9 μουσεία με εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά

9 μουσεία με εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά

Γυρίστε τον χρόνο πίσω, σκεφτείτε ότι είστε και πάλι παιδί και θυμηθείτε πόσο ανιαρό και κουραστικό σας φαινόταν να επισκέπτεστε τα μουσεία στα οποία σας «τραβολογούσαν» οι γονείς σας. Ευτυχώς όμως για τα δικά μας παιδιά, τα σημερινά μουσεία έχουν προσαρμοστεί στα καινούρια δεδομένα και φροντίζουν να κάνουν την παραμονή των μικρών τους επισκεπτών δημιουργική αλλά και ευχάριστη. Τα μουσεία της Αθήνας όπου μπορείτε να πάτε παρέα με τα παιδιά είναι πολλά και δεν συμπεριλαμβάνονται όλα στη λίστα χωρίς αυτό να σημαίνει να σημαίνει ότι δεν είναι αξιόλογα.

Συγκεντρώσαμε μερικά απ’ αυτά που διοργανώνουν, πέρα από εκπαιδευτικές επισκέψεις για σχολεία τις καθημερινές και προγράμματα για οικογένειες.

Μουσείο Ακρόπολης

Από τα πιο σημαντικά μουσεία στον κόσμο, το Μουσείο της Ακρόπολης έχει υιοθετήσει μία έξυπνη πατέντα για να κάνει την περιήγηση ανάμεσα στους αρχαίους θησαυρούς πιο ενδιαφέρουσα για τα παιδιά. Τα δανειστικά σακίδια, που προμηθεύονται τα παιδιά από το Γραφείο Πληροφοριών περιέχουν έντυπα, χάρτες, δραστηριότητες και παιχνίδια σχετικά με τα γλυπτά του Παρθενώνα, τη θεά Αθηνά και τα αρχαϊκά χρώματα, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Στο τέλος της επίσκεψής σας, μπορείτε να χαλαρώσετε στο καφέ-εστιατόριο που βρίσκεται εντός του Μουσείου.

Η γενική είσοδος κοστίζει 5 ευρώ. Εδώ θα δείτε ποιοι δικαιούνται μειωμένο και δωρεάν εισιτήριο.

Πού θα πάτε: Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα. Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε στο τηλέφωνο 2109000900.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι η τέλεια επιλογή για να μυήσετε το παιδί στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και να του δώσετε την ευκαιρία να εμπεδώσει με ευχάριστο τρόπο όσα μαθαίνει στο σχολείο γι’ αυτόν. Όσον αφορά τα επόμενα προγράμματα, την Κυριακή 14 Ιανουαρίου (11.30-12.30 το πρωί) τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν με τα παιχνίδια των αρχαίων ενώ το Σάββατο 27 Ιανουαρίου να περπατήσουν ανάμεσα στα γλυπτά της μόνιμης συλλογής και θα μάθουν γι’ αυτά.

Το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ και η κράτηση θέσης γίνεται από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ.

Πού θα πάτε: Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα.

Μουσείο Πειραμάτων

Θεωρείται ένα από τα πιο πρωτότυπα μουσεία στην Αθήνα κα όχι άδικα. Εκεί τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να δουν τις θετικές επιστήμες όπως τη Φυσική και τα Μαθηματικά να... ζωντανεύουν μπροστά τους μέσα από εντυπωσιακά πειράματα. Την ερχόμενη Κυριακή 14 Ιανουαρίου (11-12 το πρωί και 12.30-13.30), τα παιδιά 3-5 ετών θα πειραματιστούν με υλικά που υπάρχουν στην κουζίνα, μαζί με έναν συνοδό.

Το κόστος ανέρχεται στα 10 ευρώ για ένα παιδί και έναν ενήλικα και στα 15 ευρώ για 2 παιδιά και έναν ενήλικα.

Εδώ θα δείτε τα επόμενα κυριακάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Πειραμάτων.

Πού θα πάτε: Συβρισσαρίου 6, Καισαριανή.

*Απαραίτητη είναι η τηλεφωνική κράτηση θέσης στα τηλέφωνα 2107210105 και 2107610038.

Μουσείο Ηρακλειδών

Το Μουσείο Ηρακλειδών ξεχωρίζει για τα ενδιαφέροντα προγράμματά του. Το Σάββατο 20 Ιανουαρίου (11-12.30 το πρωί), λοιπόν, τα παιδιά από 8 ετών θα μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Στη ράχη του ήσυχου δράκου Τζινγκ Λονγκ», κατά το οποίο θα έρθουν σε επαφή με τον κινέζικο πολιτισμό και θα κατασκευάσουν μόνα τους ένα σημειωματάριο με τον παραδοσιακό κινέζικο τρόπο. Το κόστος για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι 15 ευρώ ανά παιδί και 12 ευρώ στο δεύτερο παιδί για αδέρφια.

Θα χρειαστεί να συμπληρώσετε την αίτηση συμμετοχής εδώ ή να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με το Μουσείο στο 2103461981. 

Η σχετική έκθεση «αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» θα ενθουσιάσει τόσο τα παιδιά όσο και εσάς.

Πού θα πάτε: Ηρακλειδών 16 και Αποστόλου Παύλου 37, Θησείο.

Μουσείο Συναισθημάτων

Διοργανώνει κάθε σαββατοκύριακο προγράμματα που βοηθούν τα παιδιά να έρθουν σ’ επαφή με τον ψυχικό τους κόσμο και να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργική απασχόληση. Οι «παραμυθοϊστορίες της γκρίνιας και της αναποφασιστικότητας» είναι το επόμενο πρόγραμμα (στις 13, 20 και 21 Ιανουαρίου, 1-2 μ.μ.) που απευθύνεται σε παιδιά από 5-12 ετών. Το κόστος ανέρχεται στα 8 ευρώ ανά παιδί.

Εδώ θα δείτε αναλυτικά την ατζέντα των επόμενων προγραμμάτων.

Πού θα πάτε: Καρατζά 7, Φιλοπάππου, Αθήνα. Για περισσότερες πληροφορίες, τηλεφωνήστε στο 2109218329.

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Ίσως το πρώτο  μουσείο που πρέπει να επισκεφθείτε από αυτή τη λίστα. Τα προγράμματά του απευθύνονται σε παιδιά από μόλις 1 έτους μέχρι 12 ετών. Το κόστος διαφέρει ανάλογα με την δραστηριότητα που θα επιλέξετε. Ενδεικτικά, για τη συμμετοχή στο «Ξεκινάω- σταματώ» την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, το εισιτήριο κοστίζει 10 ευρώ για κάθε παιδί.

Εδώ θα δείτε όλα τα προγράμματα του Παιδικού Μουσείου, που χωρίζονται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Από την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, ξεκινούν και πάλι οι Κυριακές στην Τεχνόπολη με δραστηριότητες και προγράμματα ειδικά αφιερωμένα στους λιλιπούτειους επισκέπτες του Βιομηχανικού Μουσείου. Το αναλυτικό πρόγραμμα της Τεχνόπολης αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα. Ένας χαλαρωτικός καφές στην καφετέρια που βρίσκεται εντός του χώρου της Τεχνόπολης και το παιχνίδι στην πρωτότυπη παιδική χαρά επιβάλλονται, ειδικά αν έχει καλό καιρό!

Πού θα πάτε: Πειραιώς 100, Αθήνα. Περισσότερα θα μάθετε στο τηλέφωνο 2130109300.

Μουσείο Βορρέ

Αν τα μικρά σας έχουν καλλιτεχνική φύση, το πρόγραμμα του Μουσείου Βορρέ «Όλοι είμαστε καλλιτέχνες. Όλα είναι Μουσείο» θα τα βοηθήσει να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους. Το πρόγραμμα χωρίζεται σε κύκλους και ο τρέχων κύκλος ασχολείται με τον εξπρεσιονισμό και τον σουρεαλισμό. Πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη από τις 6 μ.μ. έως τις 7.30, απευθύνεται σε παιδιά 6-12 ετών και το κόστος μεμονωμένης συμμετοχής ανέρχεται στα 12 ευρώ. Δείτε αναλυτικά πληροφορίες για όλους τους κύκλους εδώ

Πού θα πάτε: Πάροδος Διαδόχου Κωνσταντίνου 1, Παιανία.

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Το δεύτερο μουσείο στη λίστα μας για μικρούς καλλιτέχνες. Τα Σάββατα 13, 20 και 27 Ιανουαρίου, τα παιδιά θα συνεργαστούν με τους γονείς τους στο πρόγραμμα «Μαμά, μπαμπά... ζωγραφίζουμε μαζί;» (απευθύνεται σε παιδιά από 2,5-5 ετών) έτσι ώστε να έρθουν σ’ επαφή με τα χρώματα, τη ζωγραφική και το ταλέντο τους. Τον Φεβρουάριο το πρόγραμμα γίνεται αποκριάτικο- για να καταλάβετε τι εννοούμε δείτε εδώ

Το κόστος ανέρχεται στα 15 ευρώ για έναν ενήλικα και ένα παιδί και 20 ευρώ για 2 παιδιά και έναν ενήλικα.

Πού θα πάτε: Kόδρου 9, προέκταση οδού Bουλής, Πλάκα, 105 58 Aθήνα. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα τηλέφωνα  2103312621 και 2103312750.

v