Φιλίες μεταξύ μαμάδων: Συμβουλές για καλύτερες σχέσεις

Φιλίες μεταξύ μαμάδων: Συμβουλές για καλύτερες σχέσεις

Όταν είσαι η μοναδική μαμά στην παρέα και το παιδί σου φτάνει σε μία ηλικία που η κοινωνικοποίησή του είναι απαραίτητη (π.χ. παιδική χαρά, παιδικός σταθμός), έχει έρθει η ώρα να «ανοίξεις» τους ορίζοντες και τους κύκλους σου και να δημιουργήσεις νέες σχέσεις με άλλες μαμάδες. Όσο εύκολο και ευχάριστο αν ακούγεται αυτό, όμως, δεν είναι πάντα έτσι!

Όταν έχετε φτάσει σε μία ηλικία που οι σχέσεις και οι φιλίες σας είναι λίγο-πολύ παγιωμένες, το να συναναστρέφεστε άλλες μαμάδες (άτομα, δηλαδή, με τα οποία μέχρι πριν λίγο δεν είχατε τίποτα κοινό) θυμίζει λίγο... πρώτο ραντεβού. Νιώθετε μία σχετική αμηχανία, φοβάστε ότι δεν θα έχετε τι να πείτε, θέλετε να κάνετε καλή εντύπωση... Δεν είναι εύκολο, όμως αξίζει την προσπάθεια. Μπορεί να μην ταιριάξετε με όλες τις μαμάδες που θα γνωρίζετε στους παιδότοπους, τις εκδηλώσεις του σχολείου και τα παιδικά πάρτι –σίγουρα, όμως, θα βρεθούν κάποιες με τις οποίες όχι μόνο θα κάνετε καλή παρέα, αλλά μπορεί να χτίσετε και σχέσεις που θα αποδειχτούν πολύτιμες στο μέλλον.

Δείτε μερικές συμβουλές για να δημιουργήσετε πιο εύκολα φιλίες με άλλες μαμάδες:

Κάντε το πρώτο βήμα

Όταν συναντάτε μία μαμά με παιδί στην ηλικία του παιδιού σας, μη διστάσετε να της μιλήσετε. Το γεγονός ότι είστε και οι δύο μαμάδες αποτελεί από μόνο του σημαντικό κοινό παρονομαστή προκειμένου να βρείτε κάτι να πείτε. Μετά από δύο-τρεις κοινές σας συναντήσεις, μάλιστα, μπορείτε να ανταλλάξετε τηλέφωνα και να κανονίσετε να παίξουν κάποια στιγμή τα παιδιά σας μαζί.

Ακολουθήστε στις δραστηριότητες του παιδιού

Κολύμβηση, μουσικοκινητικά εργαστήρια, σχολικές εκδηλώσεις, όλα αυτά αποτελούν ιδανικές αφορμές για να συναναστραφείτε με άλλες μαμάδες, αρκεί να είστε εκεί! Προσπαθήστε να συνοδεύσετε εσείς (και όχι π.χ. η γιαγιά) το παιδί σε όλες αυτές τις δραστηριότητες και στη συνέχεια, όπως είπαμε και παραπάνω, κάντε το πρώτο βήμα για να προσεγγίσετε τις άλλες μαμάδες που θα είναι εκεί.

Δια-συνδεθείτε

Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του facebook είναι ότι μπορείτε πολύ εύκολα να έρθετε σε επαφή με άτομα που μπορεί να μη γνωρίζετε άμεσα. Έτσι, μέσω της κοινωνικής δικτύωσης, μπορείτε να επιδιώξετε να γνωρίσετε άλλες μαμάδες με παιδιά συνομήλικα με το δικό σας, με τις οποίες να οργανώσετε κάποια συνάντηση. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και μέσω της σελίδα του Mama365 στο Facebook!

Να είστε ανοιχτή και ειλικρινής

Κακά τα ψέματα, ο βασικός λόγος που οι νέες μαμάδες θέλουν να γνωρίζουν άλλες μαμάδες δεν είναι γιατί έχουν ανάγκη από μία ακόμα φίλη, αλλά γιατί μπορεί να χρειάζονται κάτι συγκεκριμένο, π.χ. πληροφορίες για τον καλύτερο παιδότοπο της περιοχής, κάποιον καλό παιδοδοντίατρο ή κάποιο kid-friendly εστιατόριο. Όταν, λοιπόν, πιάσετε κουβέντα με μία άλλη μαμά που δεν γνωρίζετε μη διστάσετε να ρωτήσετε ευθέως αυτό που θέλετε. Θα εκπλαγείτε από το πόσο πρόθυμη μπορεί να είναι, ενώ μπορεί και εσείς να έχετε να της πείτε πράγματα που θα της χρησιμεύσουν. Με την πάροδο του χρόνου μπορείτε από κοινού να βρείτε πρακτικές λύσεις σε καθημερινά προβλήματα, π.χ. να πηγαίνετε εναλλάξ τα παιδιά σας στο σχολείο, να οργανώνετε μαζί παιδικά πάρτι. Και κάπως έτσι, σιγά-σιγά, μπορεί να χτιστεί μία δυνατή φιλία.

Να έχετε υπομονή

Μπορεί να μη σας συμβεί με την πρώτη να γνωρίσετε μαμάδες που θα γίνουν αμέσως καλές σας φίλες. Μπορεί, ακόμα, να μην έχετε πάντα τον χρόνο ή την διάθεση να συναναστραφείτε μαζί τους ή να τηρήσετε τα «ραντεβού» σας στην παιδική χαρά. Σταδιακά, όμως, και μετά από πολλές γνωριμίες θα βρείτε σίγουρα αυτές με τις οποίες θα ταιριάξετε και, με τον καιρό, να δεθείτε. Αρκεί να έχετε υπομονή, επιμονή και όσο μπορείτε να αναπληρώνετε τις χαμένες ευκαιρίες για κοινές συναντήσεις. Αξίζει τον κόπο!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v