Μπορούν οι βιταμίνες να βελτιώσουν τη μορφολογία του σπέρματος;

Μπορούν οι βιταμίνες να βελτιώσουν τη μορφολογία του σπέρματος;

Ερώτηση:
Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: ο σύζυγός μου έκανε σπερμοδιάγραμμα, το οποίο έδειξε φυσιολογική μορφολογία σπέρματος 1% , λόγω κιρσοκήλης και στις δύο πλευρές. Ο ουρολόγος μας συνέστησε θεραπεία με profertil για 3 μήνες και κόψιμο του τσιγάρου, ως πρώτη θεραπεία. Οι 3 μήνες κοντεύουν να τελειώσουν. Το τσιγάρο, βέβαια, δεν το έκοψε αλλά τη θεραπεία την κάνει. Υπάρχει περίπτωση μόνο με τις βιταμίνες να βελτιωθεί το σπέρμα σε ικανοποιητικό βαθμό; Ευχαριστώ. 
Απάντηση:

Το ερώτημά σας είναι πολύ σωστό και απ’ ότι φαίνεται δυστυχώς η απάντηση είναι αρνητική. Η μορφολογία του σπέρματος είναι πολύ σύνθετο πρόβλημα και όταν μου λέτε ότι μόνο 1% έχει φυσιολογικές μορφές αυτό σημαίνει ότι το σπέρμα δυσκολεύεται  να γονιμοποιήσει το ωάριο. Το πιο πιθανό είναι να καταλήξετε σε εξωσωματική γονιμοποίηση γιατί αλλιώς  θα χάσετε κρίσιμο χρόνο. Ας κάνετε 3 μήνες, ας κάνετε έναν καινούριο έλεγχο, το σπέρμα ποτέ δεν είναι το ίδιο με το προηγούμενο- μπορεί να είναι λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο, όμως πάντα γύρω από την γνωστή του μορφολογία. Δυστυχώς δεν υπάρχει ένα φάρμακο στο φαρμακείο το οποίο να βελτιώνει την μορφολογία, την κινητικότητα και τον αριθμό σε σημείο ώστε να πετυχαίνει εγκυμοσύνες. Στο σπερμοδιάγραμμα μπορούμε να δούμε βελτίωση, σε εγκυμοσύνες δυστυχώς δεν βλέπουμε. Άρα η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι αυτό που ταιριάζει  σε εσάς και τον σύζυγό σας.

 *O Δρ. Θεοδόσης Αρκουλής είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Επικεφαλής του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πειραιά «Μίτωση».

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v