Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού: Τι πραγματικά έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού: Τι πραγματικά έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα

Στις 20 Νοεμβρίου 1989, η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπέγραψε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με σκοπό να προστατέψει τα παιδιά όλου του κόσμου. Πλέον, αυτή η μέρα είναι αφιερωμένη στα δικαιώματα των παιδιών μας. Όμως, το ερώτημα είναι ένα: τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα;

*Φωτογραφία: campaigns.savethechildren.net

Τα στοιχεία είναι δυστυχώς αποθαρρυντικά, σύμφωνα με ανάλυση της UNICEF που πραγματοποιήθηκε για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους:

  • 1 στα 12 παιδιά σε όλο τον κόσμο ζουν σε χώρες όπου οι προοπτικές τους σήμερα είναι χειρότερες από αυτές των γονέων τους.

  • 180 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε 37 χώρες όπου είναι πιο πιθανό να ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, να είναι εκτός σχολείου ή να χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας βίας, σε σύγκριση με παιδιά που ζούσαν στις ίδιες χώρες πριν 20 χρόνια.

  • Η ένταξη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση μειώθηκε σε 21 χώρες.

  • Οι βίαιοι θάνατοι μεταξύ παιδιών ηλικίας κάτω των 19 ετών έχουν αυξηθεί σε επτά χώρες, που αντιμετωπίζουν μεγάλες συγκρούσεις, όπως το Ιράκ και η Λιβύη.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα που πραγματοποίησε η UNICEF σε 14 χώρες με συμμετέχοντες παιδιά 9- 18 ετών, αποδείχθηκε ότι:

  • Τα μισά παιδιά νιώθουν πως στερούνται τα δικαιώματά τους όταν ερωτήθηκαν πώς αισθάνονται για τις αποφάσεις που επηρεάζουν τα παιδιά σε όλο τον κόσμο.

  • Τα παιδιά σε όλες τις χώρες ανέφεραν την τρομοκρατία, την κακή εκπαίδευση και τη φτώχεια ως τα μεγαλύτερα ζητήματα για τα οποία ήθελαν να αναλάβουν δράση οι παγκόσμιοι ηγέτες.

  • Η βία κατά των παιδιών αποτελούσε τη μεγαλύτερη ανησυχία μεταξύ των ερωτηθέντων.

  • Η τρομοκρατία αλλά και η κακή ποιότητα της εκπαίδευσης προβληματίζει τα παιδιά όλων των χωρών.

  • Περίπου 4 στα 10 παιδιά και στις 14 χώρες ανησυχούν πολύ για την άδικη μεταχείριση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών σε ολόκληρο τον κόσμο.

  • Σχεδόν τα μισά παιδιά σε 14 χώρες δεν εμπιστεύονται τους ενήλικες και τους ηγέτες του κόσμου να λαμβάνουν καλές αποφάσεις για τα παιδιά.

Γι’ αυτό, η UNICEF αποφάσισε να βοηθήσει τα παιδιά να ακουστούν με το σύνθημα #Kidstakeover, μία πρωτοβουλία κατά την οποία τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ακουστούν και να αναλάβουν ρόλους... μεγάλων. Εδώ θα δείτε κάποιες από τις δράσεις.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε κι εμείς υπεύθυνοι για τον κόσμο στον οποίο έχουμε φέρει τα παιδιά μας. Γι' αυτό, ας κάνουμε ό,τι περνάει απ' το χέρι μας για να τον βελτιώσουμε!

Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα στοιχεία της έρευνας. 

Πηγή: unicef.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v