8 μυστικά για πεντακάθαρη κουζίνα

8 μυστικά για πεντακάθαρη κουζίνα

Αν ένα δωμάτιο του σπιτιού οφείλει να είναι καθαρό, αυτό είναι σίγουρα η κουζίνα. Κι ενώ το σκούπισμα και το σφουγγάρισμα είναι στην ημερήσια διάταξη (και, εδώ που τα λέμε, δεν κρύβει και κανένα σπουδαίο μυστικό), υπάρχουν γωνιές και συσκευές της κουζίνας που μας ταλαιπωρούν. Δείτε πώς θα καθαρίσετε… τα πάντα χωρίς να χρησιμοποιήσετε χημικά.

Επίμονοι λεκέδες στα ντουλάπια

Λεκέδες κάθε τύπου κολλάνε στα ντουλάπια και αρνούνται να φύγουν με το κλασικό τρίψιμο; Αναμίξτε ένα ποτήρι νερό με μισό ποτήρι ξίδι και μισό ποτήρι βότκα ή τσίπουρο. Ανακατέψτε καλά και χύστε το σε ένα μπουκάλι με αντλία σπρέι. Για να απολυμάνετε… μυρωδάτα, προσθέστε μερικές σταγόνες απ’ το αιθέριο έλαιο της προτίμησής σας.

Προσοχή: φορέστε απαραίτητα λαστιχένια γάντια όσο καθαρίζετε και μην παραλείψετε να αερίσετε την κουζίνα μετά.



Πώς να καθαρίσετε πλακάκια και αρμούς

Αρκεί μια σάλτσα ντομάτας ή μια τηγανιά πατάτες για να λερωθούν τα πλακάκια πάνω απ’ τον φούρνο. Για να απαλλαγείτε από τους λεκέδες στα πλακάκια αλλά και στους αρμούς, φτιάξτε ένα μίγμα από μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα και λίγη αμμωνία στη μύτη του κουταλιού. Απλώστε το μίγμα πάνω στους αρμούς, ψεκάστε με ξίδι και τρίψτε καλά με μία οδοντόβουρτσα. Τέλος, ξεπλένετε με ζεστό νερό και σκουπίζετε με ένα πανάκι.



Πώς θα καθαρίσετε τον πάγκο της κουζίνας

Αν ο πάγκος είναι φτιαγμένος από γρανίτη, μάρμαρο ή laminate, καθαρίστε τον με ζεστό διάλυμα νερού-σαπουνιού. Αν είναι ξύλινος, προτιμήστε να τρίψετε τα επίμαχα σημεία με μισό λεμόνι και να καθαρίσετε με χλιαρό νερό.

Εδώ θα δείτε αναλυτικά πώς να εξαφανίσετε επίμονους λεκέδες στον πάγκο της κουζίνας, ανάλογα με το υλικό του. 



Πώς θα καθαρίσετε τον φούρνο μικροκυμάτων

Θα χρειαστείτε 500 ml νερό και δύο κουταλιές της σούπας ξύδι. Βάλτε το νερό και το ξίδι μέσα σ’ ένα μπολ και τοποθετήστε το στον φούρνο μικροκυμάτων. Αφήστε τον να λειτουργήσει για περίπου 5 λεπτά και στη συνέχεια καθαρίστε το εσωτερικό του με ένα καθαρό πανί. Μην ξεχάσετε να φορέσετε γάντια.



Πώς να καθαρίσετε τον νεροχύτη

Για τον –κλασικότερο- ανοξείδωτο νεροχύτη η συνταγή είναι η εξής: αφού σαπουνίσετε με ένα καθαρό σφουγγάρι και υγρό πιάτων τον νεροχύτη και τον ξεπλύνετε καλά, ρίξτε μαγειρική σόδα και τρίψτε την έτσι ώστε να πάει παντού. Ξεπλύνετε τη σόδα με άφθονο λευκό ξύδι τρίβοντας καλά και  περάστε τις επιφάνειες με φλούδες από λεμόνι για να εξαφανίσετε τις δυσάρεστες οσμές. Τέλος, γυαλίστε τον χρησιμοποιώντας λάδι σε χαρτί κουζίνας.

Αν ο νεροχύτης σας είναι από μάρμαρο, πρέπει να αποφύγετε το ξίδι, το λεμόνι ή τη χλωρίνη που θα διαβρώσουν το υλικό. Προτιμήστε σαπουνόνερο (ιδανικά με πράσινο σαπούνι) με χλιαρό νερό και μαγειρική σόδα σε βρεγμένο πανί, αν οι λεκέδες είναι επίμονοι.



Πώς να καθαρίσετε τον φούρνο

Αφαιρέστε τις σχάρες κι αφήστε τις να μουλιάσουν σε ζεστό σαπουνόνερο. Ανακατέψτε νερό και μαγειρική σόδα σε ίσα μέρη σε ένα μπολ, φορέστε γάντια και τρίψτε με ένα σφουγγάρι το εσωτερικό του φούρνου. Αφήστε την πάστα να δράσει, όσο εσείς θα τρίβετε τις σχάρες και, στο τέλος, περάστε τον φούρνο με υγρό βετέξ για να φύγουν τα καμένα λίπη.

Εδώ θα δείτε όσα πρέπει να ξέρετε για το καθάρισμα του φούρνου κι εδώ πώς να κάνετε την κεραμική εστία να λάμψει.

Πώς να καθαρίσετε το ψυγείο

Αφαιρέστε και σαπουνίστε τις σχάρες και τα αποσπώμενα συρτάρια. Βουτήξτε ένα σφουγγάρι σε μίγμα από ένα λίτρο νερού με δυο κουταλιές της σούπας ξίδι, περάστε όλες τις επιφάνειες και ξεβγάλετε με υγρό βετέξ. Το εξωτερικό του ψυγείου μπορεί να καθαριστεί εύκολα με σαπουνάδα. Αν είναι ανοξείδωτο, λίγο baby oil σε ένα πανάκι θα το κάνει να μοιάζει με καινούριο.



Εδώ θα δείτε αναλυτικότερες συμβουλές για άψογο καθάρισμα ψυγείου.

Εδώ θα δείτε πώς να καθαρίσετε μία-μία τις μικροσυσκευές της κουζίνας…

…όπως τον βραστήρα, την καφετιέρα, την τοστιέρα κ.ά.  

 

v