Τα πρώτα τους παιχνίδια

Τα πρώτα τους παιχνίδια

Κλικ 1: Πριν από λίγες μέρες, τα παιδιά μου συζητούσαν και ζωγράφιζαν τις αναμνήσεις τους. Κι επειδή αυτές είχαν να κάνουν με τα πρώτα αγαπημένα παιχνίδια τους, καταλαβαίνετε πόση χαρά τις συνόδευε.

Κλικ 2: Ένας ζωγράφος φίλος μου κάποτε εμπνεύστηκε από τα παιχνίδια του γιου του κι έκανε μια έκθεση ζωγραφικής, αποτυπώνοντας το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά σε τελάρο 70x100 εκατοστών. Αυτό μου έδωσε την ιδέα να φωτογραφίζω κάθε παιχνίδι που αποκτούσε ιδιαίτερη σημασία για τις κόρες μου, μικρό ή μεγάλο. Σας διαβεβαιώνω ότι είναι πάντα όμορφο να γυρίζεις σ’ αυτήν την ανέμελη ηλικία (μέσα από μια έκθεση ζωγραφικής ή από ένα απλό άλμπουμ φωτογραφιών) και να νιώθεις σαν τον Μικρό Πρίγκιπα του Σαιντ Εξιπερί.

Είχα για φίλο ένα τύπο
Που είχε ένα αστέρι για κήπο
Μ’ ένα λουλούδι μόνος του ζούσε
και τ’ αγαπούσε πολύ..
Πρίγκιπας ήταν κι όπου γυρνούσε όλο ρωτούσε γιατί
Φεύγουν τα χρόνια περνάνε
τώρα ποιος ξέρει πού να 'ναι....

Ο μικρός πρίγκιπας στον δίσκο του Κυπουργού «Τα μυστικά του κήπου» μας υπενθυμίζει ότι κάθε παιδί αναπτύσσεται κι εξελίσσεται μέσα από τα πιο απλά παιχνίδια. Όταν η κόρη μου με ρώτησε: «Μαμά, πού να ’ναι άραγε η μικρή κουζίνα μου, το σκυλάκι που μίλαγε, το ξύλινο ποδηλατάκι μου;» (κι ένα σωρό ακόμα παιχνίδια που έγραψαν την προσωπική ιστορία των παιδιών μου), ένιωσα ιδιαίτερα περήφανη όταν άνοιξα το άλμπουμ και τους έδειξα τις φωτογραφίες που είχα φτιάξει. Έτσι μπορώ κι εγώ να μοιραστώ τη λίστα κάποιων παιχνιδιών που χρησιμοποίησα τον πρώτο χρόνο της ζωής τους:

  • Πρώτος μήνας: μουσική,  κυρίως νανουρίσματα
  • Δεύτερος μήνας: πάνινα βιβλιαράκια και κουδουνίστρες
  • Τρίτος μήνας: παπάκια στο μπάνιο και χαλάκι δραστηριοτήτων
  • Τέταρτος μήνας: παιδικό ντέφι, πάνινη κουκλίτσα
  • Πέμπτος μήνας: χρωματιστές μπάλες, παιχνίδι με στοιχεία έκπληξης, μαριονέτες σε μορφή ζώων
  • Έκτος μήνας: γυμναστήριο, χρωματιστά τουβλάκια, αρκουδάκι που μιλάει όταν το ζουλάει
  • Έβδομος μήνας: προσκαλεί τους γονείς του να παίξει μαζί του με το παιχνίδι που έχει ξεχωρίσει
  • Όγδοος μήνας: καθώς μπουσουλάει, έλκεται από τον κόσμο των μεγάλων, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ο δικός του χώρος παιχνιδιού στον οποίο εμείς οι γονείς θα περάσουμε παρά πολλές ώρες μαζί του παίζοντας.
  • Ένατος μήνας: κουτιά ή μπολ που μπαίνουν και βγαίνουν, ώστε να τα κρύβει και να τα επανεμφανίζει συνέχεια.
  • Δέκατος μήνας: ανακαλύπτει το νόμο της βαρύτητας. Του αρέσει να πετάει πράγματα κάτω άπειρες φορές
  • Ενδέκατος μήνας: ξύλινα παιχνίδια που να μπορεί να τα τραβάει από ένα σκοινάκι
  • Δωδέκατος μήνας: μικρό ποδηλατάκι ή αυτοκινητάκι το οποίο του αρέσει περισσότερο να το σέρνει, παρά να το καβαλάει.

Είναι εντυπωσιακό πώς διαμορφώνεται η μνήμη των παιδιών μας μέσα από τις φωτογραφίες των παιχνιδιών τους κι ακόμη περισσότερο πόσο πολύ απολαμβάνουν τις ιστορίες που πλάθονται με πρωταγωνιστές αυτά τα ίδια όταν ήταν ακόμα μικρά. Θυμηθείτε με, τέτοια ιστορία μπορεί να αποδειχθεί ένας ιδιαίτερα ευχάριστος τρόπος για να ταΐσετε το παιδί σας.

Η δική μου συμβουλή, πάντως, προς όλους τους νέους γονείς, είναι να μάθουν να επινοούν παιχνίδια. Ένα μάθημα που πήρα από τον άντρα μου, ήταν όταν τον είδα να κρατά αγκαλιά την κόρη μας και να ανοιγοκλείνει το στόμα του βγάζοντας ήχους. Η κόρη μας αφού τον παρατηρούσε για ώρα, άρχισε να μιμείται ό,τι έκανε ο μπαμπάς της. Για αρκετή ώρα, το μωρό, 3 μηνών τότε, επαναλάμβανε τις ήπιες, ρυθμικές κινήσεις του στόματος του. Μ’ αυτόν τον απλό τρόπο, το παιδί ευχαριστιόταν, χαμογελούσε κι έβγαζε τσιρίγματα ενθουσιασμού. Απολάμβανε τη ζεστασιά και την οικειότητα μαζί του. Νομίζω ότι αυτή η σκηνή ήταν το τελειότερο συναισθηματικό δέσιμο που πέτυχε ο πατέρας με το παιδί μας.

Καλή επιτυχία σε όλους τους γονείς και να είστε σίγουροι ότι θα ανταμειφθείτε από τούτη την ενασχόληση σας!

Β.

 

 

 

 


 

v