Πώς να φτιάξετε ένα πραγματικό τηλεσκόπιο με το παιδί

Πώς να φτιάξετε ένα πραγματικό τηλεσκόπιο με το παιδί

Αν οι πλανήτες και το σύμπαν εντυπωσιάζουν το παιδί, μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε παρέα, ένα σπιτικό... τηλεσκόπιο. Τα υλικά και τα βήματα που θ' ακολουθήσετε είναι απλά, επομένως μην φοβάστε ότι δεν θα τα καταφέρετε. Μπορεί να μην έχει την ίδια ευκρίνεια με ένα επαγγελματικό τηλεσκόπιο, όμως, έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία γιατί θα είναι αυτοσχέδιο.

Ακολουθούν αναλυτικά τα βήματα που θ' ακολουθήσετε μικροί και μεγάλοι αστροναύτες!

Τι θα χρειαστείτε

2 μεγεθυντικούς φακούς, έναν με χερούλι και έναν χωρίς (θα βρείτε στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας)

Μεζούρα

Κοπίδι

Χαρτί ή χαρτοπετσέτα

2 χάρτινους σωλήνες (ακόμα και το ρολό από το χαρτί κουζίνας αρκεί, αν η διάμετρός τους είναι λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο του μεγεθυντικού φακού με το χερούλι)

Μαύρη αυτοκόλλητη ταινία

Πιστόλι σιλικόνης

3 ξύλινα πόδια (προαιρετικά για το τρίποδο)

Σπάγκο

Διακοσμητικές πινελιές, όπως πολύχρωμα, αυτοκόλλητα χαρτόνια, μαρκαδόρους και αυτοκόλλητα

Τι θα κάνετε

Βήμα 1ο

Φροντίστε να συγκεντρώσετε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη επιφάνεια. Θα χρειαστείτε αρκετό χώρο για να μετρήσετε και φυσικά η βοήθεια των παιδιών είναι απαραίτητη.



Βήμα 2ο

Βρείτε το εστιακό βάθος του τηλεσκοπίου, δηλαδή την απόσταση ανάμεσα στον βασικό φακό και το σημείο που οι ακτίνες συγκεντρώνονται. Για να το κάνετε αυτό, τοποθετήστε ένα ανοιχτό βιβλίο ή μια εφημερίδα πάνω στο τραπέζι κατασκευής. Κρατήστε τον μεγεθυντικό φακό με το χερούλι κοντά στα μάτια σας και τοποθετήστε τον σκέτο μεγεθυντικό φακό (χωρίς το χερούλι) μπροστά από την εφημερίδα ή το βιβλίο. Κοιτάξτε μέσα από τους 2 μεγεθυντικούς φακούς και απομακρύνετε ή φέρτε πιο κοντά τον μεγεθυντικό φακό με το χερούλι, μέχρι τα γράμματα της εφημερίδας να φαίνονται ευκρινώς. Με μια μεζούρα, ζητήστε απ’ το παιδί να μετρήσει την απόσταση μεταξύ των μεγεθυντικών φακών.



Βήμα 3ο

Σημειώστε την απόσταση που θα σας πει ο «βοηθός» σας για να υπολογίσετε το σωστό μήκος του τηλεσκοπίου. Στο νούμερο που θα σας πει, προσθέστε 10 εκατοστά επιπλέον. Αν ο χάρτινος σωλήνας που έχετε ήδη δεν φτάνει, θα χρειαστεί να προσθέσετε ακόμη έναν, κολλώντας τον με την μαύρη ταινία.



Βήμα 4ο

Από τη μία άκρη του σωλήνα, μετρήστε την απόσταση του εστιακού μήκους και σημαδέψτε την με έναν μαρκαδόρο πάνω του. Προσθέστε ακόμα 10 εκατοστά ξεκινώντας από αυτό το σημείο και με ένα κοπίδι, κόψτε το υπόλοιπο κομμάτι του σωλήνα.



Βήμα 5ο

Με το πιστόλι σιλικόνης, κολλήστε τον μεγεθυντικό φακό χωρίς το χερούλι στο τέλος του σωλήνα. Αν είναι πολύ μικρός, προσθέστε στρώματα από χαρτί κουζίνας ή αυτοκόλλητη ταινία στην εξωτερική του μεριά μέχρι να καλυφθεί το κενό. Αντίθετα, αν είναι πολύ μεγάλος, απλώς κολλήστε το γυαλί στο τέλος του σωλήνα και μην σας πειράζει αν προεξέχει.



Βήμα 6ο

Φτιάξτε έναν ολισθητή από τη μία άκρη του σωλήνα έτσι ώστε να μπορείτε να μετακινείτε τον μεγεθυντικό φακό από το χερούλι του. Κόψτε ένα μικρό ορθογώνιο στην κάτω μεριά του σωλήνα, που θα απέχει 10 εκατοστά από το τέλος του. Σιγουρευτείτε ότι το ορθογώνιο είναι αρκετά φαρδύ για το χερούλι του μεγεθυντικού φακού έτσι ώστε να εφαρμόζει καλά. Έτσι, θα προσαρμόζετε κάθε φορά το σημείο εστίασης εκεί που θέλετε, μετακινώντας απλώς μπροστά ή πίσω το χερούλι!



Βήμα 7ο

Στη συνέχεια, βάλτε τον φακό μέσα στον σωλήνα με το χερούλι να προεξέχει. Αν ο φακός είναι πολύ μικρός για να στερεώνεται μέσα στον σωλήνα, τοποθετήστε πάλι χαρτί ή ταινία όπως στο προηγούμενο βήμα, υπολογίζοντας, όμως, ένα μικρό κενό για να είναι εύκολο να γλιστράει ο σωλήνας μπροστά ή πίσω.



Βήμα 8ο

Προαιρετικά, αν θέλετε να κάνετε (ακόμα πιο) επαγγελματική δουλειά, δημιουργήστε ένα τρίποδο από 3 ξύλινα πόδια. Και τα 3 θα πρέπει να έχουν το ίδιο μήκος και θα χρειαστεί να τα κολλήσετε με μια ισχυρή κόλλα στο πάνω μέρος τους. Μόλις στεγνώσουν, δέστε τα γερά μεταξύ τους με σπάγκο.



Βήμα 9ο

Ζητήστε απ’ τα παιδιά να διακοσμήσουν το τηλεσκόπιο με αυτοκόλλητα, πολύχρωμη ταινία, μαρκαδόρους ή άλλα υλικά. Για «διαστημική» εμφάνιση, προτιμήστε αυτοκόλλητα με αστέρια και πλανήτες!



Βήμα 10ο

Δέστε το τηλεσκόπιο πάνω στο τρίποδο και περιμένετε μέχρι τη δύση του ηλίου. Βγάλτε το στο μπαλκόνι και παρατηρήστε την με το δημιούργημά σας.

Και το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι κάπως έτσι...



*Είναι προτιμότερο οι σωλήνες να είναι μαύροι για καλύτερο αποτέλεσμα. Γι’ αυτό, κολλήστε μαύρο αυτοκόλλητο χαρτόνι στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό τους.

Πηγή: ehow.com

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v