12 καλοκαιρινές δραστηριότητες με τα παιδιά

12 καλοκαιρινές δραστηριότητες με τα παιδιά

Η μέρα έχει πλέον μεγαλώσει και ο χρόνος που έχετε για να περάσετε με τα παιδιά μέχρι να νυχτώσει έχει αυξηθεί σημαντικά. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεστε ακόμα περισσότερες ιδέες για δραστηριότητες που θα γεμίσουν το καλοκαίρι σας με τον πιο ευχάριστο τρόπο!

Παίξτε μπαλονο-πόλεμο!

Γεμίστε όσο περισσότερα μπαλόνια μπορείτε με νερό (τα ειδικά μπαλόνια νερού είναι, βέβαια, προτιμότερα), θέστε τους κανόνες (π.χ. δεν στοχεύουμε στο πρόσωπο, όλοι θα έχουν την ευκαιρία να πετάξουν έστω ένα μπαλόνι), φορέστε μαγιό και ελαφριά ρούχα, διαλέξτε μία μέρα με υπερβολική ζέστη και... ξεκινήστε τον μπαλονο-πόλεμο! Νικητής θα είναι αυτός που θα καταφέρει να μείνει στεγνός –όμως, μεταξύ μας, ποιος πραγματικά θέλει να κερδίσει σε αυτό το παιχνίδι;

Καλέστε τους φίλους τους για πυτζάμα πάρτι!

Τα σχολεία μπορεί να τελείωσαν, όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει τα παιδιά να χαθούν με τους αγαπημένους τους συμμαθητές. Καλέστε, λοιπόν, ένα απόγευμα στο σπίτι τους στενούς φίλους του γιου σας ή τις κολλητές φίλες της κόρης σας, νοικιάστε τους ταινίες, ετοιμάστε τους πίτσα ή σπιτικά burgers, στολίστε τη βεράντα με φαναράκια και βάλτε μουσική... γενικώς αφήστε να χαλαρώσουν, να διασκεδάσουν και να ξενυχτίσουν όσο θέλουν φορώντας τις πυτζάμες τους! Άλλωστε, την επόμενη μέρα δεν θα χρειαστεί να ξυπνήσουν νωρίς!

Πηγαίνετε σε θερινό σινεμά

Δεν είναι λίγες οι παιδικές ταινίες που αξίζει να δείτε φέτος το καλοκαίρι. Και το θερινό σινεμά είναι μία από τις πιο όμορφες καλοκαιρινές εμπειρίες για όλη την οικογένεια!

Φέρτε το σινεμά στον κήπο σας

Αν και εσείς -όπως και εμείς- ζηλεύετε τα drive-in σινεμά της Αμερικής, μπορείτε να δημιουργήσετε κάτι παρεμφερές στον κήπο σας ή στον κήπο του σπιτιού κάποιου φίλου. Απλά φέρτε έξω την τηλεόραση, στρώστε κάτω ψάθες ή sleeping bags, ψήστε και μπόλικα ποπ-κορν και απολαύστε με τα παιδιά την αγαπημένη σας ταινία. Θέλετε να το κάνετε ακόμα πιο «μερακλήδικα» -αλλά με υψηλότερο κόστος; Ένα προτζέκτορας είναι ό,τι πρέπει για μία τέτοια ιδέα. Αν δεν έχετε μπορείτε να νοικιάσετε έναν προτζέκτορα σε τιμές που ξεκινούν από 50 ευρώ για μία ημέρα (θα βρείτε πολλές εταιρίες διοργάνωσης εκδηλώσεων που νοιάζουν προτζέκτορες με μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο).

Συλλέξτε έντομα (και μετά ελευθερώστε τα)

Ειδικά αν έχετε την τύχη να φιλοξενείτε πυγολαμπίδες σε σκοτεινά σημεία της αυλής σας, τα παιδιά θα ξετρελαθούν να τις δουν από πολύ κοντά. Για να τις προσελκύσετε θα πρέπει να κλείσετε όλα τα φώτα και να ανάψετε έναν φακό. Στη συνέχεια θα πρέπει να τις παγιδεύσετε με ένα διχτάκι και μετά να τις βάλετε σε μεγάλα γυάλινα βάζα με τρυπούλες στο καπάκι για να παίρνουν αέρα. Αφήστε τα παιδιά να τις θαυμάσουν για λίγη ώρα και στη συνέχεια δώστε τέλος στην περιπέτειά τους, απελευθερώνοντας τις. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε με μερικά μυρμήγκια ή κάμπιες.

Φτιάξτε γρανίτα σε ξυλάκι

Οι ξένοι τα αποκαλούν popsicles και δεν φαντάζεστε πόσο εύκολα μπορείτε να τα φτιάξετε! Αρκεί να έχετε φρέσκα φρούτα, τα οποία απλά θα πολτοποιήσετε, θα γλυκάνετε αν θέλετε τον πολτό με λίγη ζάχαρη ή φρουκτόζη, και θα μοιράσετε το μίγμα στις ειδικές θήκες για παγωτό ξυλάκι (θα τις βρείτε ακόμα και στα Jumbo). Θα τις βάλετε στην κατάψυξη και σε λίγη ώρα θα έχετε απίθανες, παγωμένες γρανίτες για όλους!

Πηγαίνετε για πικ-νικ

Είτε σε κάποιο πάρκο (τα πρώην βασιλικά κτήματα, στο Τατόϊ αποτελούν δημοφιλή προορισμό), είτε σε κάποια απομακρυσμένη και ανοργάνωτη παραλία, γεμίστε ένα σακ βουαγιάζ με τρόφιμα και ένα φορητό ψυγείο με αναψυκτικά και... σπεύσατε για πικ-νικ! Τι μπορείτε να πάρετε μαζί; Σάντουιτς, τηγανιτά κεφτεδάκια, «στεγνές» σαλάτες με πλιγούρι και ντομάτα, κονσέρβες με ντολμαδάκια ή γίγαντες. Δείτε σε παλαιότερο άρθρο μερικές ακόμα πιο πρωτότυπες «συνταγές» για πικ-νικ. Το φυσικό περιβάλλον στο οποίο θα βρεθείτε, μάλιστα, μπορεί να εμπνεύσει τα παιδιά να δοκιμάσουν και φαγητά που μέχρι τώρα δεν ήθελαν ούτε να δουν! Δοκιμάστε το!

Πηγαίνετε στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Ακόμα κι αν δεν είναι η πρώτη φορά, μία επίσκεψη στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο πάντα ευχαριστεί τα παιδιά. Διαλέξτε ένα δροσερό απόγευμα, φορέστε τα καπελάκια και τα αθλητικά σας και απολαύστε μία από τις ομορφότερες βόλτες στην Αττική.

Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ για ενήλικες, 11 ευρώ για παιδιά 3-12 ετών.
Μάθετε περισσότερα εδώ.

Πλύνετε στην αυλή τα αυτοκινητάκια και τα ποδήλατα

Ευκαιρία να απασχολήσετε τα παιδιά για λίγη ώρα, χωρίς να πρέπει να βρίσκεστε και εσείς «από πάνω» τους. Βγάλτε στην αυλή τα ποδήλατα και τα αυτοκινητάκια τους, δώστε τους έναν κουβά με απορρυπαντικό και ένα σφουγγάρι και αφήστε τα να πλύνουν τα Ι.Χ. και τα δίκυκλά τους. Σκεφτείτε, μάλιστα, και ένα βραβείο για την καλή τους προσπάθεια, π.χ. ένα προσωρινό τατουάζ!

Παρατηρήστε τα άστρα

Τα περισσότερα παιδιά, άνω των 10 ετών, λατρεύουν να παρατηρούν τα άστρα –γιατί να μην τους δώσετε την ευκαιρία να τα γνωρίσουν λίγο καλύτερα; Μία ξάστερη βραδιά με καθαρό ουρανό, βγείτε στον κήπο ή βρεθείτε σε υπαίθριο χώρο χωρίς πολλά φωτά, ξαπλώστε κάτω και κοιτάξτε τον ουρανό.

Μπορείτε να αναγνωρίσετε τους αστερισμούς; Οι ιστοσελίδες Astrovox.gr και Astronomy-Astrophotography παρέχουν χάρτες του ουρανού και κάθε πιθανή πληροφορία που μπορεί να χρειαστεί κάποιος αρχάριος στην αστρονομία, ενώ πολύ αναλυτικές οδηγίες για να παρατηρήσετε τον ουρανό θα σας δώσει και το βιβλίο «Nightwatch: Ένας πρακτικός οδηγός για να δείτε το σύμπαν». Τέλος, αν θέλετε να κάνετε στα παιδιά ένα δώρο που θα τα ενθουσιάσει, μπορείτε να τους χαρίσετε ένα τηλεσκόπιο. Οι τιμές στα αυτόματα τηλεσκόπια, τα οποία μάλιστα συνδέονται με τον υπολογιστή προκειμένου να σας «οδηγήσουν» απευθείας στο εκάστοτε φαινόμενο που θέλετε να παρατηρήσετε, κυμαίνονται στα 500-600 ευρώ, ενώ μπορούν να ξεπεράσουν και τα 1.000 ευρώ. Ωστόσο, για τις πρώτες αστρονομικές και επίγειες παρατηρήσεις των παιδιών, το τηλεσκόπιο Celestron Powerseeker 40AZ αρκεί. Θα το βρείτε στο Caelesteshop.gr (τιμή: 59 ευρώ).

Φυτέψτε ηλίανθους

Όπως μαρτυρά και το όνομά τους, οι ηλίανθοι αγαπούν τον ήλιο, άρα αυτή είναι η ιδανική εποχή για να φυτέψετε μερικούς στην βεράντα σας. Επιπλέον, πρόκειται για κάποια από τα πιο φιλικά-για-παιδιά λουλούδια, επειδή μεγαλώνουν και ανθίζουν πολύ γρήγορα.

Τι πρέπει να κάνετε; Απλά αγοράστε ένα σακουλάκι με σπόρους, επιλέξτε ένα σημείο στον κήπο ή τη βεράντα που το «βλέπει» ο ήλιος τις περισσότερες ώρες της ημέρας και φυτέψτε τους σπόρους είτε σε γλάστρες είτε στη γη (ανάλογα με το μέγεθός τους) σε απόσταση τουλάχιστον 50-60 εκ. μεταξύ τους. Αν τους φυτέψετε σε γλάστρα, βάλτε σε μία μεγάλη 4-5 σπόρους και όταν αρχίσουν να φυτρώνουν αφαιρέστε τα πιο αδύναμα βλαστάρια για να αναπτυχθούν καλά τα δυνατά. Αν, όμως, η γλάστρα είναι μικρή ρίξτε μόνο έναν ή δύο, το πολύ, σπόρους. Ποτίστε καλά την πρώτη φορά και όποτε στεγνώνει το χώμα τις επόμενες. Θα δείτε τα πρώτα βλαστάρια μετά από 1-2 εβδομάδες.

Πάρτε τα μαζί σε μία συναυλία

Τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν την υπομονή να κάτσουν ήσυχα σε συναυλίες κλειστών χώρων. Σε μία πλατεία, ένα πάρκο ή ένα ανοιχτό θέατρο, όμως, μπορείτε κάλλιστα να τα πάρετε μαζί και να βιώσουν μαζί σας τον παλμό την μουσικής, να χορέψουν και να τραγουδήσουν. Μεγάλο συν: Επιστρέφοντας στο σπίτι θα κοιμηθούν σαν πουλάκια!

v