«Έχω 6 μικρά παιδιά και το σπίτι μου είναι πάντα καθαρό και τακτοποιημένο»

«Έχω 6 μικρά παιδιά και το σπίτι μου είναι πάντα καθαρό και τακτοποιημένο»

Όταν έχεις μικρά παιδιά, ξέρεις ότι το συχνά το σπίτι σου θα μοιάζει με βομβαρδισμένο, όσο κι αν προσπαθείς για το αντίθετο. Αυτή η μαμά 6 παιδιών, όμως, ακολουθώντας 4 απλούς κανόνες, τα έχει καταφέρει. Ας την ακούσουμε:

«Πολλές φορές με ρωτάνε πώς γίνεται να έχω ένα τόσο καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι με 6 παιδιά.

Η αλήθεια είναι ότι αν έρθετε στο σπίτι μας την ώρα του φαγητού, θα καταλάβετε ότι εκεί μέσα ζούμε 8 άνθρωποι. Τις υπόλοιπες ώρες, όμως, είναι καθαρό και τακτοποιημένο και νιώθω πολύ περήφανη γι' αυτό. Πώς τα καταφέρνουμε; Ακολουθούμε μερικούς πολύ απλούς κανόνες: 

Κανόνας 1ος: Βοηθούν τα παιδιά 

Περνάμε πολλές ώρες ζωγραφίζοντας, κάνοντας χειροτεχνίες ή παίζοντας με τις λάσπες στην αυλή. Τα παιδιά μπορούν να διασκεδάσουν για όσο θέλουν, αλλά μόλις τελειώσουν πρέπει να τακτοποιούν τα πάντα. Βάζουν τα παιχνίδια στη θέση τους, τα βρώμικα ρούχα στα άπλυτα και καθαρίζουν ό,τι έχουν λερώσει. 

Ξέρουν να βάζουν το πιάτο τους στον νεροχύτη, τα ρούχα στο πλυντήριο και δεν παρατάνε ποτέ παπούτσια και μπουφάν μέσα στη μέση. Επίσης, στρώνουν κάθε πρωί το κρεβάτι τους. Όλα αυτά είναι στη ρουτίνα τους, στην καθημερινότητά τους. Έχουν μάθει ότι έχουν ευθύνες και τις αναλαμβάνουν. 

Κανόνας 2ος: Πέταξα όλα τα περιττά

Η σαβούρα τέλος! Έχω μόνο κατσαρολικά που χρησιμοποιώ, τα απολύτως απαραίτητα έπιπλα τα ρούχα που φοράμε. Δεν μας λείπει τίποτα, απλά δεν γεμίζουμε το σπίτι με αντικείμενα που δεν μας χρειάζονται. Ό,τι δεν σ ε κάνει χαρούμενο και δεν το χρησιμοποιείς τακτικά, δεν το χρειάζεσαι. Ίσως το χρειάζεται κάποιος άλλος.

Κανόνας 3ος: Όλα έχουν τη θέση τους

Προσπαθούμε να τακτοποιούμε το κάθε τι αμέσως μετά τη χρήση του. Για να μας είναι πιο εύκολο, όλα έχουν τη θέση τους την οποία γνωρίζουν και τα παιδιά - από το μεγαλύτερο μέχρι το μικρότερο! Όλα καθαρίζονται, διπλώνονται και μπαίνουν στο συρτάρι ή τη ντουλάπα τους χωρίς δεύτερη συζήτηση. Πλέον γίνεται αντανακλαστικά απ' όλους μας. Όλα έχουν μια θέση. Η οργάνωση είναι το κλειδί. 

Κανόνας 4ος: Κάνουμε τις δουλειές μας το πρωί

Ποτέ δεν φεύγω από το σπίτι για να πάω τα παιδιά στο σχολείο κι εγώ στο γραφείο αν το σπίτι είναι ακατάστατο. Φροντίζω τα παιδιά να έχουν στρώσει το κρεβάτι τους, να έχουν τακτοποιήσει τα δωμάτιά τους και να έχουν μαζέψει τα παιχνίδια από το σαλόνι. Ο νεροχύτης και οι πάγκοι πρέπει να είναι καθαροί και τα ρούχα απλωμένα. Κάποιες φορές φτάνουμε στο σχολείο καθυστερημένοι, αλλά αξίζει τον κόπο γιατί όταν επιστρέφουμε, ο χώρος μας μας περιμένει καθαρός.»

v