Φαγητά και ποτά που αφυδατώνουν

Φαγητά και ποτά που αφυδατώνουν

Καθώς το θερμόμετρο ανεβαίνει ο οργανισμός διψά όλο και περισσότερο. Αν, μάλιστα, η ανάγκη αυτή για ενυδάτωση δεν καλυφθεί άμεσα, παραμονεύουν κίνδυνοι για την υγεία μας, όπως ζαλάδα, εξάντληση, θερμοπληξία κ.α.

Όλοι γνωρίζουν ότι το νερό και ορισμένες τροφές πλούσιες σε νερό μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους κινδύνους. Αυτό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν, όμως, είναι ότι υπάρχουν τροφές αλλά και ποτά που πετυχαίνουν το ακριβώς αντίθετο, προκαλώντας ακόμα περισσότερη αφυδάτωση.

Καταρχήν, θα πρέπει να αποκατασταθεί η αλήθεια στον κοινό μύθο ότι μία κούπα καφέ ή τσάι μπορούν να αφυδατώσουν τον οργανισμό. Σύμφωνα με την διατροφολόγο Monica Reinagel, τόσο ο καφές όσο και το τσάι έχουν υψηλή περιεκτικότητα νερού, το οποίο εξισορροπεί πλήρως την υψηλή περιεκτικότητα καφεΐνης –που πράγματι είναι αφυδατικό στοιχείο. Το αποτέλεσμα είναι, μετά από την κατανάλωση καφέ ή τσαγιού ο οργανισμός να ενυδατώνεται. Το ίδιο ισχύει και για τα αναψυκτικά, τα οποία περιέχουν καφεΐνη –δεν αποτελούν την καλύτερη δυνατή λύση για την αφυδάτωση, πάντως σίγουρα δεν την επιβαρύνουν κιόλας. Όλα αυτά, βέβαια, με την προϋπόθεση ότι δεν καταναλώνετε πολλά λίτρα ροφημάτων με καφεΐνη.

Αυτά που επιβαρύνουν την αφυδάτωση είναι ορισμένα τρόφιμα και ποτά, τα οποία ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και πάντα σε συνδυασμό με μεγάλη ποσότητα νερού. Ποια είναι αυτά;

Το αλκοόλ

Μπορεί η σαγκρία να είναι δροσιστική, είναι όμως και ένα φυσικό διουρητικό. Το αλκοόλ κάνει τα κύτταρα να συρρικνώνονται, με αποτέλεσμα να αδειάζουν από το νερό και να αναγκάζουν τους πότες να επισκέπτονται συχνά την τουαλέτα. Έτσι, ο οργανισμός αδειάζει από υγρά και αυτός είναι πιθανότατα ο λόγος που κανείς ξυπνά με πονοκέφαλο μετά από ένα έντονο ξενύχτι. Ακόμα χειρότερα είναι τα αποτελέσματα αν πίνετε αλκοόλ κατά την διάρκεια της ημέρας το καλοκαίρι, π.χ. στην παραλία.

Και μην υποθέσετε ότι τα αλκοολούχα ποτά λειτουργούν όπως ο καφές και το τσάι, αναπληρώνοντας τη «ζημιά» τους με το νερό που περιέχουν. Για την ακρίβεια, όσο πιο «βαρύ» είναι το ποτό, τόσο περισσότερο οδηγεί τον οργανισμό στην αφυδάτωση.

Πρωτεΐνη

Δεν είναι λίγοι αυτοί που στρέφονται στις πρωτεϊνικές δίαιτες αυτές τις μέρες για να χάσουν πιο γρήγορα βάρος, ενισχύοντας τη μυϊκή μάζα τους. Η Reinagel, ωστόσο, προειδοποιεί ότι μία διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη μπορεί να αφυδατώσει τον οργανισμό. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα χρειάζεται περισσότερο νερό για να μπορέσει να «καθαρίσει» το άζωτο που προκύπτει φυσικά από την πρωτεΐνη, με αποτέλεσμα το άτομο να οδηγείται συχνότερα στην τουαλέτα. Η ειδικός δεν προτείνει την αποφυγή της πρωτεϊνικής δίαιτας, αλλά επιμένει, όποιος την ακολουθεί, να λαμβάνει ταυτόχρονα και πολλά υγρά.

Φυτικά συμπληρώματα

Δεν είναι λίγα τα βότανα και τα συμπληρώματα που χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό ως «κομπογιαννίτικες» θεραπείες για το φούσκωμα, χάρη στις διουρητικές τους ιδιότητες, όπως ο μαϊντανός, το σέλερι, η πικραλίδα και το κάρδαμο.
Σε πείραμα που πραγματοποιήθηκε το 2002, οι ερευνητές βρήκαν ότι όταν δόθηκε σε αρουραίους ρόφημα από μαϊντανό απέβαλαν μεγαλύτερη ποσότητα νερού από όταν τους δόθηκε να πιουν απλά νερό. Το ίδιο συνέβη και το 2009 σε αντίστοιχο πείραμα με ρόφημα πικραλίδας. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ουσίες αυτές χρησιμοποιούνται σε φάρμακα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν καταστάσεις όπως λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, πέτρες στα νεφρά και πρήξιμο στο στομάχι.

Αν, όμως, κάποιος δεν αντιμετωπίζει τα παραπάνω προβλήματα, η χρήση αυτών των βοτάνων μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση των αποθηκών νερού του οργανισμού, όπως υποστηρίζει η Reinagel. Αυτό δεν σημαίνει να μην βάζετε μαϊντανό στα φαγητά σας, αλλά να μην λαμβάνετε παραπάνω ποσότητα των βοτάνων αυτών από αυτή που χρειάζεστε.

Σπαράγγια

Μπορεί να γνωρίζετε ότι τα σπαράγγια παραλλάσσουν την οσμή των ούρων, αλλά ίσως δεν γνωρίζετε ότι αυξάνουν και την ποσότητά τους. Χάρη στο αμινοξύ ασπαραγίνη που περιέχουν, το οποίο λειτουργεί ως διουρητικό, αν κάποιος τα καταναλώσει σε μεγάλες ποσότητες υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης. Μην τα αποφύγετε, λοιπόν, από την διατροφή σας τώρα το καλοκαίρι, απλά μειώστε την ποσότητα ή συνδυάστε τα με άλλα λαχανικά.

Οδηγίες για καλή ενυδάτωση

Η Reinagel δίνει τις βασικές οδηγίες για καλή ενυδάτωση, τώρα το καλοκαίρι:

- Πίνετε ένα ποτήρι νερό κάθε πρωί που ξυπνάτε
- Έχετε μόνιμα ένα μπουκάλι νερό στο γραφείο σας (και μην ξεχνάτε να το γεμίζετε)
- Αν είστε όλη την ημέρα στους δρόμους, φροντίστε να έχετε νερό στην τσάντα σας
- Πίνετε ένα-δύο ποτήρια νερού πριν ξεκινήσετε να τρώτε το μεσημεριανό σας.
- Αν προτιμάτε τους συσκευασμένους χυμούς από το νερό, μία καλή ιδέα για να ενυδατώνεστε καλύτερα είναι να γεμίζετε ένα ποτήρι μέχρι τη μέση με χυμό και να συμπληρώνετε νερό.
- Αντικαταστήστε το αναψυκτικό με νερό ή με ανθρακούχο νερό
- Βάλτε γεύση στο νερό σας (δείτε στα σχετικά άρθρα πώς)
- Γράφετε πόσο νερό ήπιατε (για να είστε βέβαιοι ότι πίνετε τουλάχιστον 5-8 ποτήρια ημερησίως)

Πηγή: Huffingtonpost

v