Κύκλοι σπουδών, σεμινάρια και εργαστήρια για φιλομαθή πνεύματα

Κύκλοι σπουδών, σεμινάρια και εργαστήρια για φιλομαθή πνεύματα

Είτε γιατί βρεθήκατε άνεργοι και είναι τώρα η ιδανική ευκαιρία να συνεχίσετε τις σπουδές σας, είτε επειδή συνειδητοποιήσατε στα... σαράντα ότι κάτι άλλο ήταν αυτό με το οποίο σας ενδιέφερε πραγματικά να ασχοληθείτε, ή απλά επειδή έχετε όρεξη για γνώση, δείτε τι εναλλακτικές έχετε για απογευματινά σεμινάρια και σπουδές αν σκοπεύετε να επιστρέψετε ξανά στα θρανία.

Σπουδές σε δημόσιες ή ιδιωτικές σχολές

Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Πρόκειται για το μοναδικό φορέα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, κατά την οποία δεν απαιτείται η φυσική παρουσία του εκπαιδευόμενου σε μία τάξη/αμφιθέατρο, παρά μερικές απογευματινές ή σαββατιάτικες συναντήσεις μέσα στο έτος. Η εκπαίδευση και μελέτη είναι εξατομικευμένη και πραγματοποιείται μέσω ειδικά διαμορφωμένων εγχειριδίων και αμέτρητων e-mails μεταξύ εκπαιδευόμενου και καθηγητή. Στην Ελλάδα ο μοναδικός φορέας που παρέχει ολοκληρωμένους κύκλους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που οδηγούν σε αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών είναι το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Δημόσια – Ιδιωτικά ΙΕΚ: Στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης μπορείτε να λάβετε, πέρα από αρχική, και συμπληρωματική εκπαίδευση σε ορισμένους τομείς και ειδικότητες. Για την εγγραφή στα Δημόσια ΙΕΚ θα πρέπει να είστε απόφοιτοι Γυμνασίου ή Λυκείου, ενώ θα πρέπει να κάνετε αίτηση (οι αιτήσεις λαμβάνουν χώρα στις αρχές Σεπτεμβρίου). Ακόμα υπάρχουν δίδακτρα που κυμαίνονται στα 350 ευρώ ανά εξάμηνο. Για την εγγραφή στα Ιδιωτικά ΙΕΚ υπάρχει συγκεκριμένο κόστος, ανάλογα με την σχολή, το οποίο κατά μέσο όρο ανέρχεται στα 1.800 ευρώ ανά εξάμηνο. Η φοίτηση είναι διετής, ενώ στα περισσότερα ΙΕΚ τα μαθήματα είναι απογευματινά –μάλιστα, αν εργάζεστε μπορείτε να δώσετε βεβαίωση από την δουλειά για να προσαρμοστεί το πρόγραμμά σας απογευματινές ώρες.
Μάθετε περισσότερα για τα Δημόσια ΙΕΚ εδώ και για τα Ιδιωτικά ΙΕΚ εδώ.

Προγράμματα «Ελευθέρων Σπουδών»: Αν ανήκετε στην κατηγορία αυτών που δεν αποσκοπούν στην απόκτηση επιστημονικών γνώσεων ή στην επαγγελματική κατάρτιση, αλλά στην καλλιέργεια ιδιαίτερων ενδιαφερόντων και κλίσεων, στα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών θα βρείτε ό,τι ακριβώς ψάχνετε. Δείτε τα αναλυτικά εδώ.

Σεμινάρια ενηλίκων

Ash in Art: Μαθήματα και σεμινάρια τέχνης με τμήματα όπως κολλάζ, σκηνοθετικά, φωτογραφικά και video arts, θεατρικό παιχνίδι, οικολογικό κόσμημα, σχέδιο μόδας, χοροί, γιόγκα, κομμωτική, κηπουρική και πολλά ακόμα. Μάλιστα, με 60 ευρώ μηνιαία συνδρομή και ετήσια εγγραφή 20 ευρώ έχετε την δυνατότητα να παρακολουθήσετε όσα τμήματα επιθυμείτε.

Μικρό Πολυτεχνείο: Ένας ακόμα σύνθετος πολυχώρος με σεμινάρια τέχνης -και όχι μόνο- για αρχάριους και χομπίστες, όπως ραδιόφωνο, ΜΜΕ, διαφήμιση, e-marketing, υποκριτική (pocket theater), χοροθέατρο, αφήγηση και συγγραφή παραμυθιού και ψηφιακή φωτογραφία. Το κόστος κυμαίνεται ανάλογα με το σεμινάριο –τα σεμινάρια είναι πολύμηνα.

Ακόμα:

Ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας, εξειδικευμένα σεμινάρια πραγματοποιούνται ακόμα από το ΕΚΕΒΙ, όπως το «Εργαστήρι Βιβλίου» για όσους θέλουν να πάρουν μαθήματα δημιουργικής γραφής, διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων (ετήσιο κόστος 380 ευρώ), από τον Πολυχώρο Μεταίχμιο, επίσης για θέματα δημιουργικής γραφής, ενώ σεμινάρια ενηλίκων πραγματοποιούνται πολύ τακτικά και από το Πολιτιστικό Κέντρο Ακαδήμεια.

Φυσικά, τα σεμινάρια και τα εργαστήρια που ξεκινούν κάθε τόσο δεν σταματούν εδώ. Βρείτε πού και πότε πραγματοποιούνται σεμινάρια, προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα αλλά και κύκλοι σπουδών σε ΙΕΚ στο SemiFind.gr.

 

v