Σχέση μετά την απιστία: Τι πρέπει να ξέρετε αν συγχωρήσετε τον σύντροφό σας

Σχέση μετά την απιστία: Τι πρέπει να ξέρετε αν συγχωρήσετε τον σύντροφό σας

Δεν είναι εύκολο να μαθαίνεις ότι ο σύντροφός σου πρόδωσε την εμπιστοσύνη σου ούτε είναι εύκολο ν’ αποφασίσεις τι θα κάνεις μετά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, κάποιοι διακόπτουν μια και καλή τη σχέση, κάποιοι άλλοι όμως είναι διατεθειμένοι να παραμείνουν σ’ αυτήν. Αν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία και αποφασίσετε να δεχτείτε τον σύντροφό σας πίσω μετά το λάθος του, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι δεν είναι εύκολο και ότι χρειάζεται πολλή δουλειά και από τις δύο πλευρές…

*Φωτογραφία: squarespace.com

Μην φοβηθείτε να μιλήσετε γι’ αυτό που έγινε

Το να κάνεις τα στραβά ματιά και να προσποιείσαι ότι όλα είναι καλά στη σχέση σας μετά την απιστία, σημαίνει ότι ζεις σε ένα ψέμα. Ακόμα κι αν ακούγεται τρομακτικό ή φοβάστε ότι θα πληγωθείτε, θα πρέπει να μιλήσετε με τον σύντροφό σας γι’ αυτό που έγινε. Ρωτήστε τον ό,τι θέλετε με ψυχραιμία- να θυμάστε ότι για να καταφέρεις να αντιμετωπίσεις μια δυσκολία, θα πρέπει πρώτα να την κοιτάξεις κατάματα.

Συζητώντας μαζί του, θα μπορέσετε να καταλάβετε αν επρόκειτο για κάτι περιστασιακό ή κάτι που επαναλαμβανόταν για καιρό. Δεν επικροτούμε καμία από τις δύο καταστάσεις, ωστόσο ένα μεμονωμένο περιστατικό σίγουρα δεν έχει την ίδια βαρύτητα με μια παράλληλη σχέση.

Είστε σίγουρη ότι τον έχετε συγχωρέσει;

Αν δεν έχετε δεχτεί πραγματικά τη συγγνώμη του συντρόφου σας, μην υποκρίνεστε για το αντίθετο. Εκφράστε το πώς αισθάνεστε και μιλήστε ειλικρινά για τα συναισθήματά σας. Είναι προτιμότερο να παραδεχτείτε ότι ναι μεν θέλετε να συνεχίστε να είστε μαζί και ότι έχετε σκοπό να τον συγχωρήσετε, αλλά ότι θα χρειαστείτε τον χρόνο σας για να το καταφέρετε. Η καινούρια σας σχέση πρέπει να χτιστεί πάνω στην ειλικρίνεια.

Μην του το «χτυπάτε» συνέχεια

*Φωτογραφία: aleteiaspanish.files.wordpress.com

Εφόσον έχετε αποφασίσει να παραμείνετε σ’ αυτή τη σχέση, σημαίνει ότι το κάνετε συνειδητά και ότι αναγνωρίζετε στον άνθρωπο που έχετε δίπλα σας πολλά από τα χαρακτηριστικά που σας έκαναν να τον ερωτευτείτε και στη συνέχεια να τον αγαπήσετε. Το να τον τιμωρείτε κατηγορώντας τον για το ότι χάλασε τη σχέση σας και να του «χτυπάτε» συνεχώς το λάθος του δεν είναι η λύση, αν θέλετε όντως να συνεχίσετε να είστε μαζί. Κάποια στιγμή, με μαθηματική ακρίβεια, αυτή η πρακτική θα οδηγήσει στον χωρισμό σας.

Βρείτε την αιτία

Και όχι την αφορμή! Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να κάνουμε τον δικηγόρο του διαβόλου, αλλά μπορεί η απιστία του συντρόφου σας να οφείλεται σε προβλήματα που αντιμετωπίζετε στη σχέση σας. Αναλογιστείτε αν το τελευταίο διάστημα είχατε απομακρυνθεί, αν η ερωτική σας ζωή είναι ενεργή και αν περνάτε ακόμα καλά μαζί σαν ζευγάρι- η απομάκρυνση είναι πολύ πιθανό να κάνει έναν εκ των δύο να αναζητήσει αλλού αυτά που του λείπουν από τη σχέση του. Εφόσον βρείτε ποιο είναι πραγματικά το πρόβλημα, θα είναι πιο εύκολο να «δουλέψετε» μετά πάνω σ’ αυτό και οι δύο!

Μην έχετε αυταπάτες- δεν θα είναι όλα όπως πριν

Για την ακρίβεια ενδεχομένως να μην είναι τίποτα όπως πριν. Έπειτα από μια τέτοια κατάσταση, οι δύο σύντροφοι καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τις ισορροπίες μέσα στη σχέση τους, να ξαναβρούν τον εαυτό τους και να δουν αν η αγάπη τους μπορεί να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο. Σ’ αυτό το ταξίδι, δεν θα είναι τίποτα εύκολο και σίγουρα η σχέση σας δεν θα είναι όπως πριν, τουλάχιστον για αρκετό διάστημα. Θα είναι σαν να τη φτιάχνετε από την αρχή κι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Είναι μια αναγκαία διαδικασία, αν θέλετε να συνεχίσετε να ζείτε με τον άνθρωπό σας.

Ένας ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει

*Φωτογραφία: stayathomemum.com.au

Δεν είναι κακό να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, που θα δει τα πράγματα πιο αντικειμενικά, θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το πρόβλημα που σας έχει χωρίσει και να ξαναχτίσετε τη σχέση σας σε καινούρια δεδομένα. Ακόμα και σ’ αυτή την περίπτωση, όμως, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι πρέπει να παλέψετε και να δουλέψετε για την σχέση σας. Ο ειδικός ενδεχομένως να σας δώσει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές, αλλά σίγουρα δεν θα βρει ως διά μαγείας τη λύση στο πρόβλημά σας- αυτή θα την ανακαλύψετε μαζί με τον σύντροφό σας.

Ακόμα κι αν τα κάνετε όλα «σωστά», θα πρέπει να ξέρετε ότι αυτή η απόφαση εμπεριέχει ένα ρίσκο, αφού η προσπάθειά σας μπορεί να μην αποδώσει καρπούς και η σχέση σας να βρεθεί πάλι σε αδιέξοδο. Σε κάθε περίπτωση, εσείς θα ξέρετε ότι προσπαθήσατε και ότι θα μείνουν πάντα οι όμορφες αναμνήσεις που περάσατε με τον σύντροφό σας.

v