«Ζήσε το σήμερα γιατί το χτες σε ξέχασε και το αύριο δεν σε ξέρει»

«Ζήσε το σήμερα γιατί το χτες σε ξέχασε και το αύριο δεν σε ξέρει»

Σας έχει τύχει ποτέ να απολαμβάνετε μια υπέροχη στιγμή στη ζωή σας και ξαφνικά να πιάνετε τον εαυτό σας να έχει βυθιστεί στις αναμνήσεις ή να σκέφτεται πράγματα που θα γίνουν στο μέλλον; Το πιθανότερο είναι πως ναι, καθώς λίγοι άνθρωποι έχουν καταφέρει να ζουν πραγματικά στο παρόν.

«Ζήσε το σήμερα γιατί το χτες σε ξέχασε και το αύριο δεν σε ξέρει» λέει ο λαός, όμως, και έχει απόλυτο δίκιο. Όσο αναλωνόμαστε σε σκέψεις που δεν αφορούν το τώρα, χάνουμε πολύτιμες στιγμές της ζωής μας που δεν θα ξαναγυρίσουν.

Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να ξανασκεφτούμε λίγο το πώς ζούμε και πώς σκεφτόμαστε; 

Σταματήστε να ζείτε στο μέλλον

Όταν είμαστε πιο μικροί, τείνουμε να ζούμε στο μέλλον. Ονειρευόμαστε τη στιγμή που θα μεγαλώσουμε και θα ανοίξουμε τα φτερά μας. Σκεφτόμαστε με λαχτάρα όλα τα πράγματα που θα κάνουμε και ανυπομονούμε να φύγουμε από το σπίτι μας και να ζήσουμε ελεύθεροι στον «πραγματικό κόσμο».

Και σε μια στιγμή, όντως, έχουμε βρεθεί σε αυτό τον κόσμο. Έχουμε το δικό μας σπίτι, τη δική μας δουλειά, παιδιά, σύντροφο και αναπολούμε εκείνα τα ανέμελα χρόνια, λέγοντας στους εαυτούς μας με παράπονο ότι πέρασαν τόσο γρήγορα...

Τότε, μας έλειπε η σοφία και η εμπειρία, τώρα όμως; Ξέρουμε πολύ καλά πόσο αμείλικτα γρήγορα περνάει ο χρόνος. Ας μην ζούμε άλλο σε μελλοντικές καταστάσεις και ας εκτιμήσουμε επιτέλους αυτά τα χρόνια που διανύουμε. Το σήμερα.

Σταματήστε να ζείτε στο παρελθόν

Σε δύσκολες περιόδους της ζωής μας πολλές φορές καταφεύγουμε σε παρελθοντικές μας αναμνήσεις για να «κουρνιάσουμε». Εξιδανικεύουμε καταστάσεις ή ακόμα και ανθρώπους και θεωρούμε ότι τότε ήμασταν πιο «καλά» απ' ότι σήμερα.

Υπάρχει όμως τεράστια διαφορά ανάμεσα στο να κρατάτε ζωντανές τις όμορφες αναμνήσεις από το να ζείτε στο παρελθόν.

Όλοι έχουμε μια ζωή να ζήσουμε. Ζήστε τη ζωή σας στο παρόν και προσπαθήστε να εκτιμάτε την κάθε στιγμή όπως συμβαίνει. Δεν πειράζει να νοσταλγείτε ή να ενθουσιάζεστε με το μέλλον, αλλά μην αφήνετε αυτές τις στιγμές του παρελθόντος και του μέλλοντος να σας εμποδίζουν να αγαπάτε το τώρα.

Ζήστε με θάρρος τη ζωή που θέλετε για εσάς

Το ακούμε συχνά «Ζεις μόνο μια φορά» ή «Άδραξε τη μέρα». Κι όμως, είναι τόσο εύκολο να το ξεχνάμε αυτό καθημερινά. Μερικές φορές μας η καθημερινότητα και τα προβλήματα μας τσακίζουν τόσο πολύ που ξεχνάμε να κάνουμε την κάθε μέρα να μετράει. Ο χρόνος περνάει τόσο γρήγορα που σπάνια σταματάμε να σκεφτόμαστε πραγματικά τη ζωή και αν τη ζούμε με τρόπο που θα μας επιτρέψει να την αναπολούμε χωρίς τύψεις όταν όλα θα έχουν τελειώσει.

Είμαστε στο σήμερα και έχουμε καταφέρει τόσα πολλά. Τα λάθη και οι αποτυχίες μας μας διαμόρφωσαν και μας έμαθαν μόνο πώς θα γινόμαστε καλύτεροι και θα πηγαίνουμε μπροστά. Ας πάρουμε, λοιπόν, μια βαθιά ανάσα και ας εκτιμήσουμε το τώρα.

v