10 μαμάδες αποκαλύπτουν τις ενοχές τους

10 μαμάδες αποκαλύπτουν τις ενοχές τους

Ποιο είναι το μικρό βρώμικο μυστικό σας ως μαμά; Το αμερικανικό περιοδικό Today διεξήγαγε έρευνα σε περισσότερες από 25.000 γυναίκες, όλες τους μαμάδες κάθε ηλικίας, προκειμένου να ανακαλύψει πώς πραγματικά ζουν οι μαμάδες σήμερα, πώς νιώθουν για τα παιδιά, τους συντρόφους τους καθώς και για τις άλλες μαμάδες.

Δείτε τις δέκα επικρατέστερες απαντήσεις-εξομολογήσεις των μαμάδων που συμμετείχαν στην έρευνα και πείτε μας με ποιες συμφωνείτε:

Χρησιμοποιούν τα παιδιά για να αποφύγουν καταστάσεις

Όταν τις καλούν κάπου όπου βαριούνται τρομερά να πάνε, τα παιδιά μπορεί να αποτελέσουν εξαιρετική δικαιολογία, σύμφωνα με το 84% των μαμάδων της έρευνας. Για την ακρίβεια, το 45% αυτών λέει ότι χρησιμοποιεί τα παιδιά ως δικαιολογία για να αποφύγει κοινωνικές υποχρεώσεις τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Μία μαμά, μάλιστα, αποκάλυψε ότι τα χρησιμοποιεί για να «ξεφύγει» και από τον ίδιο της τον άνδρα: «Έχω χρησιμοποιήσει υποχρεώσεις για τα παιδιά (π.χ. σχολικές εργασίες, παιχνίδι, πλυντήριο και σιδέρωμα) για να αποφύγω το σεξ».

Κρίνουν τις άλλες μαμάδες

Έχετε νιώσει ποτέ να κρίνεστε από μία άλλη μαμά; Δεν ήταν απλά υποψία σας. Μόλις το 12% των μαμάδων της έρευνας λέει ότι δεν ενδιαφέρεται για το τι κάνουν οι άλλες μαμάδες, ενώ το 88% των ερωτηθέντων παραδέχεται ότι τις κρίνει ασύστολα. Ποια συμπεριφορά, μάλιστα, κερδίζει τις περισσότερες κριτικές; Το 66% απαντά «το ιδιότροπο παιδί». Τα ζητήματα βάρους και διατροφής επίσης εγείρουν σχόλια για πολλές μαμάδες. Το 37% κρίνει τις μαμάδες που έχουν υπέρβαρα παιδιά και το 34% τις μαμάδες που επιτρέπουν στα παιδιά να τρώνε junk.

Η μαμά έχει αδυναμίες

Ορκίζεστε στα παιδιά σας ότι τα αγαπάτε εξίσου, αλλά για το 14% των μαμάδων που ερωτήθηκαν αυτό δεν είναι εντελώς αλήθεια. Πολύ βαθιά μέσα στους έχουν ένα αγαπημένο παιδί. Όπως χαρακτηριστικά είπε μία μαμά «αγαπώ εξίσου όλα μου τα παιδιά, αλλά 'απολαμβάνω΄ περισσότερο ένα συγκεκριμένο. Προσπαθώ να μην το δείχνω με τη συμπεριφορά μου προς τα άλλα παιδιά, αλλά φοβάμαι ότι μπορεί να είναι εμφανές».

Θα επέλεγαν ύπνο αντί για σεξ

Είναι μεσημέρι, το παιδί κοιμάται και εσείς έχετε τουλάχιστον μία ώρα διαθέσιμη. Τι επιλέγετε: Να κοιμηθείτε ή να κάνετε σεξ; Το 53% των μαμάδων, πάντως, επιλέγει τον ύπνο. Άλλωστε, από όσες ερωτήθηκαν, σχεδόν όλες παραπονέθηκαν ότι νιώθουν μονίμως κουρασμένες. Όπως, μάλιστα, το έθεσε μία μαμά «όλοι λένε να απολαμβάνεις τον χρόνο με τα παιδιά σου, όσο αυτά είναι ακόμα μικρά, όμως μερικές φορές είμαι τόσο κουρασμένη και εξαντλημένη που ο χρόνος με τα παιδιά μοιάζει με δουλειά!»

Αποσπώνται από την τεχνολογία

Τα καλά νέα εδώ είναι ότι μόνο το 5% των μαμάδων που ερωτήθηκαν απάντησε ότι το παιδί τους χτύπησε επειδή εκείνες ήταν απασχολημένες με το κινητό τους ή στον υπολογιστή. Τα κακά νέα, ωστόσο, είναι ότι σχεδόν δύο στις δέκα μαμάδες γλύτωσαν το παιδί «στο τσακ» από ένα ατύχημα, επειδή ήταν αφηρημένες με το κινητό τους.

Η μαμά θέλει λίγο χρόνο για τον εαυτό της

Ο προσωπικός χρόνος, κατά τον οποίο μπορεί να κάνει ό,τι τραβά η όρεξή της, σχεδόν εξαφανίζεται από τη στιγμή που μια γυναίκα θα γίνει μαμά. Η έρευνα αποκάλυψε, μάλιστα, πως είναι αυτή η πολυτέλεια που είχαν πριν αποκτήσουν παιδί που λείπει από τις περισσότερες μαμάδες. Πράγματι, από όλα αυτά που αναπολούν οι γυναίκες από την προ-παιδιού ζωή τους –το καλλίγραμμο κορμί, περισσότερα χρήματα για τον εαυτό τους, περισσότερος χρόνος με τις φίλες τους- το 23% εξ αυτών βάζουν σε προτεραιότητα τον χρόνο για τον εαυτό τους. Όπως χαρακτηριστικά λέει μία μαμά «μερικές φορές ανυπομονώ να βρεθώ μακριά από τα παιδιά μου. Χρειάζομαι χρόνο μακριά από όλους –ακόμα κι από τον άνδρα μου». Το 14% των μαμάδων λαχταρούν το σώμα που είχαν πριν το μωρό και άλλες τόσες βάζουν σε προτεραιότητα τον ύπνο.

Γίνονται παράξενες σε θέματα θηλασμού

Η κοινωνία στέλνει πολυποίκιλα μηνύματα σχετικά με τον θηλασμό, τα οποία, όπως φαίνεται, έχουν επηρεάσει πολλές μαμάδες. Το 18% αυτών που ερωτήθηκαν λέει ότι κατακρίνουν τις μαμάδες που επιλέγουν να μη θηλάσουν, αλλά το 42% απαντούν ότι ο θηλασμός για μεγάλο χρονικό διάστημα τις έχει εξαντλήσει. Ωστόσο, υπάρχουν και μαμάδες που όσο κι αν έχουν κουραστεί δεν σταματούν να θηλάζουν, αλλά δεν το παραδέχονται. Για παράδειγμα, μία μαμά λέει «θήλαζα την κόρη μου μέχρι που έφτασε 2 ετών, αλλά δεν το έλεγα σε κανέναν. Μόνο η μητέρα μου και ο άνδρας μου το ήξεραν».

Στέλνουν το παιδί άρρωστο στο σχολείο

Ο γιος σας παραπονιέται ότι τον πονάει το στομάχι του, όμως δεν έχει κάνει εμετό, δεν έχει πυρετό και εσάς σας περιμένει μία ατελείωτη μέρα στη δουλειά. Να τον στείλετε σχολείο ή να τον κρατήσετε σπίτι; Αν ανήκετε στο 49% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα θα απαντήσετε πως θα τον στείλετε στο σχολείο (ή στον παιδικό) με την ελπίδα πως δεν θα χειροτερέψει. «Του έδωσα ένα αντιπυρετικό και τον έστειλα στο σχολείο με πυρετό», αποκαλύπτει μία μαμά. «Σκέφτηκα ότι από κάποιον συμμαθητή θα κόλλησε. Και εγώ είχα ήδη πάρει 15 μέρες άδεια από τη δουλειά για να είμαι σπίτι μαζί του».

Θα άλλαζαν πολλά...

Ρωτήστε οποιαδήποτε μαμά για το αν είναι ευχαριστημένη με τον τρόπο που έχει εξελιχθεί η ζωή της και το πιθανότερο είναι ότι κατά πρόσωπο θα σας πει «ναι». Ανώνυμα, όμως, 7 στις 10 μαμάδες λένε ότι αν μπορούσαν θα έπαιρναν ορισμένες διαφορετικές αποφάσεις για την ζωή τους. Το 23% εξ αυτών θα επέλεγε έναν άλλον σύντροφο, το 21% θα έκανε κι άλλα παιδιά και το 19% θα επέλεγε μία πιο «ελαστική» καριέρα. Το 4% των γυναικών της έρευνας παραμένει προβληματισμένο για τον έπρεπε να κάνει παιδί γενικότερα. Μία μαμά λέει «παρόλο που αγαπώ τα παιδιά μου και δεν θα τα άλλαζα για τίποτα στον κόσμο, έρχονται στιγμές που εύχομαι να μπορούσα να έχω κάνει τα πράγματα αλλιώς –π.χ. να αποκτούσα παιδιά λίγο αργότερα στη ζωή μου. Μου λείπει ο αυθορμητισμός και η ανεμελιά που είχα πριν τα παιδιά και το να πρέπει να ανησυχώ μόνο για τον εαυτό μου».

«Ναρκώνουν» το παιδί

Θα την έχετε πετύχει κάπου: Τη μαμά που στα 30,000 πόδια προσπαθεί να ηρεμήσει ένα παιδί που ουρλιάζει. Μπορεί να έχετε υπάρξει και εσείς στη θέση της. Συμβαίνει πάντως, σε στιγμές απελπισίας, κάποιες μαμάδες να λαμβάνουν ακραία μέτρα: Ο φόβος ενός παιδιού που δε συμμορφώνεται με τίποτα έχει οδηγήσει το 18% των αμερικανίδων μαμάδων της έρευνας να δώσει κάποιο φάρμακο-σιρόπι στο παιδί πριν από ένα μακρινό ταξίδι, προκειμένου αυτό να χαλαρώσει και να κοιμηθεί. Το 8% των μαμάδων, μάλιστα, λέει ότι το κάνει σε τακτική βάση στο σπίτι, προκειμένου να βρει λίγες στιγμές ησυχίας.

Πηγή: Parenting

v