1ος χωρισμός του έφηβου παιδιού σας: μια δύσκολη πίστα για… δυνατούς λύτες!

1ος χωρισμός του έφηβου παιδιού σας: μια δύσκολη πίστα για… δυνατούς λύτες!

Η εφηβεία είναι έτσι κι αλλιώς μια δύσκολη πίστα για τους γονείς, ενώ οι αποτυχίες και οι απογοητεύσεις που βιώνουν τα παιδιά τη δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο! Εκτός από την αγωνία της κοινωνικοποίησης, οι έφηβοι βιώνουν για πρώτη φορά συναισθήματα όπως ο έρωτας, αλλά και εμπειρίες όπως η απόρριψη και ο χωρισμός. 

Κι ενώ ο αμοιβαίος έρωτας και η πρώτη τους σχέση μπορεί να φωτίσει το συνήθως θλιμμένο προσωπάκι τους, ο χωρισμός και η απόρριψη μπορούν να τους ρίξουν στα τάρταρα... 

Τα ερωτοχτυπημένα εφηβάκια μας, που περνούσαν έτσι κι αλλιώς πολλές ώρες κλεισμένα στο δωμάτιό τους, πλέον βγαίνουν μόνο για να φάνε με μάτια πρησμένα από το κλάμα. Ο χαμένος τους έρωτας γίνεται το Νο 1 πρόβλημά τους, καθώς στο εφηβικό σύμπαν τους δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την αγωνία του έρωτα. Έτσι, τις πρώτες μέρες μετά τον χωρισμό, περνάνε ατέλειωτες ώρες απομονωμένοι, κλαίγοντας και περιμένοντας από το «άλλο τους μισό» ένα μήνυμα, ένα τηλεφώνημα ή ένα υπονοούμενο στο Intsagram μήπως και νιώσουν λίγο καλύτερα. 

Όσο για τους γονείς, τα πράγματα είναι εξίσου δύσκολα. Το να ζεις με έναν φρεσκοχωρισμένο έφηβο (ειδικά αν είναι η πρώτη του φορά), είναι σαν να συγκατοικείς με ένα θλιμμένο φάντασμα που δεν ξέρεις πότε και πώς θα εμφανιστεί μπροστά σου. Πότε το βλέπεις να τριγυρνά σαν ζόμπι στην κουζίνα με το τηλέφωνο στο χέρι, πότε το ακούς να κλαίει κρυφά στο μπάνιο και πότε εμφανίζεται ξαφνικά μπροστά σου από το πουθενά, ζητώντας μια παρηγορητική αγκαλιά. 

Οι κουβέντες σας περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, ενώ αν προσπαθήσεις να συζητήσεις μαζί του για να του απαλύνεις τον πόνο, το πιθανότερο είναι πως θα απαντήσει μονολεκτικά, θα θυμώσει και θα κλειστεί ξανά στο δωμάτιό του. Το χειρότερο όμως είναι πως, βλέποντάς το να πονάει τόσο πολύ, πονάς κι εσύ μαζί του και μάλιστα διπλά. 

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι πως πρόκειται για μια εμπειρία που την έχουμε βιώσει (κι από την οποία έχουμε επιβιώσει) όλοι. Όσο επώδυνος κι αν είναι ένας χωρισμός στην εφηβεία, μπορεί να δώσει την δυνατότητα στον έφηβο να γνωρίσει τον εαυτό σου καλύτερα, να αποκομίσει εμπειρίες που θα τον βοηθήσουν να διαχειριστεί τις σχέσεις του στο μέλλον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και γενικότερα να θωρακιστεί απέναντι στις δυσκολίες της ζωής, που έχει από όλα μέσα. Μετά, μπορείς να ακολουθήσεις τα παρακάτω 5 βήματα για να περάσει κι αυτό όσο πιο ανώδυνα γίνεται: 

Βήμα 1ο : Μην υποτιμήσετε τα συναισθήματά του

Το πρώτο που θα πρέπει να προσέξετε είναι να μην υποτιμήσετε τα συναισθήματα του παιδιού. Αποφύγετε φράσεις όπως «Πώς κάνεις έτσι; Σιγά το πρόβλημα» ή «Μην με κουράζεις. Έχω δικά μου προβλήματα». Μπορεί σε εσάς να φαντάζει απλώς μια ανούσια ερωτική απογοήτευση, όμως για εκείνο είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία που δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί και που χρειάζεται την καθοδήγηση και τη βοήθειά σας.

Βήμα 2ο: Ακούστε αλλά μην κρίνετε

Η αλήθεια είναι πως κάποιες φορές έχουμε την τάση να γινόμαστε επικριτικοί ως γονείς, ειδικά αν πρέπει να αντιμετωπίσουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση που μας υπενθυμίζει ότι το παιδί μας μεγαλώνει και μας φοβίζει. Όταν, λοιπόν,  σας πλησιάσει και σας μιλήσει από μόνο του, θυμηθείτε να μην το «πάρετε από τα μούτρα». Τα κηρύγματα του στιλ «είσαι μικρός/ή ακόμα, δεν πρέπει να σκέφτεσαι έρωτες», «κάτσε διάβασε κι ασ’ τα αυτά» δεν θα βοηθήσουν ούτε το παιδί ούτε εσάς. Αφήστε το να σας μιλήσει για το πρόβλημά του, ακούστε το και παρηγορήστε το. Σε μια τόσο ευαίσθητη ηλικία και ευάλωτη συναισθηματική κατάσταση, το μόνο που ζητάει από εσάς είναι η συμπαράστασή σας.

Βήμα 3ο: Μην πιέζετε το παιδί να σας ανοιχτεί

Ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο να βλέπεις το παιδί σου στενοχωρημένο, όμως θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε κάτι σημαντικό: την πρώτη ερωτική σου απογοήτευση την περνάς με τον εαυτό σου, στην αρχή τουλάχιστον. Είναι κάτι σαν μέρος της διαδικασίας. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να δείξετε ότι είστε δίπλα του ανά πάσα στιγμή και ότι θα το στηρίζετε όποτε σας χρειαστεί, όμως μην κάνετε το λάθος να το πιέσετε να σας ανοιχτεί. Θα το κάνει από μόνο του όποτε είναι έτοιμο.

Βήμα 4ο: Σεβαστείτε την ιδιωτικότητά του

Γιατί μια τέτοια κατάσταση είναι τόσο δύσκολη για έναν γονιό που την αντιμετωπίζει για πρώτη φορά; Γιατί πρέπει ταυτόχρονα να δεχτεί ότι το παιδί του σταδιακά μεγαλώνει και ότι αρχίζει να έχει τη δική του προσωπική ζωή. Η απομόνωση στο δωμάτιό του, τα τηλέφωνα με την κολλητή και η κακή διάθεση είναι μερικές μόνο από τις συμπεριφορές που θα πρέπει να αντιμετωπίσετε. Εφόσον δεν επηρεάζονται οι επιδόσεις του στο σχολείο και η συμπεριφορά του προς εσάς, προσπαθήστε να αποδεχτείτε και να σεβαστείτε την ιδιωτικότητά του.

Βήμα 5ο : Αφιερώστε του χρόνο

Δεν είναι εύκολο να προσεγγίσεις ένα παιδί ή, ακόμα περισσότερο, έναν πληγωμένο έφηβο για να περάσεις χρόνο μαζί του, είναι όμως ένας τρόπος να τον βοηθήσεις να «ξεχαστεί». Για να έχετε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας, επιλέξτε απλές δραστηριότητες που ξέρετε ότι θα το ευχαριστήσουν. Προτείνετέ του για παράδειγμα να δείτε μαζί μια αγαπημένη του ταινία, πηγαίνετε για ψώνια και δείξτε του ότι μπορεί να περάσει καλά ακόμα κι αν τραβάει το «λούκι» της ερωτικής απογοήτευσης. Στην  αρχή είναι πολύ πιθανό να ακούσετε ένα βαρύγδουπο «όχι», όμως στη συνέχεια τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν. Εσείς αρκεί να κάνετε την πρόταση κι εκείνο θα ξέρει ότι είστε εκεί.

v