Συμβουλές και software για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο

Συμβουλές και software  για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο

Οι κίνδυνοι να καταστεί ένα παιδί θύμα cyber bulling είναι άμεσοι επιτακτικοί και αυξανόμενοι. Μαζί αυξάνονται και οι ευθύνες των γονιών να ενημερώσουν τα παιδιά και να τα προφυλάξουν. Δείτε πώς να προφυλάξετε το παιδί στο διαδίκτυο και ποια προγράμματα θα σας βοηθήσουν.

Τα παιδιά περνούν κατά μέσο όρο περισσότερες από 40 ώρες το μήνα στο διαδίκτυο. Τα φαινόμενα παιδιών που βιώνουν άσχημες καταστάσεις στο διαδίκτυο, βάζουν σε κίνδυνο την ψυχολογική και σωματική τους ακεραιότητα, μετανιώνουν για ενέργειές τους όταν πια είναι αργά και έρχονται σε επαφή με ακατάλληλο υλικό είναι πάρα πολλά.

Είναι σημαντικό για εσάς τους γονείς να γνωρίζετε πώς περνούν το χρόνο τους τα παιδιά στο διαδίκτυο, ώστε να τους προσφέρετε το ίδιο επίπεδο γονικού ελέγχου που τους εξασφαλίζετε στους άλλους τομείς της ζωής τους. Το έργο σας θα βοηθήσει η εγκατάσταση κάποιου προγράμματος ή λογισμικού ειδικού για την προστασία των παιδιών από τους κινδύνους του διαδικτύου.

Αν έχετε ηθικούς ενδοιασμούς στο να εγκαταστήσετε κάποιο λογισμικό φίλτρο στον υπολογιστή σας, που θα προστατεύει το παιδί από τους κινδύνους, σκεφτείτε ότι το να τους επιτρέπετε να «σερφάρουν» μόνα τους ισοδυναμεί με το να τα αφήνετε να τριγυρνούν ολομόναχα τη νύχτα σε μια πόλη. Θα το κάνατε;

Γενικές συμβουλές προς τους γονείς

Προτιμήστε να τοποθετήσετε τον υπολογιστή σε χώρους στους οποίους η οθόνη μπορεί να είναι ορατή, ώστε να μπορείτε να επιβλέπετε το παιδί.

Χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή μαζί με τα παιδιά σας, ώστε να το δουν σαν μια οικογενειακή δραστηριότητα.
Συζητήστε με τα παιδιά σας για τους κινδύνους που ενέχουν οι συνομιλίες μέσω chatrooms. Εξηγήστε τους ότι όπως δεν θα μιλούσαν στο δρόμο με αγνώστους, το ίδιο πρέπει να κάνουν και στο διαδίκτυο και μάθετέ τους να ξεχωρίζουν τα site με βλαβερό περιεχόμενο.

Μάθετέ τους να μην αποκαλύπτουν προσωπικά στοιχεία όπως το ονοματεπώνυμό τους, η διεύθυνση κατοικίας τους, ο αριθμός τηλεφώνου, το εισόδημα των γονιών τους ή ακόμα και το πρόγραμμά τους.

Διδάξτε στα παιδιά να αρνούνται να συναντηθούν με άτομα που γνώρισαν στο Διαδίκτυο.

Ελέγξτε το περιεχόμενο οπτικοακουστικού υλικού, όπως CDs, δισκέτες κ.α., που αγοράζουν τα παιδιά σας ή ανταλλάσουν με τους φίλους τους.

(Πληροφορίες από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος)

Τα λογισμικά φίλτρα

Τα λογισμικά φίλτρα αποτελούν ένα πακέτο, που αποκλείει την πρόσβαση σε ιστότοπους με παράνομο ή επιβλαβές περιεχόμενο.

Τα φίλτρα αυτά αναγνωρίζουν λέξεις-κλειδιά, συγκεκριμένους τύπους αρχείων και κωδικούς προγραμμάτων που βρίσκονται σε ιστοσελίδες και επιτρέπουν ή διακόπτουν τη σύνδεση, ανάλογα με τις ρυθμίσεις που θα κάνετε.
Συνήθως οι browsers διαθέτουν από μόνοι τους ρυθμίσεις που καθορίζουν κατά πόσο θα επιτρέπονται ακατάλληλο λεξιλόγιο και φωτογραφίες.

Μόλις προβείτε στην αγορά κάποιου προγράμματος σας συμβουλεύουμε, όπως ακριβώς θα καθόσασταν όλη η οικογένεια στο τραπέζι και θα συζητούσατε για τους κανόνες που πρέπει να οριστούν, έτσι ακριβώς να κάνετε αναφορικά και με τους κανόνες του διαδικτύου. Συζητήστε με τα παιδιά και πάρτε αποφάσεις σχετικά με το τι θα επιτρέπεται και τι όχι να βλέπουν.

Κάποια λογισμικά φίλτρα είναι:

K9 Web Protection

Το K9 Web Protection αποτελεί ένα πολύ καλό πρόγραμμα προστασίας και διατίθεται εντελώς δωρεάν.

Δυνατότητες

  • Αποκλεισμός ιστοσελίδων σε περισσότερες από 70 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που περιέχουν πορνογραφικό περιεχόμενο, τζόγο, ναρκωτικά, βία/μίσος/ρατσισμό και κακόβουλο λογισμικό.
  • Αναγκαστικό φιλτράρισμα σε όλες τις μηχανές αναζήτησης ώστε να αποκλείεται πορνογραφικό ή προσβλητικό περιεχόμενο.
  • Θεσμοθέτηση χρονικών ορίων διάρκειας στο διαδίκτυο
  • Λίστες στις οποίες θα καθορίσετε εσείς τι θα επιτρέπεται και τι θα απαγορεύεται πάντα.
  • Αναφορές από τις οποίες θα εντοπίζετε και θα ελέγχετε τις δραστηριότητες των παιδιών στο διαδίκτυο.

Διατίθεται δωρεάν

Norton Family Premier

FamilyR

Το FimilyR αποτελεί μια νέα υπηρεσία που ανήκει στην ελληνική εταιρεία iTrack. Παρέχει στους γονείς σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα του ανήλικου παιδιού τους στο διαδίκτυο, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν είτε από τους ίδιους τους γονείς είτε από ειδικούς προκειμένου να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα.

Δυνατότητες:

  • Εποπτεία Διαδικτυακών Συζητήσεων (Chats): Ορισμένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα που καταγράφει η υπηρεσία είναι: Facebook, Skype, Yahoo! Messenger, Google Talk, IRC, MySpace.
  • Εποπτεία των e-mail: Η υπηρεσία καταγράφει και σας δίνει όλα τα e-mail που έστειλε και έλαβε το παιδί. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις η υπηρεσία σας παρέχει και τα επισυναπτόμενα αρχεία που ανταλλάχθηκαν μέσω των e-mail.
  • Δραστηριότητα στο Facebook: Στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει πλήρη εικόνα για τo προφίλ των υφιστάμενων φίλων του παιδιού στο Facebook. Παράσχει ακόμα ενημέρωση για τις προσωπικές ή οικογενειακές φωτογραφίες, που μοιράζεται το παιδί αλλά και για τα τυχόν κακεντρεχή σχόλια των «φίλων» του.
  • Επικίνδυνες Ιστοσελίδες: Μπορείτε ενημερώνεστε γρήγορα και εύκολα για το περιεχόμενο των ιστοσελίδων, που επισκέπτεται το παιδί σε ημερήσια βάση. Για να έχετε μια άμεση και εποπτική εικόνα, η υπηρεσία σας δίνει τα sites ταξινομημένα με βάση το χρόνο επίσκεψης του παιδιού και δίνεται και ο βαθμός επικινδυνότητας του site που επισκέφτηκε το παιδί.
  • Ύποπτες Αναζητήσεις: Καταγράφεται με λεπτομέρεια κάθε λέξη ή πρόταση την οποία αναζητά το παιδί. Μάλιστα ταξινομεί τις αναζητήσεις με βάση τη συχνότητά τους. Καλύπτονται όλες τις δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης όπως είναι η Google, Yahoo, Bing και ASK.
  • Ανίχνευση Εθισμού στα Διαδικτυακά Παιχνίδια: Άμεση εικόνα για όλα τα προγράμματα που εκτελέστηκαν στον υπολογιστή σε ημερήσια βάση και τη διάρκεια χρήσης τους.
  • Η εγκατάσταση του λογισμικού γίνεται εξ αποστάσεως από τους τεχνικούς της iTrack, διαρκεί 15-30 λεπτά.

*Ετήσια Συνδρομή 1ου έτους - 24,90 ευρώ/μήνα και μετά το πρώτο έτος 12,90 ευρώ/μήνα.

To Norton Family σας επιτρέπει τόσο να απαγορεύετε πρόσβαση σε ιστοσελίδες όσο και να παρακολουθείτε τη διαδικτυακή πορεία των παιδιών σας. Οι ρυθμίσεις στις οποίες θα προβείτε, μπορούν να αλλάζουν ανά πάσα στιγμή όσο το παιδί μεγαλώνει. Η ελληνική έκδοση εντοπίζει περιεχόμενο και στα ελληνικά.

Δυνατότητες

  • Παρακολούθηση και αποκλεισμός τοποθεσιών: Καταγράφει τις online δραστηριότητες των παιδιών, δείχνει τις σελίδες που επισκέπτονται και σας επιτρέπει να μπλοκάρετε συγκεκριμένες τοποθεσίες.
  • Παρακολούθηση βίντεο: Σας δίνει αναλυτικές πληροφορίες για τα βίντεο που βλέπουν τα παιδιά σας στα YouTube.com, hulu.com, και video.google.com.
  • Χρονικοί περιορισμοί: Μπορείτε να θέσετε όρια στο χρόνο που ξοδεύουν τα παιδιά στον υπολογιστή.
  • Αναφορές χρόνου: Παράγει απλές αναφορές με τις οποίες βλέπετε πόσο χρόνο ξοδεύουν τα παιδιά σας στον υπολογιστή.
  • Παρακολούθηση μέσων κοινωνικής δικτύωσης: Σας δείχνει ποιες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. Facebook, Twitter) προτιμούν τα παιδιά σας και πώς συστήνονται (τι προσωπικά στοιχεία δίνουν).
  • Παρακολούθηση αναζητήσεων: Καταγράφει τις λέξεις, τους όρους και τις φράσεις για τις οποίες τα παιδιά σας κάνουν αναζήτηση στο Internet.
  • Προσαρμοσμένες ειδοποιήσεις: Σας αποστέλλει αυτόματα ειδοποιήσεις μέσω e-mail όταν τα παιδιά σας κάνουν κάτι που δεν θα έπρεπε.
  • Εφαρμογή Norton Family για κινητές συσκευές: Σας δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθείτε τις δραστηριότητες των παιδιών και σε κινητές συσκευές Android.
  • Συγκεντρωτικές αναφορές: Συνοψίζουν όλες τις online δραστηριότητες των παιδιών σας καθώς και το χρόνο που ξόδεψαν στον υπολογιστή τις τελευταίες 90 ημέρες.
  • Εβδομαδιαίες και μηνιαίες αναφορές μέσω email: Μπορείτε να επιλέξετε να σας αποστέλλονται μέσω email αναλυτικές αναφορές για τις online δραστηριότητες των παιδιών.

*Τιμή: 30€ για ένα έτος

Panda Internet Security 2013

Το Panda Internet Security αποτελεί προστατεύει την ταυτότητά σας κατά το browsing καθώς και αποτελεί ασπίδα ενάντια στους ιούς και άλλες απειλές, όπως απάτες και spam. Στο πακέτο περιλαμβάνονται και κάποιες υπηρεσίες για προστασία των ανηλίκων.

Δυνατότητες:

  • Η λειτουργία γονικού ελέγχου σας επιτρέπει να επιλέξετε σε ποιες ιστοσελίδες θα μπορεί ή δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση το παιδί σας.
  • Μπορείτε επίσης να ελέγχετε ποιες έχουν ήδη επισκεφτεί ή προσπάθησαν να επισκεφτούν.

*Το πακέτο κοστίζει 24€

*Όλες οι τιμές αφορούν σε έρευνα αγοράς που έγινε την περίοδο που διανύουμε.

v