Τροφικές αλλεργίες στα παιδιά: Όσα πρέπει να ξέρετε

Τροφικές αλλεργίες στα παιδιά: Όσα πρέπει να ξέρετε

Πόνος στην κοιλιά, οίδημα, κνησμός στα χείλη, διάρροια είναι κάποια μόνο από τα συμπτώματα που μπορούν να εμφανιστούν στα παιδιά με την τροφική αλλεργία, προκαλώντας μας σοβαρή ανησυχία και όχι αδικαιολόγητα. Η τροφική αλλεργία μπορεί ακόμα και να απειλήσει την ζωή του παιδιού. Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά ξεπερνούν τις τροφικές αλλεργίες στην πορεία της ζωής τους, όπως τουλάχιστον λένε οι ειδικοί.

Οι πρώτες και οι συχνότερες αλλεργίες

Τροφική αλλεργία μπορεί να εμφανίσει ένα παιδί ακόμα και ως βρέφος λίγων ημερών -π.χ. στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος - κάτι που οι γονείς θα αντιληφθούν ως κάποιο εξάνθημα, ενώ μπορεί ακόμα και να εμφανιστεί αίμα στα κακά του, λέει η παιδίατρος κ. Μαρία Παπαδάκη. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτές οι αλλεργίες στο γάλα δεν είναι τόσο επικίνδυνες όσο μπορεί να είναι στις υπόλοιπες τροφές, ενώ συνήθως εξαφανίζονται καθώς το παιδί μεγαλώνει.

Τα νήπια και τα μεγαλύτερα παιδιά εμφανίζουν συχνότερα τροφικές αλλεργίες στα: Θαλασσινά (όπως γαρίδες, αστακός και καβούρι), ψάρια, αυγά, φιστίκια, γαλακτοκομικά προϊόντα, δημητριακά και προϊόντα σόγιας. Από αυτά, πιο δύσκολα ξεπερνιέται η αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, τα αυγά και τα ψάρια. Ωστόσο, για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας μπορεί πράγματι να καταναλώσει ξανά αυτές τις τροφές στο μέλλον θα πρέπει, σε συνεργασία με αλλεργιολόγο, και ενώ βρίσκεστε σε νοσοκομείο, να τις δοκιμάσει σε μικρή ποσότητα και να παρατηρηθεί η αντίδρασή του.

Όταν το παιδί εμφανίζει τροφική αλλεργία

Σύμφωνα με την κ. Παπαδάκη, αν πρόκειται για βρέφος που εμφανίσει κάποιο εξάνθημα ο γονιός θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον/την παιδίατρο και να ακολουθήσει τις οδηγίες του. Αν πρόκειται για μεγαλύτερο παιδί που εμφανίσει απλά κάποιο εξάνθημα με κνίδωση θα πρέπει ο γονιός να επικοινωνήσει με τον/την παιδίατρο και πιθανώς να χρειαστεί να μεταφερθεί στο νοσοκομείο ή να λάβει κάποιο αντισταμινικό –άλλωστε, η πρώτη έκθεση στο αλλεργιογόνο συνήθως ευαισθητοποιεί τον οργανισμό, ενώ κατά την 2η και 3η έκθεση εξελίσσεται με σοβαρότερη έξαρση.

Αν, όμως, ο γονιός διαπιστώσει αναφυλαξία, πρήξιμο στα χείλη, οίδημα στα μάτια, δυσκολία αναπνοής ή έξαρση άσθματος, θα πρέπει να μεταφέρει το παιδί άμεσα στο νοσοκομείο, και η επαφή με τον παιδίατρο να γίνει καθοδόν, καθώς πρόκειται για μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μετά το αλλεργικό σοκ

Εφόσον αντιμετωπιστεί το πρώτο αλλεργικό σοκ σε τρόφιμο, το παιδί μπορεί να υποβληθεί σε τεστ δυσανεξίας. Αυτά τα τεστ πραγματοποιούνται αποκλειστικά από αλλεργιολόγο και μπορούν να εφαρμοστούν ακόμα και σε βρέφη μηνών. Επιπλέον, υπάρχουν και ειδικές εξετάσεις αίματος που μπορούν να γίνουν προκειμένου να βρεθούν αντισώματα κάποιων τροφών που προκαλούν αλλεργία στο παιδί.

Για το παιδί που έχει εμφανίσει έντονη αλλεργία σε κάποια τροφή, οι γονείς θα πρέπει να έχουν πάντα «εύκαιρη» κάποια ένεση αδρεναλίνης και να γνωρίζουν πώς να την χρησιμοποιήσουν σε πιθανό επόμενο σοκ. Για το παιδί με ήπιες αλλεργίες, που εκδηλώνοντας με κνησμό ή κάποιο εξάνθημα, καλό είναι οι γονείς να διαθέτουν αντισταμινικά στο οικιακό «φαρμακείο».

Τέλος, οι γονείς που γνωρίζουν σε ποιο τρόφιμο έχει αλλεργία το παιδί τους θα πρέπει πάντα να:

Ελέγχουν τις ετικέτες τροφίμων για πιθανά αλλεργιογόνες ουσίες.

Πληροφορούν όλα τα μέλη της οικογένειας, τους δασκάλους και τους φροντιστές του παιδιού για τη σοβαρότητα των τροφικών αλλεργιών και τα συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να προσέχουν.

Σιγουρευτούν, εφόσον το παιδί είναι αρκετά ώριμο, να το ενημερώσουν πλήρως ώστε να μπορεί να αποφύγει αλλά και να αναγνωρίσει άμεσα μια αλλεργική αντίδραση για να αντιμετωπιστεί το ταχύτερο δυνατό.

Συμβουλευτούν διατροφολόγο για να αναπτύξουν ένα ασφαλές πλάνο διατροφής που δεν θα περιλαμβάνει αλλεργιογόνες ουσίες.

 

v