Δυσμηνόρροια: 9 μέθοδοι ανακούφισης

Δυσμηνόρροια: 9 μέθοδοι ανακούφισης

Περίπου 8 στις 10 γυναίκες παγκοσμίως αναφέρουν πως αντιμετωπίζουν κάθε μήνα περισσότερο ή λιγότερο έντονη δυσμηνόρροια. Είτε πρόκειται για απλές ενοχλήσεις στην κοιλιά, τη μέση και το στήθος, είτε για έντονους, είτε για κακή διάθεση και νεύρα πριν την περίοδό σας, δείτε με ποιους τρόπους θα αποτρέψετε όλα αυτά από το να επηρεάζουν την ζωή σας.

Τσιμπήστε το αλάτι

Το σώμα μας αποθηκεύει νάτριο έτσι ώστε όταν απελευθερωθεί ένα ωάριο και στην συνέχεια γονιμοποιηθεί το μωρό θα έχει όλα τα απαραίτητα υγρά και τους ηλεκτρολύτες που χρειάζεται. Μην το παρακάνετε, όμως, καθ’όλη την διάρκεια του μήνα, αλλά μερικές ημέρες πριν έρθει η περίοδός σας.

Στάση του λοτού

Η συστηματική εξάσκηση με yoga μπορεί να μειώσει σημαντικά τόσο τα ψυχολογικά όσο και τα σωματικά συμπτώματα της δυσμηνόρροιας, σύμφωνα με νέες έρευνες. Η γυμναστική, η χαλάρωση και η διαχείριση του στρες βοηθούν στα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας και η yoga τα συνδυάζει όλα.

Έξυπνα σνακ

Οι ορμόνες που προκαλούν τις κράμπες της δυσμηνόρροιας μπορούν να προκαλέσουν και συστολή στα εντερικά τοιχώματα, προκαλώντας διάρροια. Προτιμήστε, λοιπόν, τροφές πλούσιες σε διαλυτές ίνες όπως μαγειρεμένα λαχανικά, μπανάνες και βρώμη για να δώσετε όγκο στα κόπρανά σας. Οι ίνες έχουν, επίσης, την ιδιότητα να μας χορταίνουν εύκολα, και έτσι μειώνουν τις λιγούρες πριν την περίοδο.

Γαλακτοκομικά και Βιταμίνη D

Μελέτη του Πανεπιστημίου Columbia βρήκε ότι λαμβάνοντας 600mg ασβεστίου δύο φορές την ημέρα (ποσότητα ανάλογη δύο γαλακτοκομικών μερίδων, π.χ. ένα ποτήρι γάλα και ένα γιαούρτι) μειώνονται οι λιγούρες, η κούραση και η κακή διάθεση που νιώθουμε πριν την περίοδο. Οι ειδικοί λένε ότι είναι προτιμότερο να λαμβάνουμε ασβέστιο από τα γαλακτοκομικά, αλλά αν δεν τα συμπαθούμε ιδιαίτερα μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με συμπληρώματα διατροφής και να προσθέσουμε σε αυτά και βιταμίνη D.

Βραχείτε

Για να αποφύγετε το φούσκωμα και το πρήξιμο που προκαλεί η περίοδος το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι η κολύμβηση. Η πίεση που ασκεί το νερό στο σώμα, κάνει τα επιπλέον υγρά να κινηθούν αντίθετα με την ροή του αίματος, και έτσι μειώνεται το πρήξιμο. Δεν έχετε πρόσβαση σε πισίνα; Τότε απλά βουλιάξτε στη μπανιέρα σας για 20 λεπτά καθημερινά, τις ημέρες πριν την περίοδο αλλά και κατά την διάρκεια αυτής.

Λίγο πιο πικάντικα

Μία τσιμπιά σαφράν στα γεύματα του μήνα βοηθά στην μείωση των ψυχολογικών μεταπτώσεων της περιόδου, καθώς αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης, λέει νέα έρευνα. Το σαφράν, συγκεκριμένα, έχει την ιδιότητα να βελτιώνει τα επίπεδα της χημικής αυτής ουσίας του οργανισμού μας που συνδέεται με την καλή διάθεση.

Ενημερωθείτε για τα φάρμακα

Αν η διάθεσή σας επηρεάζεται σοβαρά από την περίοδό σας κάθε μήνα, ρωτήστε τον/την γυναικολόγο σας για το κατά πόσο θα μπορούσατε να λαμβάνετε κάποιο αντικαταθλιπτικό λίγες ημέρες πριν κάθε μήνα, προκειμένου να βελτιώσει την ψυχολογία σας. Έτσι θα αποφύγετε και τις παρενέργειες που μπορεί να φέρουν τα αντικαταθλιπτικά.

Ενημερωθείτε για τα φάρμακα (2)

Οι ημικρανίες και οι κράμπες στην κοιλιά μπορεί να είναι πραγματικά ανυπόφορες εν όψει της περιόδου. Ζητήστε από τον φαρμακοποιό σας ένα παυσίπονο που να δρα στοχευόμενα σε ακριβώς αυτά τα δύο σημεία (αναζητήστε το Treximet που στην Αμερική κάνει θραύση).

Αντισυλληπτικά

Τα αντισυλληπτικά είναι ένας ακόμα καλός φαρμακευτικός τρόπος να μειώσετε τους πόνους της περιόδου, αλλά και να αποφύγετε τα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα. Ζητήστε από τον/την γυναικολόγο σας κάποια που πραγματικά έχουν βρεθεί να εξυπηρετούν και αυτούς τους σκοπούς.

Πηγή: Womenshealthmag

v