Έγκυος; 8 τρόποι να φροντίστε την κοιλίτσα σας

Έγκυος; 8 τρόποι να φροντίστε την κοιλίτσα σας

Το να βλέπετε την κοιλίτσα σας να μεγαλώνει είναι ένα από τα καλύτερα στοιχεία της εγκυμοσύνης. Πώς μπορείτε, όμως, να είστε βέβαιες ότι η κοιλιά, και το μωρό σας, εισπράττουν από εσάς την φροντίδα που πραγματικά αξίζουν;

Καθώς το μωρό μεγαλώνει στην κοιλιά σας, οι ανάγκες του σώματός σας αυξάνονται και χρειάζεται περισσότερη φροντίδα, λένε οι ειδικοί. Αυτό σημαίνει καλή διατροφή, σωστή ενυδάτωση και ενδυνάμωση προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερα ο τοκετός. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

Προστατεύστε την

«Ακούστε» την κοιλίτσα σας, εμπιστευθείτε τα ένστικτά σας και αν νιώθετε ότι κάτι δεν πάει καλά μιλήστε αμέσως στον γιατρό σας. Μετά την 24η εβδομάδα το μωρό σας θα πρέπει να κινείται τακτικά. Αν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στο πόσο συχνά κινείται, πείτε το στον γιατρό ή τη μαία σας.

Δυναμώστε την πλάτη σας

Η ορμόνη ριλαξίνη, που παράγεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τους συνδέσμους γύρω από τις αρθρώσεις σας, οπότε το σώμα απαιτείται να διατηρήσει την καλή του στάση. Μπορεί να νιώθετε την ανάγκη να γέρνετε προς τα πίσω, προκειμένου να μοιράσετε ίσα το βάρος από την κοιλιά σας. Ωστόσο, προσπαθήστε αντί για αυτό, να στέκεστε με τα πόδια σας ανοιχτά, στο πλάτος των γοφών σας, για να έχετε καλύτερη σταθερότητα. Ταυτόχρονα, προτιμάτε, για να διορθώνετε την στάση στο σώμα σας, να σηκώνετε το μπροστά μέρος της λεκάνης σας. Χαλαρές ασκήσεις κολύμβησης, πιλάτες, ή έστω περπάτημα θα βοηθήσουν την ενδυνάμωση της πλάτης σας.

Ξεκουράζετε τα πόδια σας

Όσο παλιομοδίτικο κι αν ακούγεται, το να έχετε τα πόδια σας ψηλά όταν κάθεστε, και καθώς η κοιλιά σας μεγαλώνει, μπορεί πραγματικά να ξεκουράσει τόσο αυτά όσο και την μέση σας. Με αυτόν τον τρόπο κυκλοφορεί καλύτερα το αίμα στο σώμα σας και επιτρέπει έτσι και στο σώμα του μωρού να αναπτυχθεί καλύτερα –ιδιαίτερα κατά το τελευταίο τρίμηνο. Στην φάση αυτή οι γυναίκες θα πρέπει να ξεκουράζονται όσο μπορούν και να μην δουλεύουν πολλές ώρες στο γραφείο.

Τόνωση

Δε μπορείτε να ελέγξετε το μέγεθος της κοιλιάς σας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά μπορείτε να «δουλέψετε» τους κοιλιακούς σας –κάτι που θα βοηθήσει και κατά τον τοκετό. Επικεντρωθείτε σε ασκήσεις ενδυνάμωσης του κορμού σας, αλλά όχι σε κοιλιακούς ή βαθιά καθίσματα. Προτιμήστε άρσεις πυέλου, ενώ είστε ξαπλωμένη.

Μείνετε ενυδατωμένη

Βεβαιωθείτε ότι πίνετε τουλάχιστον 1,5 λίτρο νερό την ημέρα –αν δεν πίνετε πολύ νερό θα το καταλάβετε από τα ούρα σας που θα είναι πιο σκούρα. Καθώς η κοιλιά σας θα μεγαλώνει θα χρειάζεστε περισσότερο νερό, γιατί θα κουράζεστε και θα ιδρώνετε περισσότερο. Επίσης, μπορείτε να πίνετε αφεψήματα από βότανα και φυσικούς χυμούς.

«Καλά» έλαια

Προτιμάτε λιπαρά ψάρια, όπως σαρδέλες, σολομό ή σκουμπρί, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα αλλά όχι πιο συχνά, για να ενισχύσετε τον εγκέφαλο του μωρού σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι γυναίκες που καταναλώνουν πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ιδιαίτερα κατά το τελευταίο τρίμηνο, αποκτούν μωρά με υψηλότερo IQ, λένε οι ειδικοί. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται ακόμα στα καρύδια και το ελαιόλαδο.

Μιλάτε της

Έρευνες υποστηρίζουν πως οι γονείς που αφιερώνουν χρόνο στο να δεθούν με το μωρό τους ήδη από την εγκυμοσύνη, π.χ. μιλώντας στην κοιλίτσα, τραγουδώντας ή χαϊδεύοντάς την, αποκτούν πιο υγιή, μεγαλύτερα και πιο ήρεμα μωρά. Ο ήχος της φωνής σας είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται το μωρό σας για να νιώθει αγάπη και ασφάλεια, ενώ είναι ακόμα στην κοιλίτσα σας. Επιπλέον, μετά την 20η εβδομάδα, το μωρό σας είναι σε θέση να αναγνωρίσει την δική σας φωνή, ανάμεσα σε άλλες.

Ενυδάτωση με μασάζ

Για να διατηρήσετε την επιδερμίδα σας απαλή και ενυδατωμένη και να αποφύγετε τις ραγάδες να θυμάστε να ενυδατώνετε την κοιλιά σας καθημερινά. Με τον τρόπο αυτό το δέρμα της κοιλιάς παραμένει ελαστικό και ενυδατωμένο, ενώ αποφεύγεται η φαγούρα. Προτιμήστε φαρμακευτικές κρέμες που δεν περιέχουν αρώματα και πολλά χημικά συστατικά.

Πηγή: Askamum

v