Από τον πρώτο χτύπο της καρδιάς του ως τη γέννηση

Από τον πρώτο χτύπο της καρδιάς του ως τη γέννηση

Το θαύμα της μεταμόρφωσης από ένα μικροσκοπικό γονιμοποιημένο ωάριο σε ένα πλήρες, αλλά μικροσκοπικό ανθρωπάκι είναι απ’ αυτά τα πράγματα που δεν μπορείς να μην ανατριχιάσεις ελαφρά, όταν τα σκέφτεσαι. Πώς συντελείται, λοιπόν, αυτή η μεταμόρφωση; Δείτε πώς αναπτύσσεται εβδομάδα-εβδομάδα το έμβρυο μέσα στην κοιλιά της μαμάς του, απ’ τη σύλληψη και τον πρώτο χτύπο της καρδιάς, στον καθορισμό του φύλου, το χρώμα των ματιών και τελικά στον τοκετό.

Πρώτο τρίμηνο

3η εβδομάδα: Το μελλοντικό μωρό σας είναι μια μπαλίτσα από κύτταρα, που ήδη περιέχει το DNA το δικό σας και του συντρόφου σας. Αυτό το ήδη υπάρχον DNA, θα καθορίσει το χρώμα των ματιών του μωρού, το φύλο του και άλλα χαρακτηριστικά.

4η εβδομάδα: Αυτή η μπαλίτσα από κύτταρα είναι επισήμως ένα μικροσκοπικό έμβρυο κι έχει το μέγεθος ενός μικρού σπόρου. Τις επόμενες έξι εβδομάδες, όλα τα όργανα του μωρού θα αρχίσουν σιγά-σιγά να σχηματίζονται και κάποια θ’ αρχίσουν να λειτουργούν.

5η εβδομάδα: Η μικρή καρδιά του μωρού σας αρχίζει να χτυπά και, μάλιστα, δυο φορές γρηγορότερα απ’ τη δική σας.

6η εβδομάδα: Αρχίζουν να σχηματίζονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, όπως τα μάτια και τα ρουθούνια και χέρια και πόδια, ξεκινούν σιγά-σιγά να «προεξέχουν».

8η εβδομάδα: Χέρια και πόδια μεγαλώνουν και το μωρό σας έχει τώρα μικρά δαχτυλάκια, μύτη και άνω χείλος. Κουνιέται ελαφρά, αλλά δεν θα μπορείτε ακόμα να το νιώσετε. Ζυγίζει σχεδόν… καθόλου, αλλά είναι μεγαλύτερο από ένα εκατοστό.

9η εβδομάδα: Το έμβρυο έχει μάτια, αλλά τα βλέφαρά του είναι προς το παρόν κλειστά. Δεν έχει πια «ουρά» κι αρχίζει κάπως να μοιάζει με ανθρωπάκι.

10η εβδομάδα: Έχει ζωτικά όργανα, όπως νεφρά, εγκέφαλο και συκώτι τα οποία λειτουργούν. Μικρά νυχάκια εμφανίζονται αργά-αργά στα χέρια και τα πόδια του.

11η εβδομάδα: Πριν μπει στη 12η εβδομάδα της «ζωής» του, το έμβρυο έχει πια σχεδόν σχηματιστεί. Έχει κόκαλα που σκληραίνουν, τα γεννητικά όργανα αναπτύσσονται εξωτερικά και έχει τον πρώτο του λόξυγγα, αν και δεν μπορείτε ακόμα να τον νιώσετε.

Δεύτερο Τρίμηνο

14η εβδομάδα: Τα νεφρά του εμβρύου αρχίζουν να παράγουν ούρα που απελευθερώνονται στο αμνιακό υγρό. Το πρόσωπό του παίρνει πια εκφράσεις και ίσως έχει ανακαλύψει ότι μπορεί να πιπιλήσει το δάχτυλό του.

15η εβδομάδα: Τα βλέφαρά του είναι ακόμη κλειστά, όμως μπορεί να καταλάβει πότε έχει φως, έξω απ’ την κοιλίτσα της μαμάς του.

16η εβδομάδα: Στον τέταρτο πια μήνα, ίσως μάθετε το φύλο του από τον υπέρηχο!

18η εβδομάδα: Αν δεν έχετε ήδη νιώσει το μωρό σας να κουνιέται, μια απ’ τις επόμενες εβδομάδες θα το νιώσετε σίγουρα.

19η εβδομάδα: Το μωρό σας ακούει! Ακούει τον χτύπο της καρδιάς σας και τους ήχους που έρχονται απ’ τον έξω κόσμο. Το δέρμα του έχει ρυτίδες και καλύπτεται από ένα λεπτό κηρώδες στρώμα. Είναι πια περίπου 15 εκατοστά ψηλό!

23η εβδομάδα: Ίσως μπορείτε πια να το δείτε να περιστρέφεται μέσα στην κοιλιά σας! Ταυτόχρονα, η ακοή του βελτιώνεται διαρκώς και αναπτύσσεται η αίσθηση της κίνησης, γι’ αυτό πια είναι σε θέση να νιώσει πότε είστε ακίνητη και πότε, για παράδειγμα, χορεύετε.

24η εβδομάδα: Σιγά-σιγά αναπτύσσεται η αίσθηση της γεύσης και ο εγκέφαλος εξελίσσεται πολύ γρήγορα. Τα πρώτα μαλλιά κάνουν τώρα την εμφάνισή τους.

27η εβδομάδα: Αν και οι πνεύμονες του εμβρύου έχουν ήδη αρχίσει να σχηματίζονται σ’ αυτό το στάδιο, δεν θα είναι λειτουργικοί παρά σε μερικές ακόμα εβδομάδες. Κάνει εξάσκηση, ωστόσο, για τον έξω κόσμο «εισπνέοντας» και «εκπνέοντας» αμνιακό υγρό, έχοντας ένα σχετικά τακτικό πρόγραμμα ύπνου και ανοιγοκλείνοντας τα μάτια του.

Τρίτο τρίμηνο

28η εβδομάδα: Το μωράκι σας ίσως βλέπει τα πρώτα του όνειρα. Έχει βλεφαρίδες και η όρασή του βελτιώνεται. Δισεκατομμύρια νευρώνων αναπτύσσονται στον εγκέφαλό του και, τώρα πια ζυγίζει πάνω-κάτω ένα κιλό.

32η εβδομάδα: Παίρνει βάρος γρήγορα για να ετοιμαστεί για την έξοδό του στον κόσμο μας. Το μωράκι σας σ’ αυτό το στάδιο ενδεχομένως ζυγίζει κάτι λιγότερο από δύο κιλά.

34η εβδομάδα: Το κεντρικό νευρικό του σύστημα αναπτύσσεται και το δέρμα του είναι πια μαλακό και απαλό.

37η εβδομάδα: Όλα είναι πια στην τελική ευθεία. Ακόμα κι αν γεννηθεί τώρα, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι καλά και θα τα καταφέρει. Σε κανονικές, ωστόσο, συνθήκες θα προτιμήσει να μείνει για λίγο ακόμη μέσα στην κοιλιά σας, ούτως ώστε να δώσει χρόνο στον εγκέφαλο και τους πνεύμονές του να ωριμάσουν πλήρως.

40η εβδομάδα: Ένα μωρό πλήρως σχηματισμένο, υγιές, με ανεπτυγμένες αισθήσεις και λειτουργικά όργανα θ’ αρχίσει όπου να ‘ναι να αποζητάει την ελευθερία του. Το κουκουτσάκι με τη μικροσκοπική καρδιά έγινε ανθρωπάκι κι εσείς, μαμά.

Πηγή: babycenter.com

v