4 χειμωνιάτικες φρουτόκρεμες που θα λατρέψει το μωρό σας

4 χειμωνιάτικες φρουτόκρεμες που θα λατρέψει το μωρό σας

Αν το μωρό σας μεγάλωσε και είτε πρόκειται να αντικαταστήσετε ένα ή περισσότερα γεύματα με φρουτόκρεμα είτε θέλετε να του δώσετε καινούριες γεύσεις, αυτοί οι συνδυασμοί φρούτων δεν θα το κάνουν να γυρνάει το προσωπάκι του από την άλλη όταν προσπαθείτε να το ταΐσετε. Σημειώνεται ότι τα φρούτα εντάσσονται σταδιακά στη διατροφή του μωρού και οι ειδικοί συνιστούν να τα δίνουμε πρώτα στο παιδί ένα- ένα και μετά να προχωράμε σε συνδυασμούς γεύσεων.

Επιπλέον, φρούτα όπως η μπανάνα και το μήλο μπορούν να καταναλωθούν και από πολύ μικρά μωρά από 5 μηνών ενώ άλλα όπως το ακτινίδιο, που είναι όξινο, προτείνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες και συγκεκριμένα από 8 μηνών.

*Φωτογραφία: thebump.com

Επειδή κάθε περίπτωση και κάθε παιδί είναι διαφορετικό, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας κάθε φορά πριν εντάξετε στη διατροφή του μωρού σας ένα καινούριο φρούτο.

Κάποιες γενικές συμβουλές γι’ αρχή...

  • Προτιμήστε να βάλετε τα φρούτα στον ατμό. Έτσι, θα διατηρήσουν τα θρεπτικά τους στοιχεία. Ένα καλαθάκι ατμού όπως αυτό εδώ θα σας φανεί χρήσιμο γι' αυτή τη δουλειά. 

*Φωτογραφία: buonapappa.net

  • Μπορείτε να βάλετε λίγο γάλα στο τέλος και αφού έχετε «περάσει» τα φρούτα απ' τον ατμό, για να κάνετε τη φρουτόκρεμα πιο υγρή.
  • Μαλακά φρούτα όπως η μπανάνα, το αβοκάντο και το ακτινίδιο δεν χρειάζεται να μπουν στον ατμό. Απλώς προσθέστε λίγο νερό στο μπλέντερ, αν το κρίνετε απαραίτητο.
  • Τις πρώτες μέρες, φροντίστε η φρουτόκρεμα να είναι πιο υγρή για να τη συνηθίσει το μωρό και σταδιακά κάντε την πιο πηχτή.
  • Αν η ποσότητα είναι μεγάλη, μπορείτε να φυλάξετε τη φρουτόκρεμα που περίσσεψε στο ψυγείο για 2-3 μέρες.

 

Μήλο και μπανάνα (από 5-6 μηνών)

*Φωτογραφία: blenderrecipes.us

Τι θα χρειαστείτε

2 μήλα γλυκά

1 μπανάνα ώριμη

Τι πρέπει να κάνετε

Ξεφλουδίστε τα μήλα και στη συνέχεια κόψτε τα σε μικρά κομμάτια.

Κάντε το ίδιο και με τη μπανάνα, βγάζοντας τη φλούδα και κόβοντάς την απαλά με ένα μαχαίρι.

Βάλτε τα μήλα στον ατμό μέχρι να βράσουν και να μαλακώσουν (χρησιμοποιώντας ένα ειδικό καλαθάκι ατμού).

Στη συνέχεια, ρίξτε τα μαζί με τη μπανάνα στο μπλέντερ ή το μούλτι και «χτυπήστε» τα μέχρι να αποκτήσουν την επιθυμητή υφή.

Αν θέλετε να κάνετε τη φρουτόκρεμα πιο υγρή και να της δώσετε περισσότερη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγο γάλα (είτε το δικό σας είτε φόρμουλα).

Πηγή: momjunction.com

Αχλάδι και μήλο (από 5-6 μηνών)

*Φωτογραφία: newkidscenter.com

Τι θα χρειαστείτε

1 αχλάδι

1 γλυκό μήλο

Ελάχιστη κανέλα (προαιρετικά)

Τι πρέπει να κάνετε

Ξεφλουδίστε τα φρούτα και αφαιρέστε τα κουκούτσια τους.

Έπειτα, κόψτε τα σε μικρά κομμάτια.

Γεμίστε ένα σκεύος με νερό και αφήστε τα να μαλακώσουν με τη μέθοδο του ατμού. Για περισσότερη γεύση, μπορείτε να ρίξετε ελάχιστη κανέλα. Καλύψτε το σκεύος και αφήστε τα φρούτα μέχρι να πάρουν την υφή που θέλετε.

Μετά το μαγείρεμα, μπορείτε είτε να λιώσετε τα κομμάτια των φρούτων με ένα κουτάλι είτε να τα περάσετε από το μπλέντερ.

Πηγή: mylittlemoppet.com

Λωτός, αχλάδι και μήλο (από 6 μηνών)

Τι θα χρειαστείτε

4 λωτούς πολύ ώριμους

2 αχλάδια

2 μήλα γλυκά

Λίγο ξύσμα από λεμόνι

Τι πρέπει να κάνετε

Πλύνετε πολύ καλά όλα τα φρούτα, αφαιρέστε προσεκτικά όλα τα κουκούτσια τους και κόψτε τα σε μικρά κομματάκια. Δεν χρειάζεται να τα ξεφλουδίσετε.

Αφού τελειώσετε, βάλτε νερό σε ένα σκεύος και αφήστε τα να μαλακώσουν πάλι με τη μέθοδο του ατμού. Μόλις ετοιμαστούν, τοποθετήστε τα σε ένα μπολ και ρίξτε μέσα το μισό από το νερό που έχει μείνει στο σκεύος.

Προσθέστε λίγο ξύσμα από λεμόνι και χτυπήστε τα φρούτα στο μπλέντερ, το μούλτι ή μέσα στο ίδιο το μπολ με ένα μίξερ χειρός.

Πηγή: buonapappa.net

Ακτινίδιο και μπανάνα (από 8-10 μηνών)

Τι θα χρειαστείτε

1 ώριμο ακτινίδιο

1 ώριμη μπανάνα

Τι πρέπει να κάνετε

Ξεφλουδίστε το ακτινίδιο φροντίζοντας να μην αφήσετε κανένα υπόλειμμα φλούδας. Έπειτα, κόψτε το σε μικρά κομματάκια και ακολουθήστε την ίδια διαδικασία και για τη μπανάνα. 

Βάλτε τα φρούτα στο μπλέντερ μέχρι να αποκτήσουν την υφή που θέλετε. Σερβίρετε τη φρέσκια φρουτόκρεμα στο παιδί!

Πηγή: mylittlemoppet.com

v