Το Χάρβαρντ μίλησε: τα μωρά με πολυλογάδες γονείς, μιλούν γρηγορότερα!

Το Χάρβαρντ μίλησε: τα μωρά με πολυλογάδες γονείς, μιλούν γρηγορότερα!

Όλοι οι γονείς ανυπομονούμε να ακούσουμε τα μωράκια μας να λένε την πρώτη τους λεξούλα και να μπορούμε να συνεννοηθούμε μαζί τους... μέσω διαλόγου! Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει πότε θα μιλήσει ένα παιδί.

Οι επιστήμονες ενδιαφέρονται από καιρό να βρουν τι είναι αυτό που καθορίζει πόσο γρήγορα θα «μιλήσει» ένα μωρό. Μια ομάδα ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ υποστηρίζει ότι τα πιο ομιλητικά παιδιά είναι αυτά που έχουν… πολυλογάδες γονείς!

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, τα πιο ομιλητικά παιδιά ήταν εκείνα που άκουγαν περισσότερες ομιλίες ενηλίκων. «Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό», λένε οι επιστήμονες. 

Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν μπορούν να αποκαλύψουν γιατί η παιδική ομιλία και η ομιλία ενηλίκων είναι τόσο αλληλένδετες, αλλά υπάρχουν μερικές πιθανές εξηγήσεις, όπως ο μιμητικός παράγοντας. 

Η έρευνα του Bergelson μελέτησε χιλιάδες παιδιά κάτω των 4 ετών, σε 12 χώρες και 43 γλώσσες και συμπεριλαμβάνει νήπια τόσο από μεγάλες πόλεις όσο και από κωμοπόλεις και χωριά. 

Πηγή: harvard.edu

v