Οι 10 παράγοντες που καθορίζουν αν μια σχέση θα κρατήσει

Οι 10 παράγοντες που καθορίζουν αν μια σχέση θα κρατήσει

Δεν μπορείς να τα προβλέψεις όλα όταν βρίσκεσαι στο ξεκίνημα μιας σχέσης, ωστόσο υπάρχουν αρκετά σημάδια που δείχνουν ότι ένα ζευγάρι θα ζήσει αρμονικά ή ότι είναι καταδικασμένο να ζήσει εν μέσω καυγάδων και προστριβών. Ο Dr. Gleb Tsipursky, καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών Συμπεριφοράς στο Ohio και επικεφαλής μιας Μ.Κ.Ο. που ασχολείται και προωθεί τη λογική σκέψη και την προσανατολισμένη στην αλήθεια συμπεριφορά, δίνει τα πολύτιμα φώτα του πάνω στο ζήτημα.

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι παράγοντες που καθορίζουν το αν μια σχέση θα κρατήσει;

1. Οι υγιείς συγκρούσεις

Photo: Brightside.me

Το να μην προσπαθούμε να κουκουλώσουμε τα προβλήματα και τα παράπονά μας, αλλά να διαφωνούμε ανοιχτά και πολιτισμένα είναι εξαιρετικά σημαντικό για μια υγιή, μακροχρόνια σχέση. Δεν χρειάζεται κάθε διαφωνία να καταλήγει σε καυγά, ούτε οι τόνοι να ανέβουν. Απλώς πρέπει να «επικοινωνηθούν» οι προβληματισμοί ούτως ώστε να βελτιωθούν τυχόν προβλήματα.

2. Η συμπεριφορά σε στρεσογόνες συνθήκες



Αντιμετωπίζουμε συχνά καταστάσεις που μας αγχώνουν. Μπορεί να είναι κάτι απλό κι ασήμαντο ή κάτι σημαντικό και έντονο που απαιτεί την άμεση και ψύχραιμη αντίδρασή μας. Σε κάθε μία απ’ αυτές τις καταστάσεις είναι σημαντικό οι δύο σύντροφοι να αλληλοϋποστηρίζονται, και να αποφεύγουν τις πανικόβλητες, εκνευρισμένες αντιδράσεις. Ιδανικά, ένας άνθρωπος εκρηκτικός, χωρίς αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία ταιριάζει με κάποιον πιο ισορροπημένο και ήρεμο σύντροφο, που θα τον βοηθήσει να παίρνει νηφάλιες αποφάσεις.

3. O τρόπος σκέψης



Είστε ενήλικοι, ανεξάρτητοι, αυτάρκεις ενήλικες που φέρουν τις προσωπικές τους απόψεις, προτιμήσεις και οπτικές. Αυτές οι απόψεις/προτιμήσεις/οπτικές μπορεί να ομοιάζουν ή να είναι εντελώς διαφορετικές. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματα του συντρόφου σας αποκλείεται να ταυτίζονται με τα δικά σας, γι’ αυτό μην παίρνετε μόνοι σας αποφάσεις που αφορούν και τους δυο. Ρωτήστε, συζητήστε και διαπραγματευτείτε.

4. Η έκφραση των επιθυμιών



Σε συνέχεια όσων αναφέρθηκαν παραπάνω: ο καθένας σκέφτεται εντελώς διαφορετικά, οπότε μην θεωρείτε ότι ο/η σύντροφός σας μπορεί να διαβάσει το μυαλό σας και να προβλέψει τις επιθυμίες σας. Προσπαθήστε να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς και να μοιράζεστε τα αισθήματα και τις ανησυχίες σας. Δώστε φωνή στις επιθυμίες, αλλά μην θεωρείτε ότι αυτό αρκεί για να εκπληρωθούν αυτόματα.

5. Ο προσωπικός χώρος



Όταν δυο άνθρωποι είναι συνέχεια μαζί, οι συνηθισμένες δραστηριότητες που κάνουν παρέα γίνονται από ενδιαφέρουσες, μέρος μιας ρουτίνας. Πρέπει να ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλον να έχει χόμπι και ασχολίες ανεξάρτητες από εμάς –και, φυσικά, πρέπει να περιμένουμε και την αντίστοιχη συμπεριφορά.

6. Κοινό πλάνο ζωής



Δεν είναι δυνατό τα όνειρα και τα σχέδιά σας να ταυτίζονται απόλυτα μ’ αυτά του συντρόφου σας. Ωστόσο, αν βλέπετε τον εαυτό σας στο μέλλον με εντελώς διαφορετικό τρόπο (αν, για παράδειγμα, ο ένας ονειρεύεται να κάνει δυο παιδιά στην επόμενη πενταετία κι ο άλλος να κάνει καριέρα ταξιδεύοντας διαρκώς και χωρίς οικογενειακές δεσμεύσεις), τότε ενδεχομένως πρέπει να κουβεντιάσετε τις προτεραιότητές σας.

7. Η σχέση με τους φίλους



Οι φίλοι παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη ζωή μας και με το να τους αρνούμαστε για χάρη του συντρόφου μας, χάνουμε κάτι ζωτικό. Σε μια υγιή σχέση αγάπης, οι σύντροφοι αντιμετωπίζουν με σεβασμό τις φιλικές σχέσεις του άλλου είτε τις εγκρίνουν απολύτως είτε όχι.

8. Η σχέση με τους συγγενείς



Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με τους συγγενείς. Δεν είναι δεδομένο ότι κάθε άνθρωπος συμπαθεί και εκτιμά τους γονείς του ερωτικού του συντρόφου, είναι όμως αναγκαίο να τους σέβεται και προσπαθεί να διατηρεί καλές σχέσεις. Αν αναπτυχθεί μια σχέση συγκρουσιακή μεταξύ «πεθερικών» και συντρόφου, τότε μοιραία αυτή η σύγκρουση θα μεταφερθεί και στο πεδίο της σχέσης.

9. Η χαρά της επιτυχίας (του άλλου)



Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο απ’ το να ζεις πλάι σ’ έναν άνθρωπο που υποτιμά τα μικρά και τα μεγάλα κατορθώματά σου, υποβιβάζει τους στόχους σου και δεν χαίρεται με τη χαρά σου. Τα ζευγάρια που αγαπιούνται και… μακροημερεύουν, θεωρούν ότι η επιτυχία του ενός είναι (και) επιτυχία του άλλου.

10. Συμβιβασμοί



Πρέπει να είναι ευχαριστημένοι και οι δύο σύντροφοι και είναι κομβικής σημασίας η δυνατότητα να εκφράσουν τα «θέλω» τους ακόμη κι αν είναι εντελώς κόντρα στα «θέλω» του άλλου. Ταυτόχρονα, απαραίτητο συστατικό μιας σχέσης που θα διαρκέσει είναι η αμοιβαία διάθεση για συμβιβασμό. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταπίνουμε κάθε επιθυμία μας προκειμένου να μη δυσαρεστήσουμε τον σύντροφό μας.

Πηγή: Brightside.me

v