Σήμερα είναι Παγκόσμια Ημέρα «Χάρισε ένα Βιβλίο»

Σήμερα είναι Παγκόσμια Ημέρα «Χάρισε ένα Βιβλίο»

Ο Άγιος Βαλεντίνος είναι ένας λόγος για να «γιορτάζουμε» σήμερα. Ένας άλλος λόγος, ο οποίος είναι πολύ πιο ουσιαστικός και αφορά τα παιδιά μας είναι η Παγκόσμια Ημέρα «Χάρισε ένα βιβλίο», η οποία βασικό στόχο έχει να πάρουν βιβλία όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτά.

Σύμφωνοι, μπορεί να πρόκειται για μία ακόμα «ξενόφερτη» επέτειο, ωστόσο έχει βάσιμους λόγους να υπάρχει, καθώς σύμφωνα με την σελίδα του International Book Giving Day, στην Αγγλία το 1/3 των παιδιών δεν έχει βιβλία να διαβάσει, ενώ στην Αμερική το ποσοστό φτάνει στα 2/3. Παρόμοια είναι και η εικόνα στην χώρα μας, η οποία μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχει γίνει χειρότερη, λόγω της οικονομικής δυσκολίας των γονιών να αγοράζουν εξωσχολικά βιβλία στα παιδιά τους.

Η σημερινή ημέρα «Χάρισε ένα βιβλίο» αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για να κινητοποιηθούμε ως προς τη δωρεά βιβλίων που σίγουρα περισσεύουν στις βιβλιοθήκες πολλών οικογενειών. Τα βιβλία αυτά που τα παιδιά μας δεν διαβάζουν πια, τα οποία βέβαια είναι σε καλή κατάσταση, θα μπορούσαν κάλλιστα να δώσουν χαρά και να ταξιδέψουν στους φανταστικούς τους κόσμους πολλά ακόμα παιδάκια!

Τι μπορείτε να κάνετε;

-Να χαρίσετε βιβλία στον παιδικό σταθμό ή το σχολείο του παιδιού σας, ώστε να δημιουργηθεί μια πρότυπη δανειστική βιβλιοθήκη για όποιο παιδάκι θέλει.

-Να επικοινωνήσετε με την τοπική σας δημοτική βιβλιοθήκη και να ρωτήσετε αν υπάρχει ανάγκη για βιβλία.

-Να επικοινωνήσετε με την ομάδα Αρραγείς Λέξεις που σκοπό έχει να προσφέρει βιβλία σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και να χαρίσετε σε αυτούς τα βιβλία σας.

-Να απευθυνθείτε στην οργάνωση We Need Books που σκοπό έχει τη δημιουργία μιας διαπολιτισμικής βιβλιοθήκης στο κέντρο της Αθήνας.

-Να δωρίσετε βιβλία στο Bookwave που σκοπό έχει να τα προσφέρει σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία που αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις.

v