Οι πιο αγαπημένες συνταγές με κοτόπουλο

Οι πιο αγαπημένες συνταγές με κοτόπουλο

Το κοτόπουλο είναι αναπόσπαστο και πολύ αγαπημένο μέρος της διατροφής μας. Το μόνο δίλημμα είναι πάντοτε το... "μπούτι ή στήθος;". Αυτό το αφήνουμε για εσάς. Εμείς επιλέξαμε και προτείνουμε τις 5 αγαγπημένες μας συνταγές με κοτόπουλο.

Κοτόπουλο με μπρόκολο και ροκφόρ

Πρόκειται για μια πολύ εύκολη συνταγή, που θα κερδίσει σίγουρα τις εντυπώσεις. Την ανακάλυψα όταν αποφάσισα να συνδυάσω τα αγαπημένα μου υλικά: κοτόπουλο, μπρόκολο και ροκφόρ (ή blue cheese) και έκτοτε αποτελεί τη "σπεσιαλιτέ" μου. Κάνοντας, όμως μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, ανακάλυψα ότι υπάρχει μια παραλλαγή στο sintagespareas.gr και θεώρησα πρέπον να το αναφέρω. 

Υλικά:

1 κοτόπουλο χωρίς κόκαλα σε κομματάκια (αν ο κρεοπώλης δεν σας κάνει τη χάρη χρησιμοποιήστε 3 κομμάτια φιλέτο)
1 μεγάλο μπρόκολο
80 γρ. ροκφόρ (ή blue cheese)
200 ml κρέμα γάλακτος
2 κ.σ ελαιόλαδο
αλατοπίπερο (ή μισό κύβο knor)

Εκτέλεση: Κόβετε τα φιλέτα σε μπουκίτσες (αν δεν είναι ήδη κομμένα) και τα τσιγαρίζετε με το ελαιόλαδο για λίγο. Στη συνέχεια προσθέτετε το μπρόκολο και το αλατοπίπερο και κλείνετε το καπάκι, χαμηλώνοντας τη φωτιά στη μέση, μέχρι το κοτόπουλο να πάρει χρώμα. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και 5 λεπτά πριν σβήσετε το φαγητό, προσθέτετε και το ροκφόρ.

Προσοχή: Αν ρίξετε το μπρόκολο μετά το κοτόπουλο, όπως λέει η συνταγή, πιθανόν να "λιώσει" και να μην είναι τόσο ωραίο αισθητικά. Αν το ρίξετε στο τέλος θα βγει πιο σκληρό αλλά καλύτερο σε εμφάνιση.

Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο

Αποτελεί -αν όχι την πιο απλή- σίγουρα την πιο συνηθισμένη συνταγή με κοτόπουλο στην Ελλάδα αλλά και μία από τις πιο αγαπημένες. 

Υλικά:

1 κοτόπουλο ολόκληρο ή σε κομμάτια
5-6 πατάτες
1 μεγάλο λεμόνι
2-3 κ.σ. μουστάρδα
1/2 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
1 φλ. ελαιόλαδο
1 1/2 ποτήρι νερό
1 κ.σ.ρίγανη
αλάτι
άσπρο πιπέρι

Εκτέλεση: Βάζετε το κοτόπουλο ή τα κομμάτια κοτόπουλου στο ταψί. Κόβετε τις πατάτες σε μικρά αλλά χοντρά κομμάτια και τα απλώνετε γύρω γύρω από το κοτόπουλο, έτσι ώστε να γεμίσει το ταψί μας. Σε ένα σέικερ βάζετε το λάδι με τη μουστάρδα και χτυπάμε καλά. Μόλις το μείγμα μας γίνει ομοιογενές, προσθέτετε στο σέικερ μισό ποτήρι από το νερό και ξαναχτυπάμε λίγο. Περιχύνετε αυτό το μείγμα πάνω από το κοτόπουλο και τις πατάτες, έτσι ώστε να πάει παντού. Δεν ανακατεύετε τα υλικά μας μέσα στο ταψί. Κόβετε το λεμόνι στα τέσσερα και βάζετε τα κομμάτια στις τέσσερις γωνίες του ταψιού. Αλατοπιπερόνετε το φαγητό μας και βάζετε και το τριμμένο σκόρδο και τη ρίγανη. Τέλος χύνετε το ένα ποτήρι νερό που μας έχει απομείνει, σιγά σιγά στην μία γωνία του ταψιού. Ψήνετε στο φούρνο στους 180 με 200 C για περίπου μία ώρα. Τα τελευταία 2-3 λεπτά γυρνάμε το φούρνο στο grill ώστε να ξεροψηθεί το φαγητό μας.

Συνταγή/ φωτογραφία: sintagespareas.gr

Κοτόπουλο με κάρυ και ρύζι

Μια "εξελληνισμένη" ινδική συνταγή με το κάρυ να προσφέρει άρωμα που θα μείνει στο σπίτι για ημέρες... 

Υλικά

Για 2-4 άτομα

1 ολόκληρο στήθος κοτόπουλου ψιλοκομμένο
1 κούπα ρύζι Σπυρωτό

Για τη σάλτσα
1/2 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
1 κουταλιά ντοματοπελτέ
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά ξίδι
1 κουταλιά πάπρικα
1 πρέζα κάρυ

Εκτέλεση: Σε ξύλο κοπής χτυπάτε με το γουδοχέρι τα στήθη του κοτόπουλου να πλατύνουν, τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στο γκριλ 15 λεπτά. Όση ώρα ψήνεται το κοτόπουλο, ετοιμάζετε τη σάλτσα χτυπώντας τα υλικά στο μπλέντερ. Σερβίρετε το κοτόπουλο με τη σάλτσα του και γαρνίρετε με ροδέλες από αγγούρι. Σε ένα κατσαρολάκι βράζετε το ρύζι για 10 λεπτά σε μεσαία εστία ανακατεύοντας συνεχώς.

Συνταγή: sidagi.gr

Πικάντικο κοτόπουλο πανέ με τυρένια κρούστα 

Η συνταγή αυτή αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Η πάπρικα και το καγέν κάνουν το κοτόπουλο πιο πικάντικο. Αν πρόκειται να το σερβίρετε σε παιδιά χρησιμοποιήστε γλυκιά πάπρικα.

Υλικά:

1 (γύρω στο 1 κιλό και 700 γραμμ.) κοτόπουλο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη
1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1½ κ.γλ. αποξηραμένα μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι ή ό,τι μυρωδικό σας αρέσει)
1½ κ.γλ. πάπρικα
1/2 κ.γλ. πιπέρι καγέν

Εκτέλεση: Ζητήστε από τον κρεοπώλη να τεμαχίσει το κοτόπουλο σε οκτώ κομμάτια ή κόψτε το μόνοι σας. Το πλένετε καλά, να φύγουν τυχόν κοκαλάκια. Στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί πολύ καλά ένα ένα κομμάτι. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC στις αντιστάσεις. Σε ένα μπολ ενώνετε όλα τα στερεά υλικά, παρμεζάνα, αλεύρι, αλάτι, πιπέρι, αποξηραμένα βότανα, πάπρικα και πιπέρι καγέν. Τα ανακατεύετε με κουτάλι να αναμειχθούν καλά. Αλείφετε με το ελαιόλαδο, με πινέλο ή με το χέρι, όλα τα κομμάτια του κοτόπουλου γύρω γύρω πολύ καλά. Ένα ένα κομμάτι το βουτάτε στο μείγμα παναρίσματος, με την πέτσα προς το πανάρισμα. Με τα δάχτυλα πιέζετε το πανάρισμα να κολλήσει καλά πάνω στην πέτσα. Λαδώνετε ελαφρά ένα ταψάκι με ρηχό χείλος. Τοποθετείτε κάθε παναρισμένο κομμάτι στο ταψί, με την παναρισμένη όψη προς τα πάνω. Επαναλαμβάνετε το ίδιο με όλα τα κομμάτια. Ψήνετε το κοτόπουλο πανέ στην τελευταία σχάρα για περίπου 50΄. Κάθε τόσο περιχύνετε με τα υγρά του ταψιού ώσπου να ροδίσει και να κάνει ωραία τραγανή κρούστα.

Πηγή: argiro.gr

Γλυκόξινο κοτόπουλο

Οι κινέζικες συνταγές μπορεί να φαίνονται πολύπλοκες αλλά δεν είναι τόσο όσο φαντάζεστε. Συλλέξτε τα υλικά που χρειάζεστε και τα υπόλοιπα θα σας βγουν στο μαγείρεμα.

Υλικά:

Για το κοτόπουλο

2 φιλετα κοτοπουλο κομμενα σε μπατουνακια και βρασμενα
500 γρ αλευρι
8 γρ μαγια (ενα φακελακι)
μια πρεζα ζαχαρη
νερο οσο χρειαστει για ζυμη ουτε νερουλι ουτε πολυ σφιχτη (οπως για λουκουμαδες)
1 1/2 κγ αλατι

Για γλυκόξινη

πιπερια κοκκινη-πρασινη-πορτοκαλι κομμενα καρε
1 κρεμμυδι μεγαλο σε φετες
2 καροτα σε ροδελες λεπτες
1 κουπα ξυδι
1 κουπα ζαχαρη
μιση κουπα φυσικο χυμο πορτοκαλι
μιση κουπα χυμο ανανα
μιση κουπα πουμαρο
1 κουταλια αλατι
2 κουταλακια κορν φλαουερ

Εκτέλεση: Φτιάχνετε το χυλό και τον σκεπάζετε με βρεγμένη πετσέτα να φουσκώσει. Βράζετε το κοτόπουλο και το βάζετε στην άκρη. Βάζετε όλα τα υγρά υλικά της σάλτσας και όταν πάρει βράση προσθέτετε το κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό και ανακατέψτε μέχρι να δέσει. Σε κατσαρόλα σοτάρετε σε λίγο λάδι τα λαχανικά τόσο ώστε να «κρατάνε» λίγο. Βράστε μπόλικο σπορέλαιο σε κατσαρόλα και τηγανίστε το κοτόπουλο αφού το βουτήξετε στο χυλό. Όταν τελειώσετε με τους λουκουμάδες ρίξτε το στα λαχανικά και προσθέστε τη γλυκόξινη.

Συνταγή: greekmasa.gr

 

v