«Είμαι ο μπαμπάς των παιδιών μου, όχι η νταντά τους»

«Είμαι ο μπαμπάς των παιδιών μου, όχι η νταντά τους»

Σε προηγούμενο άρθρο μας, έχουμε μιλήσει για το πόσο διαφορετικά αντιμετωπίζει η κοινωνία τις μαμάδες από τους μπαμπάδες. Για μια γυναίκα, το να βάζει ως προτεραιότητα τη φροντίδα των παιδιών της φαίνεται να είναι κάτι φυσιολογικό ενώ αν θέλει να κάνει και καριέρα ή να «ξεκλέβει» λίγο χρόνο πού και πού για τον εαυτό της, καταλήγει να είναι κατακριτέο. Το ακριβώς αντίθετο ισχύει για τον άντρα, ο οποίος αν αναλάβει τα ίδια καθήκοντα με τη μαμά, ακούει κερδίζει πολλά «μπράβο». Γιατί όμως;

 

*Φωτογραφία: thespruce.com

Ο Jeremy Martin Weber, μπαμπάς 6 παιδιών, θεωρεί και είναι προς τιμή του, ότι είναι υποχρέωσή του να κάνει όσα κάνει και η γυναίκα του και να μην δικαιούται κανένα παραπάνω «μπράβο», επειδή πολύ απλά… είναι μπαμπάς. Συμφωνούμε με κάθε λέξη του και ευχόμαστε όλο και περισσότεροι μπαμπάδες να βαδίζουν στα χνάρια του.

«Η γυναίκα μου, η Jessica, μητέρα 6 παιδιών, ανεβαίνει στο αεροπλάνο όσο εγώ γράφω, πηγαίνει εκτός πόλεως, βγαίνει εκτός πολιτείας τις επόμενες μέρες, για λόγους που επιβάλλει η δουλειά της.

Αν αναρωτιέστε ποιος:

- θα μαγειρέψει και θα ταΐσει τα παιδιά.

- θα τα πάει στην ώρα τους στο σχολείο.

- θα ντύσει τα μικρότερα παιδιά το πρωί.

- θα θυμάται το ημερήσιο πρόγραμμά τους και θα τους βάζει όρια.

- θα τα αγκαλιάζει όταν χρειάζονται μια αγκαλιά.

- θα φιλάει τις μελανιές τους όταν χτυπάνε και ποιος θα φροντίζει τις γρατζουνιές τους.

- θα τους παρηγορεί όταν βλέπουν εφιάλτες και θα τους βοηθά να ξανακοιμηθούν ήρεμα στο κρεβάτι τους.

- θα βρίσκει τη μέση λύση όταν τα αδέρφια μαλώνουν και θα σταματάει τους καβγάδες τους.

- θα ακούει και την παραμικρή λεπτομέρεια που έχουν να του πουν καθόλη της διάρκεια της ημέρας.

- θα τους διαβάζει παραμύθια, θα τους λέει να παίξουν έξω ή θα παίζει και εκείνος μαζί τους.

- θα υποστηρίζει και θα βοηθάει τις έφηβες κόρες του σε κάθε φύσεως γυναικεία προβλήματα, ακόμα και σε όσα αφορούν τις προσωπικές τους σχέσεις.

- θα τους δείχνει στοργή, αγάπη, υπομονή, θα τους ακούει, θα τα νιώθει, θα τους δίνει δύναμη, θα τα κάνει να αισθάνονται γενναία και θα τους προσφέρει ό,τι καλύτερο μπορεί.

*Φωτογραφία: media.npr.org

Ποιος θα τα κάνει όλα αυτά όσο η μαμά τους είναι μακριά;

Εγώ. Εγώ θα τα κάνω όλα. Γιατί δεν είμαι η νταντά τους. Δεν είμαι απλώς ο διασκεδαστής τους στα παιχνίδια.

Είμαι ο μπαμπάς τους. Και φροντίζω, καθοδηγώ και νοιάζομαι για τα παιδιά μου - αυτή είναι η ευθύνη μου.

Και αγαπώ αυτόν τον ρόλο, μαζί με όλες τις προκλήσεις που μπορεί να έχει.

Όχι, το σπίτι δεν θα γκρεμιστεί ούτε θα επικρατήσει ένα χάος. Τα παιδιά δεν θα πάθουν τίποτα απολύτως επειδή ο μπαμπάς κάνει κουμάντο. Και όχι, δεν αξίζω τον έπαινο και τα μπράβο κανενός. Δεν αξίζω σχόλια, όπως “Κοίτα! Αυτός ο μπαμπάς μπορεί να φροντίσει τα παιδιά του!”. Κάνω ό,τι θα έκανε κάθε γονιός, ό,τι θα έπρεπε να κάνει κάθε γονιός, ό,τι κάνουν οι μαμάδες κάθε μέρα για τα παιδιά τους χωρίς να τους λέει κανείς “μπράβο” και χωρίς να ακούν επιφωνήματα θαυμασμού. Στη δική μας σχέση αρκεί το ότι η μητέρα των παιδιών μου κι εγώ εκφράζουμε την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη μας ο ένας στον άλλον για όλα όσα κάνουμε για χάρη της οικογένειάς μας.»

Πηγές: babble.com και beyondmoi.com

v