8 λάθη που κάνετε στο γυμναστήριο και πώς να τα αποφύγετε

8 λάθη που κάνετε στο γυμναστήριο και πώς να τα αποφύγετε

Η συστηματική γυμναστική δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα οφέλη και η ζυγαριά δεν λέει να «κατέβει». Επίσης, τον τελευταίο καιρό παρατηρείτε πόνους στην μέση και τα γόνατα σας, οι οποίοι δεν έχετε ιδέα σε τι μπορεί να οφείλονται. Το πιθανότερο είναι πως κάτι δεν κάνετε σωστά στο γυμναστήριο με αποτέλεσμα οι κόποι και ο ιδρώτας σας να πηγαίνουν στράφι. Δείτε τα πιο συνηθισμένα "γυναικεία" λάθη στην προπόνηση στο γυμναστήριο.

Κράτα με να σε κρατώ

Το κράτημα από τα «χέρια» του διαδρόμου σας κάνει να νιώθετε πιο ασφαλείς και σας δίνει την ευκαιρία να... ξαποστάσετε. Δυστυχώς, όμως, δεν ενδείκνυται. Ο λόγος; Αφ' ενός δεν καίτε τις ίδιες θερμίδες που θα καίγατε αν τρέχατε χωρίς να κρατιέστε, αφ' ετέρου ρισκάρετε να τραυματιστείτε λόγω κακής στάσης του σώματος, το οποίο «καμπουριάζει» άθελά σας. Είναι σημαντικό να εστιάζετε στη σωστή στάση όταν γυμνάζεστε, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ρίξετε τον ρυθμό και την ένταση καθώς αν κάνετε διάδρομο σκυφτοί, γυμνάζετε λιγότερους μύες και καίτε λιγότερες θερμίδες.

Από τα ψηλά στα χαμηλά

Η λάθος θέση στο στατικό ποδήλατο επιβαρύνει τόσο την μέση, όσο και τον αχίλλειο τένοντα. Συγκεκριμένα, αν κάθεστε πιο χαμηλά από ό,τι πρέπει, επιβαρύνετε τους μύες που βρίσκονται χαμηλά στην μέση μιας και η λεκάνη σας αναγκάζεται να «διπλώσει» ενώ αν κάθεστε πιο ψηλά απ' ότι πρέπει, ασκείτε υπερβολική επιβάρυνση στον αχίλλειο τένοντα, πίσω ακριβώς από την γάμπα. Ποια είναι η ιδανική θέση στο ποδήλατο του γυμναστηρίου; Σε κάθε πετάλιά, το πόδι που πιέζει μπροστά θα πρέπει σχεδόν να τεντώνει, ενώ το πέλμα θα πρέπει να είναι παράλληλο με το έδαφος.

Δημόσιες σχέσεις

Αν θέλετε να πείτε τα νέα σας με την κολλητή/κολλητό σας μπορείτε κάλλιστα να κανονίσετε να πάτε για ένα καφέ μαζί της/του. Το γυμναστήριο ΔΕΝ ενδείκνυται για κοινωνικοποίηση, τουλάχιστον για όσους έχουν θέσει έναν σοβαρό στόχο και θέλουν να τον πετύχουν. Αυτό γιατί είναι σημαντικό να τηρείται τα σωστά διαλλείματα μεταξύ κάθε άσκησης ή κάθε σετ. Για όση ώρα είστε εκεί λοιπόν, αφοσιωθείτε στον στόχο σας.

Τα ίδια και τα ίδια

Όλοι έχουμε την τάση να επαναλαμβάνουμε τα πράγματα που μας ευχαριστούν. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τη γυμναστική. Συνίσταται να αλλάζετε το πρόγραμμα κάθε 4 έως 6 εβδομάδες, αλλιώς κινδυνεύετε να μπείτε σε πλατώ και να σταματήσετε να βλέπετε αποτελέσματα στο σώμα σας. Εκτός από την αλλαγή στο πρόγραμμα, μπορείτε να προσθέσετε και ένα άθλημα στην προπόνησή σας.

Οι τελευταίες ρυθμίσεις

Όπως και με το στατικό ποδήλατο, έτσι και τα μηχανήματα στο γυμναστήριο θέλουν τις σωστές ρυθμίσεις για να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς. Ο περισσότερος κόσμος όμως, τα χρησιμοποιεί χωρίς να τα ρυθμίζει σωστά. Κάτι τέτοιο επιβαρύνει τις αρθρώσεις (γόνατα, αγκώνες, ώμοι ανάλογα την άσκηση) και μπορεί να προκαλέσει μόνιμο πρόβλημα σε αυτές σε βάθος χρόνου. Πριν λοιπόν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε μηχάνημα, φροντίστε να είναι σωστά ρυθμισμένο ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις σωματικές σας διαστάσεις. Αν δεν βγάζετε άκρη με τις οδηγίες του, τότε απευθυνθείτε στον γυμναστή του χώρου.

Οι διατάσεις

Συχνά, οι ασκούμενοι σκέφτονται: "έλα μωρέ, δεν θα γίνει και κάτι αν δεν κάνω σήμερα διατάσεις". Κι όμως, θα γίνει. Οι διατάσεις θα σας προστατεύσουν από τους τραυματισμούς, θα συντελέσουν στην καλύτερη κινητικότητα των αρθρώσεων και συνεπώς στην καλύτερη λειτουργία όλων των κινητικών μηχανισμών ενώ θα μειώσουν το "πιάσιμο" της επόμενης ημέρας και θα βελτιώσουν την απόδοσή σας. Ωστόσο τα λάθη που αφορούν στις διατάσεις δεν σταματούν εκεί. Άλλο ένα σύνηθες λάθος είναι να κάνει ο ασκούμενος διατάσεις αλλά να περιορίζεται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Οι διατάσεις πρέπει να γίνονται για 35'' σε κάθε μυϊκή ομάδα. Προσοχή: Μην κάνετε ποτέ διατάσεις αν δεν έχετε κάνει προθέρμανση γιατί υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού

Τα βάρη

"Δεν κάνω βάρη γιατί θα γίνω σαν άνδρας". Είναι η κλασική φράση των γυναικών που αρνούνται πεισματικά να κάνουν βάρη. Ωστόσο, όπως έχουμε τονίσει και σε παλαιότερο άρθρο, ειδικά οι γυναίκες (λόγω αυξημένου κινδύνου να παρουσιάσουν οστεοπόρωση) θα έχουν σημαντικά οφέλη από τις ασκήσεις με αντιστάσεις ενώ είναι σίγουρο ότι θα δούν πιο γρήγορα αλλαγές στο σώμα τους και μεγαλύτερη μείωση του σωματικού λίπους. Αποτελεί δε, τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να δουν κάποια βελτίωση στο πρόβλημα της κυτταρίτιδας.

Λίγο απ' όλα

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη στο γυμναστήριο είναι η έλειψη σαφούς στόχου στην προπόνηση. Οι περισσότεροι ασκούμενοι τείνουν να αμελούν τις ασκήσεις που δεν τους αρέσουν και κάνουν δύο ή και τρεις φορές την εβδομάδα τις ασκήσεις που εστιάζουν στις μυϊκές ομάδες που θέλουν να γυμνάσουν περισσότερο. Οι γυναίκες που κάνουν κάθε μέρα, ξανά και ξανά, γλουτούς, πιστεύοντας έτσι ότι θα σφίξουν τα οπίσθιά τους είναι το πιο τρανταχτό παράδειγμα. Για να δείτε σημαντικά αποτελέσματα, θα πρέπει να σαματήστε να "ορμάτε" σε όποιο μηχάνημα σας φαίνεται πιο δελεαστικό και να ακολουθήστε ένα πρόγραμμα, που θα είναι σχεδιασμένο με βάση του στόχους σας. Απευθυνθείτε στον γυμναστή του γυμναστηρίου ή έναν personal trainer.

Η Μάρα Κρητικού είναι personal trainer και fitness editor του Mama365.gr 

v