Σεξουαλικές φαντασιώσεις: 6 λόγοι που κάνει καλό να τις μοιράζεσαι με τον σύντροφό σου

Σεξουαλικές φαντασιώσεις: 6 λόγοι που κάνει καλό να τις μοιράζεσαι με τον σύντροφό σου

Οι ερωτικές ή σεξουαλικές φαντασιώσεις αποτελούν ταμπού στην κοινωνία μας, όπως πολλά ακόμη θέματα που σχετίζονται με το σεξ. Πολλά άτομα αισθάνονται ντροπή ή ενοχές που τις βιώνουν. Ωστόσο οι φαντασιώσεις κατά τη διάρκεια του σεξ όχι μόνο είναι εντελώς φυσιολογικές, αλλά κάνουν και καλό στη σχέση!

Τι είναι η φαντασίωση;

Σύμφωνα με το βιβλίο "Sexual Fantasy" των ψυχολόγων Harold Leitenberg και Kris Henning, μία σεξουαλική ή ερωτική φαντασίωση αποτελεί μια νοητή εικόνα ή ένα μοτίβο της σκέψης, που αυξάνει τη σεξουαλικότητα ενός ατόμου και μπορεί να δημιουργήσει ή να ενισχύσει τη σεξουαλική διέγερση. Συχνά καταλήγουν σε οργασμό.

Μια φαντασίωση διαφέρει από μια σεξουαλική σκέψη, προσθέτει ο ψυχοθεραπευτής Brett Kahr ενώ μπορεί να είναι από αρκετά απλή έως ιδιαίτερα περίπλοκη και μπορεί να προκαλέσει ψυχολογική ευχαρίστηση ή πόνο. Ο Kahr, ο οποίος διεξήγαγε έρευνα σε 19.000 άτομα στην Αγγλία, επισημαίνει ότι τα περισσότερα άτομα κρατούν τις φαντασιώσεις τους κρυφές από τους συντρόφους τους, τους φίλους τους, ακόμα και από τους ψυχοθεραπευτές τους.

Οι φαντασιώσεις μας... εξισορροπούν!

Σύμφωνα με την φροϋδική θεωρία, οι φαντασιώσεις αποτελούν ένα μέσο για να ικανοποιήσουμε τις επιθυμίες μας ή να υποτάξουμε ενοχλητικές αναμνήσεις τραυματικών εμπειριών που συνέβησαν νωρίς στη ζωή μας.

Ο Kahr υποστηρίζει ότι οι σεξουαλικές φαντασιώσεις μπορούν να οδηγήσουν στην εξισορρόπηση του εαυτού μας. Με άλλα λόγια, μέσω της κυριάρχησης έναντι όσων μας κυνηγούν, προβαίνουμε σε αυτό-ψυχοθεραπεία. Επιπλέον, οι φαντασιώσεις μάς επιτρέπουν να κάνουμε πράγματα που δεν μπορούμε στην πραγματική ζωή.

6 λόγοι που κάνει καλό να τις μοιράζεστε

  • Καλύτερη κατανόηση και σύνδεση: το να μοιραστείτε τόσο τις φαντασιώσεις σας όσο και τις προηγούμενες σεξουαλικές σας εμπειρίες μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε ο ένας τον άλλον καλύτερα, να δημιουργήσετε μεγαλύτερη συναισθηματική οικειότητα και να ενισχύσετε τη σχέση σας.
  • Ξέρετε το να περιμένετε ο ένας από τον άλλον: η γνώση των προηγούμενων σεξουαλικών εμπειριών του άλλου είναι χρήσιμη για την ευθυγράμμιση των σεξουαλικών προσδοκιών σας στη σχέση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τις προτιμήσεις, τις φαντασιώσεις, τα όριά σας και άλλες πτυχές που συμβάλλουν σε μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή και για τους δύο σας.
  • Αυξάνει την ικανοποίηση: όταν οι δύο σύντροφοι αποκαλύπτουν τα «καυτά» τους μυστικά, γνωρίζουν καλύτερα ο ένας τον άλλον κι έτσι μπορούν να προσφέρουν τη μέγιστη απόλαυση. Στην πραγματικότητα, μελέτες για τη σεξουαλική αυτο-αποκάλυψη υποδεικνύουν αύξηση της σεξουαλικής και σχεσιακής ικανοποίησης (Byers & Demons, 1999).
  • Βελτιώνει τη σχέση: μπορεί να βιώσετε οφέλη σε επίπεδα ικανοποίησης, προσαρμογής, συνοχής, συναισθηματικής έκφρασης και δυαδικής συναίνεσης, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Social and Personal Relationships σχετικά με την ικανοποίηση από τη σεξουαλική επικοινωνία.
  • Βελτιώνει την επικοινωνία: ενθαρρύνει την ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία. Αυτό μεγιστοποιεί την εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια μεταξύ σας και δημιουργεί έναν ασφαλή χώρο για να εκφράσετε τις σεξουαλικές σας επιθυμίες, ανάγκες και ανησυχίες. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Canadian Psychology αναφέρει ότι η αποτελεσματική σεξουαλική επικοινωνία έχει θετική επίδραση στη μακροπρόθεσμη σεξουαλική ευημερία.
  • Γνωρίζετε καλύτερα ο ένας τον άλλον: το μοίρασμα των σεξουαλικών σας φαντασιώσεων μπορεί να σας βοηθήσει να γνωριστείτε καλύτερα και να προσδιορίσετε τα γούστα σας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η αποκάλυψη των σεξουαλικών προτιμήσεων αυξάνει την κατανόηση και των γενικότερων προτιμήσεων του συντρόφου. Αυτό κάνει τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού πιο ικανοποιητική (MacNeil & Byers, 2009).

Πηγή: exploringyourmind.com 

v