7 γευστικοί τρόποι να βάλετε το γιαούρτι στη διατροφή σας

7 γευστικοί τρόποι να βάλετε το γιαούρτι στη διατροφή σας

Το ελληνικό γιαούρτι είναι γνωστό ανά τον κόσμο για τη νοστιμιά του αλλά και τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Αν και εμείς το έχουμε σε αφθονία αλλά και σε εκτίμηση, η αλήθεια είναι ότι καταντάει λίγο… μονότονο να το τρως μόνο στην κλασική του μορφή, με μέλι ή ξηρούς καρπούς. Βάλτε, λοιπόν, το γιαούρτι στη διατροφή (και) μ’ αυτούς τους 7 πρωτότυπους τρόπους.

*Φωτογραφία: wallofworld.com

Αντί για βούτυρο και μαγιονέζα

Το γιαούρτι και ειδικά το στραγγιστό που έχει «γεμάτη» γεύση, είναι η ιδανική επιλογή για να αντικαταστήσει το βούτυρο και τη μαγιονέζα. Αλείψτε το μέσα στο σάντουιτς -«δένει» πολύ όμορφα με το μαρούλι και τις ελιές- ή απολαύστε το σαν αλοιφή, όπως λένε και στη Θεσσαλονίκη, αντί κίτρινης σος και τζατζικιού στο κρέας και το κοτόπουλο.

Για καρμπονάρα χωρίς κρέμα γάλακτος

*Φωτογραφία: cookthestory.com

Τι θα χρειαστείτε (υλικά για 5 μερίδες)

300 γραμμάρια μπέικον κομμένο σε λεπτές λωρίδες

 ½ φλιτζάνι γιαούρτι

 2-3 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε μικρά κομμάτια

 Μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

 Ελαιόλαδο

 Αλάτι και πιπέρι

3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα

 3 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα

 Τι πρέπει να κάνετε

Βάλτε το μπέικον, το σκόρδο και το κρεμμύδι σ’ ένα σκεύος σε μέτρια φωτιά και αφήστε τα να μαγειρευτούν μέχρι το μπέικον να γίνει τραγανό. Στο μεταξύ, ετοιμάστε τα μακαρόνια. Αφού τελειώσετε, σουρώστε τα και ψιλοκόψτε τον βασιλικό. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, σπάστε τα αυγά και «χτυπήστε» τα. Προσθέστε μέσα τα μακαρόνια και στη συνέχεια ρίξτε το γιαούρτι, την παρμεζάνα, το αλατοπίπερο και το περιεχόμενο του πρώτου σκεύους με το μπέικον, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον βασιλικό. Με μια κουτάλα ανακατέψτε πολύ καλά για να πάει παντού η σος. Προαιρετικά, στο τέλος ρίξτε λίγο ελαιόλαδο στο τέλος για περισσότερη νοστιμιά.

*Η συνταγή προέρχεται από το vettapasta.com.au.

Για βελούδινο πουρέ

Αντικαταστήστε το γάλα όταν φτιάχνετε τον πουρέ με γιαούρτι. Το καλό είναι ότι έτσι θα χρειαστείτε λιγότερο βούτυρο, «κόβοντας» θερμίδες από την κάθε μερίδα. Επιπλέον, ο πουρές θα γίνει βελούδινος, πιο ελαφρύς και ακόμα πιο γευστικός. 

Στις σαλάτες για να γίνουν πιο δροσερές

*Φωτογραφία: healthfooddream.com

Αποφύγετε τις σος που προσθέτουν πολλές θερμίδες στη σαλάτα σας και αντικαταστήστε τις με το κλασικό γιαούρτι. Ενδεικτικά, σε ένα φλιτζάνι γιαούρτι μπορείτε να προσθέσετε 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού και βασιλικό. Φυσικά, μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε με τις γεύσεις και τα μπαχαρικά που σας αρέσουν, ωστόσο μην παραλείψετε τον χυμό λεμονιού που θα του δώσει πιο υγρή υφή.

Μία διαφορετική μαρινάδα

Αναμίξτε το γιαούρτι μαζί με χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, πάπρικα, κίμινο και άλλα μπαχαρικά της αρεσκείας σας και στη συνέχεια ακολουθήστε τις οδηγίες για τη μαρινάδα που θα βρείτε σε σχετικό άρθρο μας. 

Το γιαούρτι σε γλυκό

Δεν είναι δύσκολο να φτιάξετε μόνες σας παγωμένο γιαούρτι στο σπίτι. Εδώ θα βρείτε 3 λαχταριστές συνταγές για fro-yo, στις οποίες μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με το μέλι και εδώ  θα δείτε πώς να φτιάξετε πεντανόστιμες μπάρες με γιαούρτι, φρούτα, μέλι και σταφίδες.

Αλλά και σε… κρύα σούπα

*Φωτογραφία: demandstudios.com

Τι θα χρειαστείτε (υλικά για 6 μερίδες)

3 φλιτζάνια γιαούρτι

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1-2 φλιτζάνια γάλα χαμηλών λιπαρών

½ κιλό αγγουράκια

1/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένο άνηθο

1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο λιωμένο

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και λίγο πιπέρι

Τι πρέπει να κάνετε

Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και το γάλα, που θα ρίχνετε σταδιακά. Μην προσθέσετε όλο το γάλα, αν σας φαίνεται ότι η σούπα θα γίνει «νερουλή» για τα δικά σας γούστα. Έπειτα, τρίψτε στον τρίφτη τα αγγουράκια και στο τέλος στραγγίξτε τα υγρά τους. Στη συνέχεια, ανακατέψτε τα με τον άνηθο, το σκόρδο και το αλατοπίπερο. Αφήστε τη σούπα να κρυώσει στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, αλλά όχι περισσότερο από 4 ώρες.

Πριν τη σερβίρετε, ανακατέψτε την καλά και προσθέστε λίγο γάλα ακόμα εφόσον το κρίνετε αναγκαίο. Σερβίρετε σε μπολάκια και γαρνίρετε με χυμό λεμονιού ή και λίγα ψιλοκομμένα καρύδια.

*Η συνταγή προέρχεται από το toriavey.com.

v