Ποιες δουλειές πρέπει να κάνετε κάθε εβδομάδα

Ποιες δουλειές πρέπει να κάνετε κάθε εβδομάδα

Το να έχεις το σπίτι στην εντέλεια κάθε μέρα είναι από δύσκολο έως ακατόρθωτο. Όπως και το να τρελαίνεσαι με την καθαριότητα και να κυκλοφορείς τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο που σου απομένει, με ένα ξεσκονόπανο στο χέρι. Η μέση οδός για να διατηρείται το νοικοκυριό σας καθαρό και τουλάχιστον αξιοπρεπές, είναι να βάλετε στο πρόγραμμα κάποιες δουλειές που πρέπει να γίνονται κάθε βδομάδα. Για να μην σας πέσουν «μαζεμένες», μάλιστα, μπορείτε ακόμα και να τις χωρίσετε ανά μέρα, χωρίς να τις «στριμώξετε» όλες την Κυριακή. Έχουμε και λέμε λοιπόν…

*Φωτογραφία: popsci.com

Τα έπιπλα και τις επιφάνειες που μαζεύουν σκόνη

Ειδικά τα ξύλινα, τα διακοσμητικά και οι επιφάνειες που μαζεύουν σκόνη, πρέπει να ξεσκονίζονται μια φορά την εβδομάδα. Για να μην ταλαιπωρείστε, προμηθευτείτε ένα έξυπνο ξεσκονόπανο με μικρές και μαλακές τρίχες που εισχωρούν στα σκαλισμένα σχέδια και τις εσοχές. Στον αντίλογο του «λίγη σκόνη δεν έβλαψε κανέναν», να θυμάστε πως όταν συσσωρεύεται, φθείρει τα έπιπλα ενώ μπορεί να είναι επικίνδυνη για άτομα με αναπνευστικά προβλήματα.

Την μπανιέρα ή την ντουζιέρα

Και τα δύο είναι πρόσφορα εδάφη για την ανάπτυξη της υγρασίας και της μούχλας, γι’ αυτό και το εβδομαδιαίο καθάρισμά τους επιβάλλεται. Εδώ θα δείτε πώς να κάνετε την μπανιέρα σας να λάμψει ανάλογα με το υλικό της. Για την ντουζιέρα, μπορείτε να εμπιστευτείτε ένα προϊόν του εμπορίου σε μορφή σπρέι που θα το αφήσετε να «καθίσει» λίγα λεπτά στα πλακάκια μέχρι να δράσει, και έπειτα θα το ξεπλύνετε με ζεστό νερό.

Τη λεκάνη της τουαλέτας

Είναι ένα από τα πιο… πολυσύχναστα μέρη του σπιτιού, γι’ αυτό και το εσωτερικό  της πρέπει να καθαρίζεται σχολαστικά μια φορά την εβδομάδα. Η μία λύση είναι να χρησιμοποιήσετε ένα κλασικό καθαριστικό από το σούπερ μάρκετ και η άλλη να φτιάξετε σπιτικές ταμπλέτες με τα χεράκια σας που θα κάνουν κάτασπρη τη λεκάνη σας. Το καπάκι, φυσικά, θα πρέπει να το καθαρίζετε καθημερινά, για ευνόητους λόγους. 

*Φωτογραφία: amazonaws.com

Το πάτωμα της κουζίνας

Γι’ αρχή, θα σας μαυρίσουμε την καρδιά, λέγοντάς σας ότι πρέπει να σκουπίζετε την κουζίνα καθημερινά για να απομακρύνετε τα ψίχουλα και όλα τα υπολείμματα τροφών που έχουν «παραπέσει» στο πάτωμα. Μετά, θα σας παρηγορήσουμε λέγοντάς σας ότι καλό είναι να την σφουγγαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.

Τον φούρνο μικροκυμάτων

Αν χρησιμοποιείτε καθημερινά φούρνο μικροκυμάτων, θα πρέπει να αφιερώσετε 3 λεπτά κάποια στιγμή μέσα στην εβδομάδα για να τον καθαρίσετε, ως εξής: στύβετε ένα λεμόνι σε ένα γυάλινο μπολ, βάζετε μέσα τις φλούδες του και το τοποθετείτε στον φούνο. Έπειτα, τον ανάβετε σε υψηλή ένταση και αφήνετε το λεμόνι να δράσει για τρία λεπτά. Όλα τα υπολείμματα φαγητού που έχουν μείνει μέσα θα μαλακώσουν και στο τέλος θα μπορείτε να τ’ αφαιρέσετε πιο εύκολα μ’ ένα νωπό πανάκι.

Τα χαλιά και τις μοκέτες

Μπορεί ακόμα να είναι νωρίς και να μην έχετε «στρώσει» τα χαλιά, όμως, να έχετε υπόψη σας πως, όταν το κάνετε, καλό θα είναι να τα σκουπίζετε μια φορά την εβδομάδα. Η σκόνη που συσσωρεύεται στις ίνες τους, αν και αόρατη, δεν σημαίνει ότι δεν είναι αρκετή. Γι’ αυτό, «περάστε» τα χαλιά με την ηλεκτρική σκούπα μια φορά την εβδομάδα. Όποτε κρίνετε ότι τα χρειάζονται βαθύ καθάρισμα, ρίξτε τους λίγη μαγειρική σόδα και σκουπίστε ακόμα μία φορά.

*Φωτογραφία: ubirai.ru

Τα τζάμια και τους καθρέφτες

Αν και δεν είναι απαραίτητο να καθαρίζετε τα τζάμια από τις μπαλκονόπορτες κάθε εβδομάδα, τα τζάμια που αστράφτουν, θ’ αφήσουν τον ήλιο να φωτίσει όλο το σπίτι σας, κάνοντάς το ευήλιο. Για τους καθρέφτες, ωστόσο, που βρίσκονται σε κοινή θέα μέσα στο σπίτι, τα πράγματα είναι λίγο πιο… αυστηρά, αφού η σκόνη που φαίνεται ότι «κολλάει» στο γυαλί, είναι αντιαισθητική.

Τα σεντόνια και τις πετσέτες

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, πρέπει να αλλάζουμε σεντόνια κάθε εβδομάδα, ακόμα κι αν φαίνονται καθαρά, αφού μικροοργανισμοί αλλά και ουσίες που αποβάλλει το σώμα μας, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθούν εκεί. Οι πετσέτες θα πρέπει να μπαίνουν στα άπλυτα κάθε 4 χρήσεις, δεδομένης της υγρασίας που αναπτύσσεται.

v