5 φράσεις που πρέπει να σταματήσουμε να λέμε στα παιδιά ΧΘΕΣ!

5 φράσεις που πρέπει να σταματήσουμε να λέμε στα παιδιά ΧΘΕΣ!

Δεν είναι εύκολο να μεγαλώνεις παιδιά. Δυστυχώς, όσο κι αν προσπαθήσεις να το αποφύγεις, θα κάνεις λάθη - και αυτό είναι κάτι που πρέπει επιτέλους να αποδεχτούμε όλοι οι γονείς. Το σημαντικό είναι να μην είναι τόσο... τραγικά ώστε να επηρεάσουν αρνητικά την παιδική και ενήλικη ζωή τους.

Ορισμένες κουβέντες μας που λέγονται χωρίς κακή πρόθεση, μπορεί να είναι τοξικές για τη συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού και αν το πληγώσουν βαθύτατα. Δείτε ποιες είναι αυτές και αποφύγετέ τες!

«Με έχεις φτάσει στα όριά μου»/ «Με τρελαίνεις»

Ως γονείς, είναι σημαντικό να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να αντισταθούμε στην παρόρμηση να κατηγορήσουμε τα παιδιά μας - ή οποιονδήποτε άλλον - για τα συναισθήματά μας.

Αντί να ενεργείτε από οργή για κάτι που έκανε το παιδί σας, μια πιο υγιής αντίδραση θα ήταν να του πείτε: «Δεν μου αρέσει όταν το κάνεις αυτό», και στη συνέχεια να εξηγήσετε το γιατί.

Είναι σημαντικό για τα παιδιά να καταλαβαίνουν πώς η συμπεριφορά τους μπορεί να επηρεάσει τους άλλους. Αυτό θα τα ενθαρρύνει να έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των συναισθημάτων των άλλων ανθρώπων, αντί μόνο των δικών τους. Επιπλέον, παραμένοντας ήρεμη, διδάσκετε στο μικρό σας ότι όλοι έχουμε την ικανότητα να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας και ότι είναι στο χέρι μας να τα διαχειριζόμαστε με υγιή τρόπο.

 «Δεν προσπαθείς αρκετά»

Αυτά τα λόγια ασκούν μεγάλη πίεση και ντροπή στο παιδί. Εμείς, μπορεί να νομίζουμε ότι με αυτό τον τρόπο το παρακινούμε και το βοηθάμε να πάει μπροστά, στην πραγματικότητα όμως πετυχαίνουμε το ακριβώς αντίθετο.

Γειώνουμε την προσπάθειά του και είναι σαν να του λέμε εμμέσως ότι ο καλύτερος εαυτός του «δεν μας είναι αρκετός». Αυτό οδηγεί το παιδί στην απογοήτευση και στο να θέλει να εγκαταλείψει, ενώ ταυτόχρονα μειώνει την αυτοπεποίθησή του.

«Σταμάτα να κλαις»

Αυτή η φράση στερείται ενσυναίσθησης και διδάσκει στα παιδιά να αρνούνται ή να καταπιέζουν τα συναισθήματά τους, πράγμα που είναι κακό για τη μακροπρόθεσμη συναισθηματική τους ανάπτυξη και ευημερία. 

Kανένα παιδί δεν πρέπει να «πνίγει» τα συναισθήματά του. Όπως λένε και οι παιδοψυχολόγοι για να ηρεμήσει ένα παιδί, το συναίσθημα πρέπει να βγει προς τα έξω και να ακουστεί από τους φροντιστές.

 «Μην είσαι τεμπέλης»

Η λέξη «τεμπέλης» είναι μια πολύ άσχημη... ταμπέλα που μπορεί κάποιος να φοράει για το υπόλοιπο της ζωή του, ανεξάρτητα από το αν είναι αλήθεια ή όχι, γι' αυτό και δεν πρέπει ποτέ να τη χρησιμοποιούμε.

Όχι μόνο δεν δίνει κίνητρο στο παιδί για να προσπαθήσει περισσότερο, αλλά του κόβει τα φτερά και το αποθαρρύνει από το να γίνει καλύτερο.

«Γιατί δεν το κάνεις όπως ο/η...»

Μπορεί να είναι εύκολο να συγκρίνουμε το παιδί με το πιο «βολικό» και διαβαστερό συμμαθητή του ή να θέλουμε να του υποδείξουμε ένα σωστό πρότυπο, όμως έτσι δεν πετυχαίνουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αντίθετα, του δείχνουμε ότι ακυρώνουμε τις δικές του προσπάθειες και ότι υποτιμούμε τις ικανότητές του.

Πρέπει να βοηθήσουμε το παιδί να βρει την δική του ταυτότητα και όχι να του επιβάλλουμε να ανταποκρίνεται στις δικές μας προσδοκίες. Μην ξεχνάτε ποτέ να επιβραβεύετε τα παιδιά για τις προσπάθειές τους.

v