Πώς να κρατήσετε τα κουνούπια μακριά από τα παιδιά

Πώς να κρατήσετε τα κουνούπια μακριά από τα παιδιά

Αρκεί μια απογευματινή βόλτα στην παιδική χαρά και εμφανίζεται πάλι η γνωστή εικόνα: Το παιδί να τρέχει προς το μέρος μας σχεδόν πρησμένο κατά τόπους από τσιμπήματα κουνουπιών, να παραπονιέται για το πόσο φαγουρίζεται και να ξύνεται μανιωδώς. Και μπορεί φαινομενικά ένα τσίμπημα να δείχνει αθώο, όμως δεν είναι μικρή η πιθανότητα το κουνούπι να μεταφέρει κάποιον ιό, προκαλώντας πέρα από τοπικό ερεθισμό ή αλλεργική αντίδραση, ακόμα και κάποιο σοβαρό νόσημα. Ενδεικτικά, στη Μακεδονία τις τελευταίες μέρες υπάρχει επιδημία εγκεφαλίτιδας από κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό του Δυτικού Νείλου, με τους ασθενείς να έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά τη λήψη κάθε πιθανού μέτρου για την πρόληψη, ειδικά σε ατομικό επίπεδο.

Ας θυμηθούμε, λοιπόν, ακόμα μία φορά τι πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά και τους εαυτούς μας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών, αλλά και πώς να αντιμετωπίζουμε φυσικά τη φαγούρα.

Πρόληψη

-Μακριά ρούχα τις απογευματινές ώρες, ειδικά σε περιοχές με έντονη παρουσία κουνουπιών: Το ιδανικό είναι να μην επισκέπτεστε μέρη όπου γνωρίζετε ότι «συχνάζουν» κουνούπια από την δύση του ηλίου και μετά, γιατί τότε γίνονται οι μεγαλύτερες επιδρομές. Ωστόσο, αν το κάνετε, φροντίστε να φοράτε στα παιδιά ρούχα με μακριά μανίκια και μπατζάκια που να καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια δέρματος.

-Αφού ντύσετε το παιδί, απαραίτητος είναι και ο ψεκασμός με κάποιο ειδικό αντικουνουπικό σπρέι ή η επάλειψη με μια απωθητική για τα κουνούπια λοσιόν, στα μέρη του δέρματος που έχουν μείνει εκτεθειμένα. Ο ψεκασμός (ή η επάλειψη) μπορεί να γίνει μια φορά την ημέρα και η δράση του διαρκεί από 4 έως 6 ώρες, οπότε φροντίστε να τον πραγματοποιήσετε τη στιγμή που θα βγείτε από το σπίτι και όχι νωρίτερα.

Τα ειδικά απωθητικά κουνουπιών και οι λοσιόν προστατεύουν, πέρα από το κοινό κουνούπι, από το κουνούπι που μεταφέρει τον ιό του Δ. Νείλου, αλλά και από το ασιατικό κουνούπι-τίγρης. Πρόκειται για τα δύο πιο επικίνδυνα είδη κουνουπιών, αναφορικά με τους ιούς που μεταφέρουν, από τα οποία πρέπει να προφυλασσόμαστε όλοι. Εφαρμόστε, λοιπόν, το σπρέι ή τη λοσιόν σε εσάς και σε παιδιά άνω των 2 ετών, για να απολαύσετε την απογευματινή βόλτα σας πιο ήσυχοι.

-Κουνουπιέρα για το μωρό στη βόλτα και στον ύπνο: Τα κουνούπια δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα στρουμπουλά, κατάλευκα μπουτάκια των μωρών και τους επιτίθενται χωρίς έλεος, προκαλώντας τους εξαιρετικά ενοχλητικά τσιμπήματα, από τα οποία τα μωρά πραγματικά υποφέρουν. Έτσι, αν σκοπεύετε να πάτε βόλτα με το μωρό σας μετά την δύση του ηλίου, αφενός αποφύγετε εντελώς τις περιοχές με κουνούπια και σκνίπες και αφετέρου έχετε πάντα μαζί σας μια κουνουπιέρα, τόσο για τη βόλτα όσο και για τον βραδινό ύπνο.

Φυσική αντιμετώπιση φαγούρας

Αν δεν εφαρμόσατε πιστά τις παραπάνω οδηγίες και το παιδί σας έπεσε τελικά θύμα των πιο αιμοβόρων εντόμων, προτιμήστε να ανακουφίσετε τη φαγούρα του με κάποια από τις παρακάτω απόλυτα φυσικές και επιβεβαιωμένα αποτελεσματικές μεθόδους:

-Πάστα από βρώμη και νερό: Η βρώμη είναι ένα φυσικό καταπραϋντικό που περιέχει αντιοξειδοτικά, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή και μπορεί να ανακουφίσουν από τη φαγούρα. Αναμείξτε, λοιπόν, δύο κουταλιές της σούπας βρώμη με λίγο νερό και ανακατέψτε καλά σε ένα κυπελάκι για να δημιουργηθεί μια πάστα που θα απλώσετε απευθείας στο τσίμπημα.

-Μέλι: Σύμφωνα τους δερματολόγους, τα ενοχλητικά συμπτώματα της φαγούρας μπορούν να μειωθούν και με λίγο μέλι πάνω στο τσίμπημα του παιδιού, καθώς αυτό έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

-Παγάκι: Κι αν δεν σας βρίσκεται τίποτα από τα παραπάνω, ο πιο εύκολος τρόπος για άμεση -αν και προσωρινή- ανακούφιση είναι να «κολλήσετε» στο τσίμπημα ένα παγάκι που απλά θα παραπλανήσει τον εγκέφαλο του παιδιού και δεν θα σκέφτεται πια τη φαγούρα, αλλά το κρύο.

Προσοχή, όμως: Αν δεν πρόκειται για ένα απλό τσίμπημα και ο ερεθισμός και η φαγούρα δεν υποχωρούν, θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας, γιατί μπορεί να πρόκειται για αλλεργική αντίδραση που απαιτεί φαρμακευτική αγωγή (π.χ. κάποιο αντιισταμινικό) για να αντιμετωπιστεί.

v