Επιτέλους άνοιξη: πως να βοηθήσεις το παιδί να μείνει συγκεντρωμένο στα μαθήματά του

Επιτέλους άνοιξη: πως να βοηθήσεις το παιδί να μείνει συγκεντρωμένο στα μαθήματά του

Η άνοιξη έφτασε, ο καιρός ζέστανε και οι μέρες μεγάλωσαν. Μετά από έναν μακρύ και κουραστικό χειμώνα, το μόνο που θέλουν οι μαθητές είναι να βγουν στη λιακάδα, να τρέξουν και να παίξουν μέχρι τελικής πτώσης!

Οι ειδικοί αποκαλούν αυτό το φαινόμενο «ανοιξιάτικο πυρετό», επειδή τα παιδιά, μετά από πολλούς μήνες κλεισμένα στο σπίτι, στο σχολείο ή στις δραστηριότητές τους, θέλουν όσο τίποτα να βγουν έξω και να παίξουν κάτω από τον ζεστό ήλιο. Για να μειώσετε τις επιπτώσεις του «ανοιξιάτικου πυρετού», μιλήστε τους και παρακολουθήστε τη συμπεριφορά τους. Έτσι, θα βρείτε την... κατάλληλη θεραπεία.

Ενθαρρύνετε τη σωματική εκτόνωση

Εάν είχατε έναν ιδιαίτερα σκληρό χειμώνα και τα παιδιά σας δεν μπορούσαν να βγουν έξω για να παίξουν, ενθαρρύνετε την άσκηση. Επιτρέψτε τους να συμμετάσχουν σε ένα άθλημα στο σχολείο ή να τρέξουν στο πάρκο της γειτονιάς, αφού τελειώσουν τα μαθήματά τους. Με αυτόν τον τρόπο, θα εκτονωθούν και θα διώξουν λίγο από το άγχος και την υπερένταση που τους έφερε η άνοιξη.

Βάλτε σαφείς κανόνες

Είναι σημαντικό να ακούσετε τις ανάγκες των παιδιών σας και να προσπαθήσετε να τις καλύψετε, αλλά όχι χωρίς όρια και κανόνες. Κάντε τους σαφές ότι μπορούν να παίξουν με τους φίλους τους στην πλατεία, αλλά μόνο αφού τελειώσουν τις υποχρεώσεις και τα διαβάσματά τους! Μόλις φτιάξετε τους κανόνες, τηρήστε τους, ώστε τα παιδιά να καταλάβουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, προσπαθήστε να μην είστε πολύ αυστηροί. Ίσως μπορείτε να κάνετε μικρές εξαιρέσεις, όπως να τους αφήσετε να κάνουν τις εργασίες τους σε εξωτερικό χώρο, ή να τους επιτρέψετε να κοιμούνται λίγο πιο αργά (όσο μεγαλώνει η μέρα). 

Βοηθήστε το στο διάβασμα

Όταν βλέπετε ότι το παιδί δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί στις εργασίες του, μπορείτε να το βοηθήσετε. Καθήστε δίπλα του και κάντε μαζί την αντιγραφή, την ανάγνωση, την αριθμητική ή την ιστορία. Κάθε φορά που αποσπάται η προσοχή του, επαναφέρετέ το στο βιβλίο του θυμίζοντάς του πως, όσο πιο γρήγορα τελειώσει το διάβασμα, τόσο πιο γρήγορα θα βγει να παίξει στον ήλιο. 

Μειώστε τις οθόνες

Τον χειμώνα ήταν λογικό να περνούν περισσότερη ώρα παίζοντας παιχνίδια στο PlayStation ή χαζεύοντας βιντεάκια στο YouTube. Ωστόσο, οι οθόνες αποσυντονίζουν τα παιδιά και τα δυσκολεύουν να συγκεντρωθούν στις υποχρεώσεις τους. Σε συνδυασμό με τον «ανοιξιάτικο πυρετό», η αλόγιστη χρήση οθονών καθιστά τη συγκέντρωση σχεδόν αδύνατη, ενώ προκαλεί στους μικρούς μαθητές υπερένταση. Μειώστε, λοιπόν, τις οθόνες, και πείτε «ναι» στο παιχνίδι στην αυλή ή τους μεγάλους περιπάτους στη φύση (αλλά αφού τελειώσουν τα μαθήματά τους!). 

Πληροφορίες από cafemom.com

v