Πώς να καθαρίσετε σωστά την τοστιέρα

Πώς να καθαρίσετε σωστά την τοστιέρα

Η τοστιέρα είναι μία απ' τις συσκευές που, όπως λέει κι ο σοφός λαός, "τα βγάζουν τα λεφτά τους". Τα τοστ είναι ίσως το πιο συνηθισμένο -και το πιο αγαπημένο- κολατσιό των παιδιών! Και, ως γνωστόν, ωραίο τοστ, είναι το τοστ με το λιωμένο τυρί. Το λιωμένο τυρί με τη σειρά του, είναι μεν πεντανόστιμο, αλλά αφήνει λεκέδες στις πλάκες τις τοστιέρας. Δείτε πώς να αφαιρέσετε αποτελεσμάτικα λίπη και υπολείμματα τροφών, χωρίς να καταστρέψετε την αντικολλητική επίστρωση.

Χρήσιμα tips 

1. Να μην ξεχνάτε να βγάζετε από την πρίζα την τοστιέρα και να περιμένετε δύο έως πέντε λεπτά μέχρι να κρυώσει εντελώς πριν αρχίσετε το καθάρισμα.

2. Μην ξύσετε την επιφάνεια που καλύπτει τις πλάκες της τοστιέρας με πιρούνι, μαχαίρι ή οτιδήποτε μεταλλικό και αιχμηρό. Τρίβοντας και ξύνοντας τις πλάκες με μεταλλικά αντικείμενα, κινδυνεύετε να χαλάσετε το αντικολλητικό υλικό απ’ το οποίο είναι φτιαγμένες, με αποτέλεσμα να φθαρεί και να αχρηστευτεί η αντικολλητική τους επίστρωση. Επιπλέον, αφαιρώντας την επάνω στρώση, θα εκθέσετε τα τρόφιμα σε υλικό επιβλαβές για την υγεία. 

3. Μπορείτε να προλάβετε το κακό αφαιρώντας με λίγο χαρτί κουζίνας τα υπολείμματα και τους λεκέδες αμέσως μετά το ψήσιμο.

4. Μερικές νοικοκυρές, κάνουν το εξής κόλπο: τοποθετούν δύο κομμάτια αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, πάνω και κάτω απ’ τα τρόφιμα που ψήνουν στην τοστιέρα, για να τη διατηρήσουν καθαρή.

 

Τοστιέρα με αποσπώμενες πλάκες

Αν η τοστιέρα σας έχει αφαιρούμενες πλάκες, υπάρχει πιθανότητα να μπορέσετε να κάνετε τη ζωή σας πολύ εύκολη. Για κάποιες τοστιέρες, είναι δυνατό να αφαιρέσετε τις πλάκες και να τις βάλετε στο πλυντήριο πιάτων! Η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει σε όλα τα μοντέλα, γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να συμβουλευτείτε το κατάστημα απ΄όπου αγοράσατε τη συσκευή ή το manual της.

Εναλλακτικά, μπορείτε να τις βάλετε στο νεροχύτη να μουλιάσουν σε χλιαρό νερό με λίγο πράσινο σαπούνι. Στη συνέχεια, πρέπει να τις ξεπλύνετε πολύ προσεκτικά και να τις αφήσετε να στεγνώσουν πριν τις επανατοποθετήσετε. ΠΡΟΣΟΧΗ: πρέπει και εδώ, να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης της τοστιέρας σας!

Τοστιέρα με ενσωματωμένες πλάκες

Για να αφαιρέσετε τους λεκέδες από την τοστιέρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

- Μια ξύλινη ή πλαστική σπάτουλα, που δεν θα φθείρει την αντικολλητική επίστρωση.

-Για πολύ επίμονους λεκέδες, μπορείτε να τοποθετήσετε στην άκρη ενός κουταλιού ένα νωπό πανάκι και να τρίψετε ελαφρά μέχρι ο λεκές να εξαφανιστεί. 

-Μια οδοντόβουρτσα ελάχιστα βρεγμένη μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε απ’ τα ενοχλητικά ίχνη φαγητού.

-Μπορείτε, τέλος, να ακολουθήσετε την εξής διαδικασία: Βγάλτε τη συσκευή από την πρίζα και, όσο είναι ακόμη ζεστή, βάλτε ανάμεσα στις πλάκες δύο βρεγμένα φύλλα χαρτιού κουζίνας. Μισο-κλείστε την τοστιέρα κι αφήστε το βρεγμένο χαρτί να δημιουργήσει υδρατμούς που θα μαλακώσουν τα υπολείμματα τροφών. Λίγα λεπτά μετά, ανοίξτε την τοστιέρα, αφαιρέστε το χαρτί κουζίνας και με λίγο καινούριο, στεγνό χαρτί, αφαιρέστε τους λεκέδες.

v