Πρακτικός οδηγός για οργάνωση ντουλάπας

Πρακτικός οδηγός για οργάνωση ντουλάπας

Έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας που πρέπει να επιχειρήσει το αδύνατο και να πάρει τη μεγάλη απόφαση να (ξε)καθαρίσει την ντουλάπα της. Καθώς κοιτάζει αυτό που κάποτε αποτελούσε τον ναό των ρούχων της, και τώρα μοιάζει σα να έχει υποστεί πέρασμα τυφώνα, είναι αναπόφευκτο να σηκώσει μανίκια και να αναλάβει εργασία.

Η στιγμή αυτή είναι προτιμότερο να έρθει Σάββατο πρωί, ώστε να έχετε τουλάχιστον 48 ώρες μπροστά σας για να βάλετε σε τάξη τον χαμό. Βάλτε, λοιπόν, δυνατά χορευτική μουσική που θα σας δώσει ενέργεια και ρυθμό και, πριν ξεκινήσετε, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ολοκληρώσετε το ξεκαθάρισμα της ντουλάπας σας λίγο πιο ανώδυνα.

1. Αντιμετωπίστε όσα βλέπετε απευθείας μπροστά σας

Πιθανώς σας συμβαίνει, όταν έχετε έναν χαμό από πράγματα μπροστά σας να μην ξέρετε από πού να ξεκινήσετε. Αντί να «πελαγώσετε» μπορείτε απλά να ξεκινήσετε με τα πρώτα-πρώτα ή τα πάνω-πάνω. Ξεκινήστε, για παράδειγμα, να διπλώνετε αυτά που θέλουν δίπλωμα, π.χ. για να μπουν σε ράφια ή σε συρτάρια ή σε στοίβες για να χαρίσετε σε κάποια φιλανθρωπική οργάνωση, και σταδιακά ο χαμός θα αρχίσει να μπαίνει σε μία σειρά.

2. Οργανώστε σύμφωνα με το χρώμα

Κάποιους από εσάς ίσως σας βοηθήσει, προκειμένου να χωρίσετε τα ρούχα σας σε «ομάδες», να τα οργανώσετε σύμφωνα με το χρώμα τους. Έτσι, όταν θα ψάχνετε ένα συγκριμένο ρούχο θα σας είναι πιο εύκολο να το βρείτε. Αν, πάλι, η χρωματική παλέτα των ρούχων σας είναι περιορισμένη μπορείτε να τα χωρίσετε σύμφωνα με το ύφος, π.χ. όλες οι φούστες μαζί και δίπλα-δίπλα, το ίδιο για τα παντελόνια, τα σακάκια κ.λ.π. Σκοπός σας είναι να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη, κάθε πρωί που ψάχνετε να βρείτε τι θα βάλετε.

3. Τα ρούχα «για δώσιμο»

Εκτός κι αν τα ρούχα που σκοπεύετε να ξεφορτωθείτε είναι σκισμένα ή ανεπανόρθωτα λεκιασμένα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τα προσφέρετε σε κάποιο ίδρυμα ή οργανισμό που τα έχει ανάγκη. Για παράδειγμα, στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες δέχονται ρούχα, τρόφιμα, ηλεκτρικές συσκευές κ.λ.π., όπως άλλωστε και στο Στέκι Μεταναστών (Οδός Τσαμαδού, 50 μέτρα από την πλατεία Εξαρχείων, τηλ. 210 38 13 928), στο Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας, και στο Ίδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, ενώ αν έχετε ρούχα να δώσετε μπορείτε να απευθυνθείτε και στην ιστοσελίδα Xariseto.gr.

4. Αποφασίζοντας τι θα κρατήσετε και τι θα δώσετε...

Μερικές φορές είναι δύσκολο να καταλήξει κανείς στο ποια ρούχα είναι «για δώσιμο» και ποια όχι. Μπορεί, δηλαδή, να κοιτάζετε μία φούστα που έχετε χρόνια να φορέσετε και να σκέφτεστε ότι είναι πιθανό να πάρουν μία μέρα μία συγκριμένη θέση οι πλανήτες και να θέλετε αυτή τη φούστα, αλλά να μην την έχετε πια. Ένας κανόνας που θα σας βοηθήσει να καταλήξετε στο αν θα κρατήσετε αυτό το ρούχο ή όχι είναι να σκεφτείτε με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορείτε να το φορέσετε, συνδυάζοντάς το με ρούχα που παίζουν πιο ενεργό ρόλο στη ζωή σας. Αν μπορείτε να σκεφτείτε τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς τρόπους, κρατήστε το ρούχο.

5. Διατηρήστε τη νέα ντουλάπα σας σε τάξη

Το να ξεκαθαρίζετε τη ντουλάπα σας θυμίζει αποτρίχωση στο μπικίνι. Αν το αμελήσετε για πολύ καιρό, την επόμενη φορά που θα επιχειρήσετε να το κάνετε, θα είναι πολύ επίπονο και χρονοβόρο. Αν, ωστόσο, δεσμευτείτε στο να τακτοποιείτε τη ντουλάπα σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όταν θα έρθει η επόμενη φορά θα σας είναι πολύ πιο εύκολο να βάλετε τα ρούχα σας σε μία σειρά.

6. Αξεσουάρ ντουλάπας

Μερικές φορές αυτά που πραγματικά δημιουργούν πρόβλημα στη ντουλάπα είναι οι τσάντες, οι ζώνες και -για τους άνδρες- οι γραβάτες. Για να λύσετε αυτό το πρόβλημα προμηθευτείτε κάποια από τα πολύ λειτουργικά αξεσουάρ που κυκλοφορούν στο εμπόριο, όπως για παράδειγμα κρεμάστρα για ζώνες (δείτε εδώ) ή γραβατοθήκη-ζωνοθήκη πλαϊνού πόρτας (δείτε εδώ). Με τον τρόπο αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλο το κάτω μέρος της ντουλάπας για να στοιβάξετε τη μία δίπλα στην άλλη τις τσάντες σας. Επίσης, για να αξιοποιήσετε τις πάνω ντουλάπες σας, στις οποίες για να φτάσετε χρειάζεστε σκάλα, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα «ασανσέρ», το οποίο διαθέτει ειδική χειρολαβή που τραβάτε, ώστε η ράγα να κατεβαίνει και να φτάνετε τα ρούχα πολύ πιο εύκολα (δείτε εδώ).

7. Έλλειψη χώρου;

Αν στη ντουλάπα σας υπάρχουν ρούχα ή αξεσουάρ που δεν θέλετε να δώσετε, αλλά δεν φοράτε και πολύ συχνά (π.χ. ρούχα για το σκι, αποκριάτικα, κάποια ρούχα-αξεσουάρ αντίκες), κι αν αυτά σας πιάνουν πολύ χώρο άσκοπα, μπορείτε να τα συγκεντρώσετε σε παλιές βαλίτσες, τις οποίες δεν χρησιμοποιείτε πια. Βάλτε και μερικές ναφθαλίνες μέσα, για να μην κινδυνεύσουν να αλλοιωθούν και τοποθετήστε τις βαλίτσες αυτές είτε κάτω από το κρεβάτι είτε στην αποθήκη –αν έχετε αποθήκη.

Μία ακόμα έξυπνη ιδέα για να κερδίσετε χώρο στις ντουλάπες σας είναι να χρησιμοποιείτε αυτές τις πλαστικές τσάντες των οποίων ο αέρας αδειάζει, με τη χρήση ηλεκτρικής σκούπας. Όταν, δηλαδή, έχετε γεμίσει την τσάντα με ρούχα, την κλείνετε από το ειδικό φερμουάρ, και στη συνέχεια τοποθετείτε το ακροφύσιο της ηλεκτρικής σκούπας στην ειδική υποδοχή προκειμένου να «ρουφήξει» όλο τον αέρα της τσάντας και να μειώσει σημαντικά τον όγκο της (δείτε εδώ).

8. Το παιχνίδι της κρεμάστρας

Ένας καλός τρόπος για να αποφασίζετε στο τέλος της κάθε σεζόν ποια ρούχα φοράτε και ποια όχι είναι το να τα τοποθετείτε με έναν συγκεκριμένο τρόπο στη ντουλάπα: Δηλαδή, στην αρχή της σεζόν, να κρεμάτε όλα τα ρούχα με τον γάντζο της κρεμάστρας να «κοιτάζει» προς τα μέσα. Κατά την διάρκεια της σεζόν να ξανακρεμάτε τα ρούχα που φοράτε με τον γάντζο της κρεμάστρας να κοιτάζει προς τα έξω, ενώ αυτά που δεν φοράτε να μένουν με τον γάντζο προς τα μέσα.

9. Καθαρά και τακτοποιημένα

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνετε όταν θα έχετε αδειάσει εντελώς τις ντουλάπες και τα συρτάρια σας –μπορεί, βέβαια, και να μην χρειάζεται να το κάνετε καθόλου, αλλά καλό είναι να το ελέγξετε: «Περάστε» τα συρτάρια και τη ντουλάπα με την ηλεκτρική σκούπα, στη συνέχεια με ένα πανάκι στο οποίο θα έχετε ψεκάσει λίγο αντιβακτηριακό σπρέι και, όπου χρειάζεται, τοποθετήστε καθαρό χαρτί (ή κάλυμμα για συρτάρια). Έτσι, τα καθαρά σας ρούχα και λευκόρουχα θα τοποθετηθούν ξανά σε καθαρά συρτάρια και ράφια.

v