Πώς επηρεάζεται η μνήμη της γυναίκας στην εγκυμοσύνη;

Πώς επηρεάζεται η μνήμη της γυναίκας στην εγκυμοσύνη;

Πολλές φορές οι έγκυοι αποδίδουν την αφηρημάδα τους στην κατάστασή τους. Αν έχετε υπάρξει έγκυος πιθανώς θυμάστε και εσείς στιγμές προσωρινής… αμνησίας. Ισχύει τελικά ότι η εγκυμοσύνη επηρεάζει τον εγκέφαλό μας;

Παράλληλα με τις αλλαγές που μία εγκυμοσύνη προκαλεί στο σώμα μιας γυναίκας, άλλες τόσες αλλαγές λαμβάνουν χώρα και στον εγκέφαλό της, οι οποίες δεν είναι τόσο εμφανείς, ούτε τόσο έντονες.

Οι Αμερικανοί ονομάζουν τον εγκέφαλο με τις μεταβολές αυτές «pregnancy brain» και αναφέρονται στο γεγονός ότι οι γυναίκες γίνονται συχνά ξεχασιάρες όταν περιμένουν παιδί. Παρόλο που τα περισσότερα στοιχεία που υπάρχουν για την κατάσταση αυτή είναι ανεπίσημα, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως το στρες που προκαλεί η εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάζει την σκέψη.

Γιατί επηρεάζεται η μνήμη;

Ο πιο προφανής λόγος που η έγκυος ξεχνά ακόμα και τα πιο απλά πράγματα -όπως τον συντομότερο δρόμο για το σούπερ μάρκετ ή τα γενέθλια του συντρόφου της- είναι απλά επειδή είναι υπερβολικά κουρασμένη ή τόσο απορροφημένη από τις ετοιμασίες για τον ερχομό του μωρού της, που η προσοχή της αποσπάται με το παραμικρό.

Επιπλέον, τα διογκούμενα επίπεδα προγεστερόνης στον οργανισμό της μπορεί επίσης να ευθύνονται όταν χάνει πράγματα ή ξεχνά ένα ραντεβού. Η συγκεκριμένη ορμόνη μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, μεταβολές στην διάθεση ή αίσθημα κόπωσης –μπορεί, επίσης, να είναι ο λόγος που η γυναίκα δυσκολεύεται να θυμηθεί κάτι, ειδικά αν αυτό της συμβαίνει κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Τότε είναι που η προγεστερόνη αγγίζει τα υψηλότερα επίπεδα.

Εγκυμοσύνη: Δώρο για τον εγκέφαλο (;)

Μελέτη που έγινε από το τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Bristol έδειξε ότι οι γυναίκες βιώνουν κάποιες σημαντικά βελτιωμένες εγκεφαλικές ικανότητες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορεί, για παράδειγμα, την περίοδο εκείνη να είναι πιο ικανές να «διαβάζουν» τα συναισθήματα των άλλων, βάσει της έκφρασης του προσώπου τους. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι αυτή είναι μία ασυνείδητη προστατευτική άμυνα του εγκεφάλου, που οξύνει την ικανότητα της εγκύου να αναγνωρίζει πρόσωπα που πιθανώς αποτελούν απειλή.

Ωστόσο, η μελέτη υπέδειξε, επίσης, πως η ικανότητα αναγνώρισης συναισθημάτων, μπορεί να σημαίνει ότι η έγκυος είναι επιρρεπής στο άγχος, καθώς το άγχος σχετίζεται με την ακρίβεια στην αντίληψη μιας έκφρασης.

Οι έρευνες συνεχίζονται

Αν και μπορεί να είναι δύσκολο ακόμα να βγάλουν αυστηρά συμπεράσματα σχετικά με τη νοητική κατάσταση της εγκύου, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Chapman αναφέρουν σε άρθρο τους πληροφορίες που είναι γνωστές για την κατάσταση του εγκεφάλου κατά την εγκυμοσύνη –και υπογραμμίζουν όσα δεν είναι γνωστά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, «η εγκυμοσύνη είναι μία κρίσιμη περίοδος για την ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος της γυναίκας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα πάνω σ’αυτό το θέμα.

Η συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, ψυχολόγος Laura Glynn, έγραψε χαρακτηριστικά, ότι η έκθεση σε προγεννητικές ορμόνες είναι απαραίτητη στο να προετοιμαστεί ο εγκέφαλος μιας γυναίκας για την μητρότητα, και ότι τα χημικά αυτά που παράγονται εκεί είναι εξίσου σημαντικά για την ανάπτυξη του εμβρύου.

Αν ξεχνάτε πράγματα…

Τα καλά νέα είναι ότι οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης κατά κανόνα αναφέρουν ότι η μνήμη τους επανέρχεται μετά τη γέννα. Αν, πάλι, έχετε απηυδήσει με αυτή την κατάσταση, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τονώσετε τη μνήμη σας.

Καταρχήν, προσπαθήστε να κοιμάστε καλά το βράδυ. Αυτό σημαίνει να βγάλετε την τηλεόραση, τον υπολογιστή και κάθε άλλη ηλεκτρονική συσκευή από την κρεβατοκάμαρα και να διατηρήσετε τον χώρο που κοιμάστε ήσυχο, καθαρό και δροσερό. Επίσης, μην ξεχνάτε να τηρείτε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής που θα σας βοηθήσει στο να παραμένει καθαρό το μυαλό σας. Η τακτική άσκηση και η καλή ενυδάτωση μπορούν να κρατήσουν ψηλά τα επίπεδα ενέργειάς σας και, ως εκ τούτου, να ωφελήσουν την σκέψη σας.

Μπορείτε, επίσης, να δοκιμάσετε κάποια μνημονικά τεχνάσματα για να θυμάστε πράγματα. Για παράδειγμα, να δημιουργείτε ακρώνυμα για να θυμάστε φράσεις, π.χ. ΡΥ.ΜΑ.Χ. για να θυμηθείτε να πάρετε ρύζι, μακαρόνια και χαρτοπετσέτες από το σούπερ μάρκετ, ή να βρίσκετε λέξεις κλειδιά, όπως π.χ. ΔΕΗ, για να πληρώσετε τον λογαριασμό της ΔΕΗ.

Πηγή: Healthywomen

Διαβάστε ακόμα: Πώς να βελτιώσετε τη μνήμη σας.

v