Τι λέει το χρώμα των μαλλιών για την υγεία μας;

Τι λέει το χρώμα των μαλλιών για την υγεία μας;

Τα μαλλιά είναι το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό μας –γι’αυτό άλλωστε ασχολούμαστε μαζί τους τόσο πολύ. Όμως παρόλο που αφιερώνουμε πολύ χρόνο και χρήμα για να τα περιποιούμαστε, να τα βάφουμε και να τα χτενίσουμε, ποτέ δεν έχουμε σκεφτεί τι πραγματικά μπορεί να κρύβεται κάτω από την ρίζα.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το χρώμα των μαλλιών μας μπορεί να αποτελεί κάποιου είδους βαρόμετρο για την ίδια μας την υγεία. Δηλαδή;

Αν είστε ξανθιές…

Προστατέψτε τα μάτια σας

Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άνδρες να εμφανίσουν  Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας, μία πάθηση των ματιών που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην τύφλωση. Οι γυναίκες, μάλιστα, με πολύ ανοιχτόχρωμα μαλλιά έχουν ακόμα περισσότερες πιθανότητες, σύμφωνα με του ειδικούς. Για να προστατευτείτε αυξήστε στην διατροφή σας τα φυσικά σύνθετα λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που υπάρχουν στο λάχανο, το σπανάκι και τα μπιζέλια.

Καλυφθείτε

Η μελανίνη δίνει στο δέρμα το φυσικό της χρώμα και το βοηθά να προστατεύεται από την βλαβερή UV ακτινοβολία. Το θέμα είναι, όμως, ότι οι ξανθιές  παράγουν λιγότερη μελανίνη, με αποτέλεσμα το δέρμα τους (και ιδιαίτερα το κεφάλι τους) να κινδυνεύουν περισσότερο από μελάνωμα. Φροντίστε, λοιπόν, πέρα από αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, όταν είστε στον ήλιο να φοράτε πάντα καπέλο.

Αν είστε καστανές…

«Κρατήστε»  τα μαλλιά σας

Οι μισές σχεδόν γυναίκες που εμφανίζουν έντονη τριχόπτωση είναι καστανές. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή εξαρχής έχουν λιγότερες τρίχες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι καστανές τρίχες είναι γενικώς πιο χοντρές και παχιές από τις ξανθές ή τις κόκκινες, και έτσι ο οργανισμός παράγει λιγότερες. Όταν, λοιπόν, τα θυλάκια των καστανών τριχών πεθαίνουν, αφήνουν πίσω τους πιο εμφανή, λεπτά μπαλώματα. Για να «κρατήσετε» τα μαλλιά σας θα πρέπει να φροντίσετε την διατροφή σας. Θα πρέπει να αποφεύγετε τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σιδήρου και στραφείτε στην βρώμη –εν ανάγκη και στα συμπληρώματα σιδήρου.

Σβήστε το!

Η καστανή απόχρωση της κώμης σας είναι αποτέλεσμα πολλής μελανίνης, η οποία, σύμφωνα με νέες έρευνες, αυξάνει την εξάρτησή σας από τη νικοτίνη. Πώς γίνεται αυτό; Η μελανίνη εμποδίζει το συκώτι από το να μεταβολίζει γρήγορα το δηλητήριο (το τσιγάρο), οπότε όσο περισσότερο μένει στον οργανισμό σας, τόσο πιο εύκολα εξαρτάστε από αυτό. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C είναι αυτή που βοηθά το συκώτι να διατηρεί την καλή του λειτουργία. Οπότε φροντίστε να περιλαμβάνετε στην καθημερινή σας διατροφή μπόλικες κόκκινες πιπεριές και πορτοκάλια. Το καλύτερο, βέβαια, που έχετε να κάνετε είναι να κόψετε το κάπνισμα.

Κορίτσια για σπίτι

Προτιμούν πραγματικά οι άνδρες τις ξανθιές; Όχι, σύμφωνα με μελέτες –τουλάχιστον όχι αν πρόκειται για μακροχρόνιες σχέσεις. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες μελέτες, οι άνδρες προτιμούν τις καστανές ως επίσημες συντρόφους γιατί τις θεωρούν πιο αξιόπιστες και σταθερές. Αν αναζητάτε, λοιπόν, έναν σταθερό σύντροφο, μην ενδώσετε στις ανταύγειες.

Αν είστε κοκκινομάλλες…

Άουτς!

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, οι κόκκινες τρίχες προέρχονται από μία κληρονομική μετάλλαξη του DNA, η οποία κάνει επίσης τα άτομα που τις διαθέτουν ανθεκτικά στη γενική και τοπική αναισθησία. Για την ακρίβεια, άνδρες και γυναίκες με φυσική κόκκινη κώμη χρειάζονται, σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου 20% περισσότερο αναισθητικό, σε αντίθεση με όσους έχουν ξανθά ή καστανά μαλλιά. Αυτό είναι κάτι που ίσως πρέπει να τονίσετε στον οδοντίατρό σας, την επόμενη φορά που θα τον επισκεφθείτε.

Προστατευθείτε από Πάρκινσον

Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έδειξε ότι οι κοκκινομάλλες (και κοκκινομάλληδες), έχουν 90% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο Πάρκινσον. Γιατί; Ίσως εξαιτίας της παραπάνω γενετικής μετάλλαξης, η οποία ενδέχεται να συνδέεται και με το Πάρκινσον. Συστήνουν, λοιπόν, οι επιστήμονες να λαμβάνουν από νωρίς τα άτομα φολικό οξύ, το οποίο έχει βρεθεί ότι μπορεί να καθυστερήσει τη νόσο. Θα το βρείτε σε συμπληρώματα πολυβιταμινών.

Προμηθευτείτε… προφυλακτικά

Φήμες λένε πως οι κοκκινομάλλες είναι οι καλύτερες στο κρεβάτι –σύμφωνα με μελέτες είναι πιο δραστήριες. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή οι ίδιες επιδιώκουν να αποδείξουν την προφητεία: Το κόκκινο συνδέεται με την φωτιά και η φωτιά με το πάθος, λένε οι ειδικοί. Οπότε, συχνά γίνεσαι αυτό που οι άλλοι περιμένουν να είσαι. Δεν είναι τυχαία η τελευταία έρευνα της Clairol (εταιρίας σαμπουάν), σύμφωνα με την οποία το 40% των συμμετεχόντων θα έβαφε τα μαλλιά του κόκκινα για μια μέρα, αν μπορούσε.

Πηγή: Womenshealth

v