Οστεοπόρωση: Αιτίες, πρόληψη και θεραπεία

Οστεοπόρωση: Αιτίες, πρόληψη και θεραπεία

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οστεοπόρωση αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά τις καρδιαγγειακές παθήσεις, προσβάλλοντας μία στις τρεις γυναίκες, ηλικίας 60-70 ετών, και δύο στις τρεις, ηλικίας άνω των 80 ετών. Τα ποσοστά στους άνδρες είναι πολύ μικρότερα, ενώ η πάθηση εμφανίζεται σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία. Έχει σημασία, μάλιστα, να τονιστεί ότι, σύμφωνα με τις στατιστικές, οι θάνατοι από Οστεοπόρωση στις γυναίκες είναι περισσότεροι από τους θανάτους από καρκίνο του μαστού.

Συγκεντρώσαμε πληροφορίες από τον ρευματολόγο κ. Αχιλλέα Γεωργιάδη και από το Τμήμα Ενδοκρινολογίας του Ερυθρού Σταυρού και απαντάμε σε όλες τις απορίες σχετικά με την οστεοπόρωση:

Τι είναι η οστεοπόρωση;

Η οστεοπόρωση είναι νόσος που χαρακτηρίζεται από προοδευτική απώλεια της οστικής μάζας του σκελετού, με συνέπεια την ελάττωση της μηχανικής αντοχής των οστών. Σαν αποτέλεσμα, τα οστά γίνονται λιγότερο ανθεκτικά, πιο εύθραυστα, και το άτομο που πάσχει μπορεί εύκολα να πάθει κάποιο κάταγμα, ακόμα και χωρίς να του ασκηθεί αξιόλογη δύναμη.

Γιατί υποφέρουν κυρίως γυναίκες από οστεοπόρωση;

Η οστεοπόρωση είναι κληρονομική νόσος, ωστόσο ειδικά στις γυναίκες, η εμμηνόπαυση μαζί με την πάροδο της ηλικίας παίζουν σημαντικό ρόλο. Αυξημένους παράγοντες κινδύνου οστεοπόρωσης έχουν οι γυναίκες με ανωμαλίες στην περίοδο και όσες κάνουν θεραπεία με κορτιζόνη, ενώ σημασία, τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες, έχει και η διατροφή. Διατροφή πτωχή σε ασβέστιο και βιταμίνη D επιβαρύνει το πρόβλημα, όπως άλλωστε και η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, αλλά και η υπερλειτουργία του θυρεοειδούς.

Πώς και πότε κάνει την εμφάνισή της;

Η οστεοπόρωση συνήθως δεν εμφανίζεται με συμπτώματα, ωστόσο σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να προκαλέσει πόνους στη μέση, απώλεια ύψους αλλά και κύφωση. Σοβαρότερα είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται μετά από κατάγματα, είτε λόγω πτώσεων είτε λόγω αδυναμίας του σκελετού.

Διάγνωση γίνεται συνήθως σε γυναίκες που έχουν περάσει εμμηνόπαυση (περί τα 45-50 έτη) και αποκλειστικά με τη μέτρηση της οστικής μάζας, η οποία γίνεται σε δύο περιοχές του σκελετού, στην σπονδυλική στήλη και την λεκάνη. Με την μέτρηση αυτή ο ρευματολόγος καταλήγει αν τα αποτελέσματα είναι φυσιολογικά, αν πρόκειται για οστεοπενία ή για οστεοπόρωση. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα θα αποφασιστεί αν απαιτείται χορήγηση φαρμάκων και ποιών.

Πώς θεραπεύεται η οστεοπόρωση;

Η οστεοπόρωση θεραπεύεται με φάρμακα, κάποια εκ των οποίων διατηρούν την οστική μάζα και δεν την αφήνουν να φθαρεί και κάποια που έχουν τη δυνατότητα ακόμα και να αυξήσουν την οστική μάζα. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Γεωργιάδη, «εφόσον χορηγηθούν στα αρχικά στάδια της νόσου, τα δεύτερα έχουν την δυνατότητα όχι μόνο να σταματήσουν την οστεοπόρωση, αλλά και να την θεραπεύσουν». Σε κάθε περίπτωση, πέρα από τα φάρμακα που θα λάβει ο ασθενής, είναι σημαντική και η πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D.

Μπορώ να αποφύγω να εμφανίσω οστεοπόρωση;

Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, η παχυσαρκία είναι συχνά ένας προστατευτικός παράγοντας έναντι της νόσου. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αυξήσετε τον δείκτη μάζας σώματός σας για να προστατευθείτε από την οστεοπόρωση. Αντίθετα, αυτό που μπορεί μία γυναίκα να κάνει προληπτικά είναι άσκηση (30 λεπτά, 3 φορές την εβδομάδα) και σωστή διατροφή (με επαρκή λήψη ασβεστίου και μαγνησίου), καθώς και αποφυγή υπερβολικής καφεΐνης και αλκοόλ. Φυσικά, ακόμα περισσότερες πιθανότητες να αποφύγει μία γυναίκα την οστεοπόρωση είναι πραγματοποιώντας τακτικούς ελέγχους από την στιγμή που θα περάσει εμμηνόπαυση και μετά, και εφόσον το συζητήσει πρώτα με τον γυναικολόγο της.

v