Το τάισμα χωρίς πρόγραμμα μεγαλώνει (πιο) έξυπνα παιδιά

Το τάισμα χωρίς πρόγραμμα μεγαλώνει (πιο) έξυπνα παιδιά

Είναι τόσο έντονη η διαμάχη ανάμεσα σε αυτούς που υποστηρίζουν τον αποκλειστικό θηλασμό και όσους αποδέχονται από νωρίς το μπουκάλι, που σπάνια εξετάζεται ένα άλλο θέμα εξίσου σημαντικό για τις μαμάδες: Το μωρό πρέπει να τρώει όταν πεινάει ή βάσει προγράμματος;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απάντηση δίνεται ανάλογα με το ποιανού οι ανάγκες τίθενται σε προτεραιότητα, αυτές της μητέρας ή του μωρού.

Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό European Journal of Public Health, υποστηρίζει πως το μωρά που τρώνε κάθε φορά που πεινούν, γίνονται καλύτεροι μαθητές στο σχολείο και έχουν υψηλότερες επιδόσεις, όχι μόνο στις σχολικές εξετάσεις αλλά και στα τεστ ΙQ. Από την άλλη, οι μητέρες που ταΐζουν τα μωρά τους «με το ρολόι», δηλώνουν ότι νιώθουν καλύτερα με τον εαυτό τους και έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, σε αντίθεση με τις μαμάδες που τα ταΐζουν μόνο όταν πεινούν.

Για τις ανάγκες της έρευνας, επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του Έσεξ και της Οξφόρδης συνεργάστηκαν προκειμένου να παρακολουθήσουν επί σειρά ετών 10.419 παιδιά, τα οποία γεννήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90, κάποια εκ των οποίων ταΐζονταν βάσει προγράμματος και κάποια βάσει πείνας. Οι επιστήμονες έλαβαν υπ’όψιν, μεταξύ άλλων, το μορφωτικό επίπεδο των γονιών τους, το οικογενειακό εισόδημα και την υγεία της μητέρας.

Όπως διαπίστωσαν, ανεξάρτητα με το αν τα μωρά τρέφονταν με έτοιμο γάλα σκόνης ή με μητρικό γάλα, αυτά που ανταμείβονταν κάθε φορά που έκλαιγαν από πείνα, εμφάνισαν υψηλότερο IQ ως παιδιά, τουλάχιστον κατά 5 μονάδες, σε σύγκριση με όσα ταΐζονταν σύμφωνα με πρόγραμμα. Εξίσου υψηλά επίπεδα νοημοσύνης εμφάνισαν και τα παιδιά που ως μωρά δεν κατάφεραν να ενταχθούν σε κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα ταΐσματος, όσο κι αν οι μαμάδες τους το επιδίωξαν.

Η Ελληνίδα επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Μαρία Ιακώβου, προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί συμβαίνει αυτό, σχολιάζει ότι πιθανόν τα μωρά που τρώνε όταν πεινούν, αναπτύσσουν περισσότερο το αίσθημα της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας, γιατί ξέρουν ότι η μητέρα τους θα είναι πάντα εκεί για να καλύπτει τις ανάγκες τους.

Πηγή: Healthland.time

v