Όσα δεν ξέρατε για τον καφέ

Όσα δεν ξέρατε για τον καφέ

Οι περισσότεροι από εμάς την καταναλώνουμε καθημερινά. Όμως πόσα πραγματικά ξέρουμε για την καφεΐνη; Η φυσική αυτή ουσία, με την ελαφρώς πικρή γεύση, διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, κάνοντας τον οργανισμό να βρίσκεται σε εγρήγορση. Αν καταναλώνεται με μέτρο, μπορεί πραγματικά να έχει οφέλη για τον οργανισμό, να ενισχύει τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την πνευματική υγεία. Έρευνες έχουν δείξει, μάλιστα, ότι ο καφές μπορεί να μειώνει ή να καθυστερεί την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ, καθώς και κάποιες μορφές καρκίνου.

Σε υπερβολικές ποσότητες, όμως, η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία, αϋπνία, άγχος και υπερένταση, καθώς και άλλες παρενέργειες. Η δε απότομη διακοπή της μπορεί να δημιουργήσει αίσθημα κατάπτωσης, πονοκέφαλο και ευερεθιστότητα.

Λίγο ή πολύ, τα παραπάνω τα γνωρίζετε. Δείτε τώρα δέκα στοιχεία που δεν γνωρίζετε για την καφεΐνη:

Ντεκαφεϊνέ δεν σημαίνει «χωρίς καφεΐνη»

Οι περισσότεροι προτιμούν ο απογευματινός τους καφές να είναι ντεκαφεϊνέ, για να μην τους «ξυπνήσει». Τα πράγματα, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Analytical Toxicology αναφέρει ότι ακόμα και οι ντεκαφεϊνέ ποικιλίες καφέ περιέχουν μικρή ποσότητα καφεΐνης (8,6mg-13,9mg ανά δόση, συγκριτικά με 95mg-200mg που περιέχει ένα κανονικός καφές). Έτσι, κάποιος που πίνει πέντε ντεκαφεϊνέ καφέδες την ημέρα, είναι περίπου σαν να πίνει έναν κανονικό.

Αποδίδει σε λίγα μόνο λεπτά

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου, χρειάζονται περίπου 30 με 60 λεπτά για να φτάσει η καφεΐνη στα υψηλότερα επίπεδά της στο αίμα (μία έρευνα βρήκε ότι η αύξηση της εγρήγορσης ξεκινά ήδη στα 10 πρώτα λεπτά). Ο οργανισμός κατά κανόνα αποβάλει τη μισή ουσία μέσα στις πρώτες τρεις με πέντε ώρες, ενώ η υπόλοιπη καφεΐνη μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό για 14 ώρες. Κάποιοι άνθρωποι, ιδιαίτερα αυτοί που δεν καταναλώνουν συχνά καφέ, είναι περισσότερο ευαίσθητοι στην επίδρασή της από άλλους. Οι ειδικοί, πάντως, συμβουλεύουν τους πιο ευαίσθητους στην καφεΐνη να την αποφεύγουν για τουλάχιστον οκτώ ώρες πριν πάνε για ύπνο, για να μην τους «ξυπνήσει».

Δεν επηρεάζει όλους το ίδιο

Ο κάθε οργανισμός μπορεί να επεξεργάζεται την καφεΐνη διαφορετικά, ανάλογα με το φύλο, τη φυλή, ακόμα και με τη χρήση ή όχι αντισυλληπτικών. Κάποιοι ερευνητές λένε ότι οι γυναίκες κατά κανόνα μεταβολίζουν την καφεΐνη ταχύτερο από τους άνδρες. Με διπλάσια ταχύτητα την επεξεργάζονται οι καπνιστές, ενώ οι γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά τη μεταβολίζουν στο ένα τρίτο του ρυθμού των υπόλοιπων γυναικών. Τέλος, έχει βρεθεί ότι οι Ασιάτες μεταβολίζουν την καφεΐνη με πιο αργούς ρυθμούς από άλλες φυλές.

Τα energy drinks έχουν λιγότερη καφεΐνη από τον καφέ

Τα περισσότερα γνωστά energy drinks περιέχουν πολύ λιγότερη καφεΐνη από έναν κανονικό καφέ –περίπου τη μισή. Καθώς, όμως, περιέχουν πολλή ζάχαρη και θερμίδες, οι ειδικοί συμβουλεύουν όσο μπορείτε να τα αποφεύγετε.

Ο σκουρόχρωμος καφές έχει λιγότερη καφεΐνη από τον ανοιχτόχρωμο

Οι καφέδες με δυνατή, πλούσια γεύση μπορεί να δίνουν την εντύπωση ότι περιέχουν περισσότερη καφεΐνη, όμως η αλήθεια είναι ότι αυτό ισχύει για τους πιο ανοιχτόχρωμους καφέδες.

Η καφεΐνη περιέχεται σε περισσότερα από 60 φυτά

Καφεΐνη δεν υπάρχει μόνο στους κόκκους καφέ, αλλά και στα φύλλα τσαγιού και στους καρπούς kola (που δίνουν την γεύση τους στα αναψυκτικά τύπου kola). Υπάρχει σε πολλά ακόμα φυτά, καθώς και σε κάποια φρούτα, ενώ μπορεί να παρασκευαστεί και τεχνητά και να προστεθεί σε διάφορα προϊόντα.

Δεν δημιουργούνται όλοι οι καφέδες με τον ίδιο τρόπo

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι γνωστοί καφέδες της αγοράς διαφέρουν κατά πολύ αναφορικά με την καφεΐνη που περιέχουν. Ο καφές στα McDonalds, για παράδειγμα, περιέχει 9,1mg καφεΐνης ανά 30ml καφέ, ενώ στα Starbucks η αντίστοιχη αναλογία είναι 20,6mg ανά 30ml.

Ο μέσος Ευρωπαίος καταναλώνει 200mg καφεΐνης ημερησίως

Σύμφωνα με επίσημες έρευνες, τόσο ο μέσος Ευρωπαίος όσο και ο μέσος Αμερικάνος καταναλώνουν περίπου 200mg καφεΐνης ημερησίως, που αντιστοιχούν σε δύο μεγάλες κούπες καφέ (των 150ml) ή σε τέσσερα αναψυκτικά. Πιο συγκεκριμένα, σε παγκόσμιο επίπεδο, πρώτη χώρα σε κατανάλωση καφέ έρχεται η Φινλανδία, ενώ ακολουθούν η Νορβηγία και η Δανία. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση κατανάλωσης καφέ στον κόσμο.

Καφεΐνη δεν περιέχεται μόνο σε ποτά

Πράγματι, το 98% της καφεΐνης που προσλαμβάνουμε προέρχεται από ποτά (καφέ, τσάι, αναψυκτικά), όμως υπάρχουν και τροφές που περιέχουν καφεΐνη, όπως η σοκολάτα (περίπου 5mg ανά 30γρ σοκολάτας γάλακτος), καθώς και κάποια φάρμακα. Μάλιστα, κάποιοι ερευνητές λένε πως αν συνδυάσετε ένα παυσίπονο με κατανάλωση καφεΐνης, μπορεί να είναι 40% πιο αποτελεσματικό, ενώ ο οργανισμός μπορεί να το απορροφήσει ταχύτερα.

Η καφεΐνη δεν συνεφέρει από το μεθύσι

Αν μέχρι τώρα πιστεύατε ότι για να συνέλθετε από ένα βαρύ μεθύσι το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πιείτε έναν καφέ, κάνατε λάθος. Στην πραγματικότητα η καφεΐνη δεν εξουδετερώνει το οινόπνευμα, απλά επειδή είναι διουρητική, σας βοηθά να το αποβάλλετε πιο γρήγορα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, λοιπόν, αν έχετε μεθύσει είναι να πιείτε πολύ νερό και να φάτε.

*Ορισμένες από τις πληροφορίες του άρθρου προέρχονται από την ιστοσελίδα Shape.com.

v