Πώς να βάλετε τέλος στους καθημερινούς καβγάδες των παιδιών

Πώς να βάλετε τέλος στους καθημερινούς καβγάδες των παιδιών

Τη μία στιγμή παίζουν μαζί και την άλλη φωνάζουν και μαλώνουν για τις πιο ασήμαντες στα μάτια μας διαφορές. Το σκηνικό είναι γνωστό σε κάθε γονιό με δύο παιδιά, που από αχώριστοι φίλοι μετατρέπονται -μέσα σε δευτερόλεπτα- σε αιώνιους εχθρούς. Αν λοιπόν και η δική σας καθημερινότητα στιγματίζεται από τους ομηρικούς καβγάδες μεταξύ των παιδιών, δείτε πώς μπορείτε να τους αντιμετωπίσετε, βρίσκοντας μία πρακτική λύση για καθέναν απ’ αυτούς.

*Φωτογραφία: aolcdn.com

Καβγάς νούμερο ένα: «Μου πήρε το παιχνίδι»

Ίσως η νούμερο ένα αιτία τσακωμού ανάμεσα σε αδέρφια, ειδικά μάλιστα αν έχουν μικρή διαφορά ηλικίας. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που το ένα από τα δύο αδέρφια θα αρχίσει να φωνάζει «Μαμά, πήρε το παιχνίδι μου. Πες του να μου το δώσει!», μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικές τακτικές. Την ώρα της μάχης, προσπαθήστε να προωθήσετε τη... συνεργασία, προτρέποντας τα παιδιά να παίξουν μαζί. Αν χρειαστεί, μάλιστα, στην αρχή παίξτε κι εσείς για λίγο μαζί τους, έτσι ώστε να είστε σίγουρη ότι η κατάσταση δεν θα ξεφύγει.

Αφού δείτε ότι η πρακτική αυτή έχει αποτέλεσμα, μπορείτε να ορίσετε κάποιους γενικούς κανόνες σχετικά με τα παιχνίδια: ορίστε για παράδειγμα κάποια κοινά παιχνίδια με τα οποία θα μπορούν να παίζουν όλα τα αδέρφια ή, αν το κάθε παιχνίδι είναι ατομικό, βάλτε χρονικά όρια στο πόσο μπορεί να παίζει κάθε παιδί μαζί του- 15 λεπτά εναλλάξ είναι ένα χρονικό διάστημα κατάλληλο για να μην προλάβει να παραπονεθεί ούτε το παιδί που παίζει ούτε εκείνο που περιμένει τη σειρά του.  

Καβγάς νούμερο δύο:  «Μαμά, θέλω να δω κι εγώ τηλεόραση»

*Φωτογραφία: essentialkids.com.au

Ο πόλεμος για το τηλεχειριστήριο δεν σταματά ποτέ όταν έχεις μικρά παιδιά. Όταν τα γούστα τους συμφωνούν ως προς τις ταινίες και τα κινούμενα που θα δουν, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, όταν όμως δεν τα βρίσκουν, θα πρέπει να αναλάβετε δράση για να προλάβετε τα χειρότερα. Ειδικά μάλιστα αν τα χωρίζουν αρκετά χρόνια και ο μεγάλος αδερφός προτιμά να δει αθλητικά ενώ η μικρή του αδερφή θέλει να δει την «Πριγκίπισσα των Κύκνων», εσείς θα πρέπει να βρείτε την χρυσή τομή έτσι ώστε να μείνουν και τα δύο παιδιά ευχαριστημένα.

Αφήστε λοιπόν το ένα παιδί να δει τηλεόραση στο σαλόνι και δώστε στο αδερφάκι του (κατά προτίμηση εκείνο που είναι πιο εξοικειωμένο με την τεχνολογία) το λάπτοπ, το τάμπλετ ή το κινητό σας για να παρακολουθήσει κι εκείνο το αγαπημένο του πρόγραμμα με το Nova GO. Έτσι, τα παιδιά δεν θα μαλώνουν πια αφού θα μπορούν να βλέπουν ταυτόχρονα τα αγαπημένα τους προγράμματα ακόμα κι αν προβάλλονται την ίδια ώρα! Τώρα, μάλιστα που οι γιορτές πλησιάζουν και τα σχολεία θα κλείσουν για δύο βδομάδες, αυτή η συμβουλή θα σας χαρίσει περισσότερες ώρες οικογενειακής γαλήνης στο σπίτι.

Καβγάς νούμερο τρία:  «Γιατί ο αδερφός μου τρώει περισσότερο γλυκό;»

Όταν, έρθει η στιγμή τα μικρά σας να μοιραστούν το αγαπημένο τους γλυκό, το κόλπο για να μην παραπονιούνται ότι αδικήθηκαν είναι να τους βάλετε να αναλάβουν δράση. Το τρικ του «ένας κόβει, ένας διαλέγει» είναι αυτό που χρειάζεστε. Έτσι, το παιδί που θα αναλάβει να μοιράσει το γλυκό, θα προσπαθήσει να το χωρίσει στη μέση για να μην αδικηθεί και πάρει το μικρότερο κομμάτι όταν διαλέξει το αδελφάκι του. Με τον... αναίμακτο αυτόν τρόπο, και τα δύο αδέρφια βγαίνουν κερδισμένα.

Καβγάς νούμερο 4: «Εκείνος με χτύπησε πρώτος»

*Φωτογραφία: ichef.bbci.co.uk

Η βία δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ποτέ λύση και το να διαλέξετε πλευρά δεν είναι ό,τι πιο συνετό αφού το ένα παιδί θα αισθάνεται πάντα αδικημένο. Το σημαντικό, λοιπόν, είναι να ακούσετε και τα δύο αδέρφια. Αν για παράδειγμα, το μεγάλο αδερφάκι χτύπησε το μικρό επειδή του χάλασε το παιχνίδι, μπορείτε να χειριστείτε την κατάσταση κάπως έτσι: «Δεν είναι σωστό αυτό που έκανε ο/ η αδερφός/ή σου και καταλαβαίνω γιατί νιώθεις νευριασμένος, όμως το να χτυπάμε δεν είναι ποτέ λύση. Θα του πω εγώ ότι δεν πρέπει να πειράζει και να χαλάει τα παιχνίδια σου. Κι εσύ όμως θα πρέπει να του ζητήσεις συγγνώμη και να καταλάβεις ότι δεν ήταν σωστό αυτό που έκανες». Έτσι, αναγνωρίζετε τα συναισθήματα όλων αλλά ταυτόχρονα τους μαθαίνετε και τι είναι σωστό.

 

v