3 πολίτικες συνταγές που δεν θα χορταίνεις να… μαγειρεύεις!

3 πολίτικες συνταγές που δεν θα χορταίνεις να… μαγειρεύεις!

Η Πολίτικη κουζίνα έχει τις ρίζες της στα πολύ παλιά χρόνια αλλά συνεχίζει να μας γοητεύει και να μας ξεσηκώνει με τις γεύσεις και τις μυρωδιές της. Όσα συνέβαιναν στις κουζίνες των παλατιών των σουλτάνων στη Σμύρνη, έχουν περάσει από γενιά σε γενιά και, μέχρι και σήμερα, ξυπνούν αναμνήσεις και προκαλούν έντονα συναισθήματα. Οι παρακάτω 3 συνταγές είναι ασυναγώνιστες σε νοστιμιά και, παρόλο που απαιτούν λίγο παραπάνω κόπο, αξίζουν μέχρι τελευταίας μπουκιάς! 

Πολίτικη σαλάτα

Τι θα χρειαστούμε

  • 500 γραμμάρια λάχανο, λευκό
  • 200 γραμμάρια λάχανο, κόκκινο
  • 3 στικ σέλερι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 καρότα
  • χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 200 γραμμάρια νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 50 γραμμάρια ξίδι, λευκό
  • 100 γραμμάρια ελαιόλαδο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό

Για το σερβίρισμα

  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξίδι, λευκό
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • πιπεριές Φλωρίνης
  • αλάτι
  • πιπέρι

Τι πρέπει να κάνουμε

  • Κόβουμε σε λεπτές φέτες το μωβ και το λευκό λάχανο και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το σέλερι (ή το σέλινο), τα σκόρδα ψιλοκομμένα, τα τριμμένα καρότα, τον χυμό λεμονιού, το νερό και ανακατεύουμε.
  • Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
  • Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο, μεταφέρουμε τα λαχανικά σε ένα σουρωτήρι και τα πιέζουμε με τα χέρια μας για να αποβάλλουν τα επιπλέον υγρά τους.
  • Επιστρέφουμε τα λαχανικά μας στο μπολ, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ξίδι, λάδι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας τρίβοντάς τα μεταξύ τους προκειμένου να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να συντηρήσουμε τη σαλάτα στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη.
  • Περιχύνουμε τη σαλάτα μας με ½ κ.γ. ξίδι και 1 κ.σ. λάδι, πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και γαρνίρουμε με την πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε λωρίδες.
  • Τη σερβίρουμε σκέτη, ή τη συνοδεύουμε με λίγο κρέας.

Συνταγή και φωτογραφία από Άκη Πετρετζίκη

Σμυρναίικα σουτζουκάκια

Τι θα χρειαστούμε

Για τα σουτζουκάκια

  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνια φρυγανιά
  • 4 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
  • 4 κουταλιές της σούπας και λίγο έξτρα για το πλάσιμο μαυροδάφνη
  • 2 αυγά
  • 1 κουταλιά της σούπας κύμινο
  • αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη γέμιση

  • 100 γραμμάρια φέτα (τρίμμα)
  • 20 γραμμάρια κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος

Για τη σάλτσα

  • 1 κιλό ντομάτες τριμμένες
  • 1/3 φλιτζάνια ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • Λίγο κύμινο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τι πρέπει να κάνουμε

  • Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά, τη φρυγανιά, το σκόρδο, τη μαυροδάφνη, το αυγό, το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι και τα ζυμώνουμε πολύ καλά.
  • Αφήνουμε το μίγμα για τα σουτζουκάκια σμυρνέικα  να σταθεί για λίγο στο ψυγείο θα γίνει τέλειο.

Για τη γέμιση

  • Βάζουμε σε ένα μπολ τα τρίμματα φέτας, το κεφαλοτύρι και τον μαϊντανό. Τα ζυμώνουμε για να ενωθούν.

Για τα σουτζουκάκια

  • Βουτάμε τα δάχτυλα στη μαυροδάφνη. Παίρνουμε μείγμα κιμά όσο ένα μεγάλο καρύδι, το ζυμώνουμε ελαφρά να πάει παντού η μαυροδάφνη, και το πλάθουμε σε μακρόστενο σμυρνέικο σουτζουκάκι.
  • Το πατάμε ανάμεσα στις παλάμες να γίνει πλακέ.
  • Ακουμπάμε ένα κουταλάκι γέμισης τυριού, και κλείνουμε τριγύρω να σφραγίσει η ένωση.
  • Αν κολλάει ο κιμάς στα χέρια βουτάμε τις παλάμες στη μαυροδάφνη και συνεχίζουμε το πλάσιμο.
  • Ζεσταίνουμε τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο και ροδίζουμε για λίγα λεπτά,  λίγα λίγα τα σουτζουκάκια μέχρι να κάνουν κρούστα.
  • Όταν τα τηγανίσουμε όλα, τα ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα ντομάτας.

Για τη σάλτσα

  • Βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας σε κατσαρόλα και βράζουμε για 10΄- 15΄ μέχρι να δέσει.
  • Αφού βράσει και δέσει η σάλτσα, ρίχνουμε μέσα τα σουτζουκάκια και τ’ αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις για 10΄.
  • Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι.
  • Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια σμυρνέικα γεμιστά με τυρί, με ρύζι πιλάφι ή με πουρέ πατάτας

Συνταγή και φωτογραφία από Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Κιουνεφέ

Τι θα χρειαστούμε

Για το κιουνεφέ

  • 150 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος λιωμένο
  • 400 γραμμάρια φύλλο κανταΐφι
  • 400 γραμμάρια τυρί dil - εναλλακτικά χρησιμοποιήστε μυζήθρα γλυκιά, ή ένα ανάλατο τυρί όπως ανθότυρο, τυρί κρέμα ή μοτσαρελα τριμμένη.
  • Λίγα φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα
  • Βύσσινο γλυκό για το σερβίρισμα
  • Παγωτό καϊμάκι για το σερβίρισμα

*Σημείωση: το κανταΐφι κιουνεφέ θέλει ένα ανάλατο τυρί. Αν δεν βρείτε dil, επιλέξτε μία από τις παραπάνω εναλλακτικές. Για  για πιο μαστιχωτό αποτέλεσμα, βάλτε μοτσαρέλα ή μίξη από τα παραπάνω τυριά.

Για το σιρόπι

  • 350 γραμμάρια ζάχαρη
  • 250 γραμμάρια νερό
  • 1 ξύλο κανέλα
  • Φλούδα λεμονιού
  • 1/2 μικρό λεμόνι (χυμός)

Τι πρέπει να κάνουμε

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα (θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα).
  • Ανοίγουμε το κανταΐφι με τα δάχτυλα και το αφρατεύουμε πολύ καλά, μέχρι να χωρίσουν οι ίνες του.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι γύρω στα 28 εκατ.
  • Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
  • Απλώνουμε το μισό κανταΐφι σε στρώση, στο ταψί.
  • Πατάμε ελαφρά ώστε να γίνει επίπεδη η στρώση κανταΐφι.
  • Περιχύνουμε με λίγο από το βούτυρο.
  • Βάζουμε το τυρί της αρεσκείας μας (τριμμένο ή λιωμένο) σε μια στρώση πάνω στο κανταΐφι.
  • Καλύπτουμε με το υπόλοιπο αφράτο κανταΐφι και πιέζουμε να γίνει συμπαγές και με επίπεδη επιφάνεια.
  • Ραντίζουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.
  • Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά.
  • Βράζουμε σε κατσαρόλα τα υλικά για το σιρόπι για 3-4 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση.
  • Όπως βγάζουμε καυτό το κανταΐφι κιουνεφέ από το φούρνο, το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι, σιγά σιγά.
  • Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης, το κόβουμε σε κομμάτια, το περιχύνουμε με γλυκό βύσσινο και σερβίρουμε με παγωτό.
  • Παραδοσιακά το κιουνεφέ στην Ανατολή, γίνεται σε τηγάνι και στο σερβίρουν καυτό, σιροπιάζοντάς το καυτό, μπροστά σου.
  • Για να κάνουμε έτσι το κιουνεφέ, ισομοιράζουμε τα υλικά σε 2 δόσεις, σε τηγάνι 20 εκατοστών.
  • Το τηγανίζουμε σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά και το αναποδογυρίζουμε να τηγανιστεί και να ροδίσει και από την άλλη πλευρά.
  • Το σιροπιάζουμε καυτό όπως είναι μέσα στο τηγάνι με καυτό σιρόπι.

Συνταγή και φωτογραφία από Αργυρώ Μπαρμπαρίγου 

v