Οι κίνδυνοι που καραδοκούν στο παιδικό δωμάτιο και πώς να προστατεύσετε τα παιδιά

Οι κίνδυνοι που καραδοκούν στο παιδικό δωμάτιο και πώς να προστατεύσετε τα παιδιά

Κάνουμε δεκάδες όνειρα για τα ροζ και τα γαλάζια διακοσμητικά στοιχεία, που θα «ζωντανέψουν» το δωμάτιο του μωρού μας και καταναλώνουμε άφθονο χρόνο χαζεύοντας άρθρα με ιδέες και λύσεις –και πολύ καλά κάνουμε. Υπάρχει, όμως, κάτι απείρως σημαντικότερο, που πρέπει να μπει πρώτο στη λίστα των προτεραιοτήτων ενός νέου γονιού: η ασφάλεια. Ακολουθούν δέκα κανόνες ασφαλείας για το δωμάτιο του μωρού, που δεν πρέπει επουδενί να αγνοήσετε.

Πώς να κάνετε ασφαλή την κούνια

Πρώτο και κυριότερο μέλημα των περισσότερων γονιών, είναι το πώς να κάνουν την κούνια του μωρού ασφαλή, αφού σ’ αυτήν βρίσκεται μόνο για αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τι πρέπει να κάνετε;

-Μην «παραγεμίσετε» την κούνια με παιχνίδια, μαξιλαράκια, κουβερτάκια κ.ο.κ., μέχρι το παιδί να κλείσει (τουλάχιστον) το πρώτο έτος της ζωής του. Αποφύγετε τα μεγάλα και μαλακά αντικείμενα, που μπορούν να παγιδεύσουν το κεφάλι του μωρού ή να εμποδίσουν την αναπνοή του.

-Προσοχή στο στρωματάκι: ένας απ’ τους πιο δεδομένους τρόπους πρόληψης του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου, είναι το να κοιμάται το μωρό σε σταθερή και σκληρή επιφάνεια. Προσέξτε, λοιπόν, το στρώμα να μην είναι πολύ μαλακό και να μην υπάρχει κενό ανάμεσα σ’ αυτό και τα κάγκελα της κούνιας.  

-Κάγκελα (παντού): βεβαιωθείτε, ότι τα κάγκελα της κούνιας είναι καλά στερεωμένα (αν είναι αποσπώμενα) και δεν υπάρχει κίνδυνος… κατάρρευσής τους.

-Κατεβάστε το στρώμα χαμηλότερα, όσο το μικρό σας ψηλώνει.

-Φροντίστε η κούνια να απέχει από κουρτίνες και καλώδια, που μπορεί να γίνουν επικίνδυνα, αλλά κι από βιβλιοθήκες, καλοριφέρ ή έπιπλα στα οποία μπορεί να σκαρφαλώσει.

Συρταριέρες, κομοδίνα και λοιπά (επικίνδυνα κι ογκώδη) έπιπλα

Ανακαλύπτοντας τον κόσμο, τα παιδιά έχουν την τάση να ψαχουλεύουν, να μετακινούν, να σκαρφαλώνουν και να κουνούν αντικείμενα. Τα ατυχήματα που προέρχονται από «αναποδογυρίσματα» μεγάλων επίπλων δεν είναι καθόλου σπάνια, επομένως φροντίστε κάθε τι που βρίσκεται στο δωμάτιό του μικρού σας να είναι σταθερό.

-Στερεώστε στον τοίχο βιβλιοθήκες, συρταριέρες και λοιπά έπιπλα. Αν δεν ξέρετε πώς να το κάνετε και ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος στερέωσης για το κάθε υλικό, ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού ή της κατασκευάστριας εταιρείας. Δείτε εδώ ένα βοηθητικό οδηγό στερέωσης, από την ΙΚΕΑ. 

-Φροντίστε το κέντρο βάρους να είναι χαμηλό -βάλτε, για παράδειγμα, τα πιο βαριά αντικείμενα και βιβλία στα κάτω ράφια, ούτως ώστε να αυξήσετε τη σταθερότητα των επίπλων.

-Φροντίστε να ασφαλίσετε συρτάρια και ντουλάπια με ειδικά προστατευτικά, των οποίων η εγκατάσταση είναι απλή και το κόστος χαμηλό. Δείτε εδώ, για παράδειγμα κάποιες προτάσεις αγοράς. 

Πρίζες, φώτα και ηλεκτρικές συσκευές

Ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας καραδοκεί, επομένως φροντίστε να εξασφαλίσετε τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια για το μικρό σας, προβλέποντας ό,τι μπορεί να προβλεφθεί.

-Καλύψτε τις πρίζες με ειδικά καλύμματα ασφαλείας –δείτε εδώ κάποιες επιλογές. 

-Τοποθετήστε ηλεκτρικές συσκευές –αν υπάρχουν- σε ψηλά σημεία και φροντίστε να είναι σταθερές και να μην κρέμονται τα καλώδιά τους.

-Αν έχετε ηλεκτρική σόμπα ή θερμάστρα, μην τη χρησιμοποιείτε ποτέ χωρίς το ειδικό ενσωματωμένο, μεταλλικό προστατευτικό πλέγμα. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το παιδί ν' αναποδογυρίσει τη συσκευή και να προκαλέσει πυρκαγιά ή ακόμα και να καεί.

-Αποφύγετε να έχετε τα καλώδια σε κοινή θέα. Ακόμα και αν οι συσκευές δεν είναι στην πρίζα, υπάρχει κίνδυνος πνιγμού.

Ασφαλή βρεφικά παιχνίδια

Τα πρώτα παιχνίδια του μωρού σας πρέπει να είναι ελεγμένα και ασφαλή, ούτως ώστε να εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος. Πώς μπορείτε να το προστατεύσετε;

-Φροντίστε τα παιχνίδια που του αγοράζετε να αντιστοιχούν στην ηλικία του.

-Ελέγχετε συχνά αν είναι σπασμένα ή αποσυναρμολογημένα, για να αποφευχθεί κίνδυνος πνιγμού ή τραύματος από αιχμηρά σημεία.

-Χρησιμοποιήστε καλάθια ή κουτιά, για να τα αποθηκεύετε μετά το πέρας του παιχνιδιού.

-Κοιτάξτε καλά για μυτερές ή κοφτερές άκρες, σκλήθρες ή καρφιά που εξέχουν, εύθραυστο πλαστικά που μπορούν να σπάσουν σε κοφτερά κομμάτια και εξαρτήματα που μπορούν να ξεκολλήσουν ή να λυθούν.

-Ιδιαίτερη προσοχή δώστε σε:

  • πτυσσόμενα παιχνίδια (όπως καροτσάκια για κούκλες κ.λπ.) που μπορεί να εγκλωβίσουν τα δάχτυλα των παιδιών,
  • κουδουνίστρες και μουσικά παιχνίδια που μπορεί να έχουν κορδόνια, μυτερά εξαρτήματα ή μικρά στολίδια που ξεκολλούν εύκολα
  • παιχνίδια με μηχανικά κινητά μέρη 
  • μπαλόνια –μην αφήνετε τα μικρά παιδιά να τα φουσκώνουν μόνα τους
  • παιχνίδια με μπαταρίες, που μπορεί το παιδί να καταπιεί άθελά του

 

Ασφάλεια στο… πάτωμα

Όταν το μωρό σας αρχίσει να μπουσουλάει, θα περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του στο πάτωμα, οπότε πρέπει να φροντίσετε να είναι ασφαλές. Τι πρέπει, όμως, να προσέξετε;

-Μην επιλέξετε για βρεφικό δωμάτιο ένα δωμάτιο με σκαλιά ή οποιουδήποτε τύπου «ανωμαλίες» στο δάπεδο.

-Φροντίστε να επιλέξετε προσεκτικά το χαλί που θα «ντύσει» το δωμάτιο του μικρού σας. Επενδύστε στην ποιότητα ακόμη κι αν σας κοστίσει, για να αποφύγετε ερεθισμούς που θα προκληθούν μέσω της αναπόφευκτης τριβής.

Παράθυρα και μπαλκονόπορτες

Προφανές, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό: οι γονείς πρέπει να φροντίσουν να μηδενίσουν ενδεχόμενο πτώσης από μπαλκόνι ή παράθυρο. Πώς θα το κάνετε:

-Ιδανικά, τα παράθυρα πρέπει να είναι συρόμενα, καθώς τα παραθυρόφυλλα που ανοίγουν προς τα μέσα ενέχουν τον κίνδυνο τραύματος στο κεφάλι.

-«Ντύστε» την τζαμαρία, εάν υπάρχει, με την ειδική μεμβράνη ασφαλείας που συγκρατεί τα θραύσματα, αν σπάσει.

-Τοποθετήστε ειδικά προστατευτικά στα κάγκελα του μπαλκονιού, αν το παιδί έχει πρόσβαση σ’ αυτό.

v