Πώς να φτιάξετε παστέλι

Πώς να φτιάξετε παστέλι

Το παραδοσιακό μας παστέλι θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές εναλλακτικές για γλυκά, σύμφωνα με τους διατροφολόγους. Για να το κάνετε ακόμα πιο υγιεινό, δοκιμάστε να το φτιάξετε σπίτι- σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζεστε. Είναι, μάλιστα, μια καλή λύση για το κολατσιό του παιδιού στο σχολείο- το σουσάμι και το μέλι θα του δώσουν την ενέργεια που χρειάζεται για μία κουραστική μέρα.

*Φωτογραφία: comfybelly.com

Τι θα χρειαστείτε (υλικά για 18-20 κομμάτια)

1 φλιτζάνι σπόρους σουσαμιού

2/3 ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας (τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα κάσιους είναι καλές επιλογές)

Ελάχιστο αλάτι

½ φλιτζάνι μέλι

¼ φλιτζάνι ζάχαρη (προαιρετικά- μπορείτε να την παραλείψετε)

Τι πρέπει να κάνετε

Βήμα 1ο

Βάλτε το σουσάμι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πάρει ένα ανοιχτό καφέ χρώμα και να βγάλει το άρωμά του. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε το ίδιο στον φούρνο στους 160 βαθμούς για περίπου 6 λεπτά. Θα πρέπει, όμως, να προσέξετε για να μην το κάψετε. Μόλις ετοιμαστεί, απλώστε το σε ένα πιάτο και αφήστε το στην άκρη.

*Φωτογραφία: cookincowgirl.com

Βήμα 2ο

Στο ίδιο τηγάνι που χρησιμοποιήσατε για το σουσάμι, προσθέστε τους ξηρούς καρπούς και το αλάτι και αφήστε τα πάλι να ψηθούν μέχρι να πάρουν χρώμα- αν προτιμάτε τον φούρνο, αρκούν 6 λεπτά στους 180 βαθμούς. Στη συνέχεια, περιμένετε να κρυώσουν και κόψτε τους ξηρούς καρπούς σε μικρά κομμάτια.

Βήμα 3ο

Σε ένα κατσαρολάκι, αναμίξτε το μέλι και τη ζάχαρη και ρυθμίστε τη φωτιά στη μεσαία ένταση. Το μίγμα σας θα είναι έτοιμο όταν αρχίζει να βράζει και η ζάχαρη έχει διαλυθεί. Αφήστε το να σιγοβράσει για 4-5 λεπτά ακόμη μέχρι να γίνει παχύρρευστο. Έπειτα, ρίξτε μέσα το σουσάμι και τους ξηρούς καρπούς και ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά με μία σπάτουλα.

*Φωτογραφία: simplyrecipes.com

Βήμα 4ο


Μόλις δείτε ότι το μέλι έχει απορροφηθεί, απλώστε ομοιόμορφα το μίγμα σε ένα σκεύος που θα έχετε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί. Για να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία, μπορείτε να καλύψετε και την πάνω μεριά του μίγματος με ένα ακόμη φύλλο αντικολλητικό χαρτί για να το ισιώσετε με έναν πλάστη.

Βήμα 5ο

Στη συνέχεια, σχηματίστε ίσα κομμάτια (μακρόστενα, τριγωνικά ή ρόμβους) με ένα λαδωμένο μαχαίρι ή έναν κόφτη πίτσας. 

*Φωτογραφία: tasteofbeirut.com

Βήμα 6ο

Μόλις το μίγμα κρυώσει εντελώς, κόψτε εντελώς το κάθε κομμάτι και απομακρύνετε από το σκεύος. Για να μην κολλάνε μεταξύ τους, μπορείτε να τα τυλίξετε σε αντικολλητικό χαρτί. Αν δεν τα καταναλώσετε αμέσως, μπορείτε να φυλάξετε τα παστέλια σε ένα αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.

*Φωτογραφία: olivetomato.com

 Πηγή: happyandharried.com

v