Η Ευρώπη απαγορεύει δια νόμου το ξύλο στα παιδιά!

Η Ευρώπη απαγορεύει δια νόμου το ξύλο στα παιδιά!

«Μια ξυλιά στον ποπό δεν κάνει κακό!», «Κι εμείς φάγαμε ξύλο αλλά δεν πάθαμε τίποτα!»: άπειρες φορές ακούμε αυτές τις φράσεις από συνομηλίκους μας που υποστηρίζουν ότι λίγες ξυλιές με στόχο τον συνετισμό των παιδιών, μπορούν όντως να τα νουθετήσουν. Όμως, αυτό που δεν ξέρουν είναι ότι σε 52 ευρωπαϊκές χώρες, με τελευταίο παράδειγμα την Γαλλία, ακόμα και αυτή η ελαφριάς μορφής βία τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο, πλέον απαγορεύεται διά νόμου.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Δεκέμβριο, «πέρασε» στη γαλλική Βουλή, νόμος που απαγορεύει στους γονείς να τιμωρούν τα παιδιά τους με τρόπο βίαιο, υποτιμητικό και εξευτελιστικό ενώ αναφέρει ρητά ότι η σωματική βία πλέον δεν επιτρέπεται. Ωστόσο, η συγκεκριμένη διάταξη υπόκειται στο αστικό δίκαιο της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι τον παραβούν, δεν θα υποστούν ποινικές συνέπειες.

Όπως αναφέρουν οι υπέρμαχοι του νόμου, όμως, είναι μια συμβολική πράξη που θα βοηθήσει πολλούς γονείς να καταλάβουν ότι δεν υφίσταται «πολλή» ή «λίγη» βία -οποιαδήποτε σωματική τιμωρία είναι απλώς βία και τα παιδιά μας δεν θα έπρεπε να υπόκεινται σ’ αυτήν.

Αν πιστεύετε ακόμα ότι λίγες ξυλιές δεν κάνουν κακό, σχετική μελέτη του 2016 που συγκέντρωσε τα αποτελέσματα 50 χρόνων έρευνας, απέδειξε ότι μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την πνευματική υγεία αλλά και την κοινωνικοποίηση των παιδιών.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, η χώρα μας έχει ψηφίσει νόμο από το 2006 ο οποίος απαγορεύει την άσκηση σωματικής βίας σε βάρος παιδιών ως μέσο σωφρονισμού, στα πλαίσια της ανατροφής του. Ωστόσο, θα μας επιτρέψετε να διατηρούμε τις αμφιβολίες μας για το αν όντως οι γονείς ο γνωρίζουν ή αν έχει «πιάσει τόπο» αυτή η κατά τ’ άλλα θετική προσπάθεια για την εξάλειψη της σωματικής βίας στους ανηλίκους...

Πηγές: huffingtonpost.com και foxnews.com

v