8 ερωτήσεις για το μπιμπερό

8 ερωτήσεις για το μπιμπερό

Τι κάνεις όταν το μωρό δεν ρεύεται μετά το τάισμα με το μπιμπερό; Προκαλεί το μπιμπερό κολικούς; Και ποια είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουν οι γονείς όταν ταΐζουν το μωρό τους με μπιμπερό;

Απαντήσεις σε αυτά και άλλα τόσα που απασχολούν τους νέους γονείς δίνουν Αμερικανοί παιδίατροι από το Πανεπιστήμιο της Ατλάντα.

Ποια είναι τα συχνότερα προβλήματα και λάθη του ταΐσματος με μπιμπερό;

Πολλές φορές, οι γονείς πιστεύουν ότι τα αέρια ή οι στομαχικές ενοχλήσεις των μωρών τους προέρχονται από το γάλα σκόνης που δίνουν στο μωρό τους. Ωστόσο, το μωρό μπορεί απλώς να υποφέρει από κολικούς, για τους οποίους ούτε σαφή αίτια υπάρχουν ούτε συγκεκριμένη θεραπεία. Δεν έχει, λοιπόν, ιδιαίτερο νόημα να αλλάζουν είδη γάλακτος μέχρι να βρουν αυτό που δεν θα ενοχλεί το μωρό τους, αλλά να κάνουν λίγη υπομονή, τουλάχιστον για 3 μήνες, μέχρι να περάσουν οι κολικοί.

Ένα ακόμα συχνό λάθος των νέων γονιών είναι η θέση στην οποία ταΐζουν το μωρό με το μπιμπερό. Κάποιοι γονείς έχουν τα μωρά εντελώς ξαπλωμένα όταν τα ταΐζουν, με αποτέλεσμα συχνά να πνίγονται ενώ τρώνε. Προσπαθήστε, λοιπόν, να ταΐζετε το παιδί, να το κρατάτε σε επικλινή θέση ή σε κάθετη στάση.

Τέλος, κάποιοι γονείς στηρίζουν το μπουκάλι σε διάφορες θέσεις και αφήνουν το μωρό να πιει το γάλα του χωρίς να κρατάνε οι ίδιοι το μπουκάλι. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο γιατί ενδέχεται να προκαλέσει πνιγμό στο μωρό.

Πoιο είναι το σωστό μπιμπερό;

Το σημαντικότερο είναι να δοκιμάσετε αρκετά μπιμπερό (τις θηλές τους, ουσιαστικά) μέχρι να καταλήξετε σε αυτό που «βολεύει» το παιδί σας. Μπορεί να θέλει μαλακές θηλές από λάτεξ ή πιο σκληρές από σιλικόνη, θηλές που «στρίβουν» ή θηλές με συγκεκριμένη ροή, ακόμα και θηλές που να προσομοιάζουν όσο περισσότερο γίνεται το στήθος της μητέρας. Οπότε μην αγοράσετε πολλά ίδια μπιμπερό μέχρι να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει, αλλά για τους πρώτους μήνες τουλάχιστον, προτιμήστε γυάλινα μπουκάλια αντί για πλαστικά. Το ίδιο, άλλωστε, ισχύει και για το γάλα που θα δώσετε στο μωρό σας ή και για τις πάνες του.

Τι πρέπει να προσέξω;

Τη στιγμή που ταΐζετε το μωρό με το μπιμπερό, να είστε βέβαιες ότι γεμίζει όλη η θηλή από γάλα, διαφορετικά μπορεί το μωρό να ρουφά αέρα.

Τι να κάνω αν το μωρό δεν ρεύεται;

Δεν πειράζει. Κάποια μωρά δεν ρεύονται πολύ εύκολα ή πολύ «καθαρά», ενώ άλλα δεν χρειάζονται να ρεύονται πολύ συχνά. Υπάρχουν μωρά που θα ρευτούν κάποια στιγμή μόνα τους, ωστόσο τα περισσότερα, τους πρώτους μήνες, θα χρειαστούν τη βοήθειά σας.

Αν, ωστόσο, το παιδί δεν έχει ρευτεί αλλά εσείς καταλαβαίνεται πως θέλει, μπορείτε να το ξαπλώσετε σε επικλινή θέση και να το αφήσετε έτσι μερικά λεπτά μέχρι να κατασταλάξει το γάλα και ο αέρας, και μετά να το σηκώσετε. Το πιθανότερο είναι ότι θα ρευτεί αμέσως. Αλλά και να μην ρευτεί, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Άλλωστε, είναι πιθανό το μωρό να έχει λόξυγκα μετά το φαγητό, οπότε τότε σίγουρα δεν θα ρευτεί καθώς έχει βγει όλος ο αέρας.

Αλλάζει το πρόγραμμα ταΐσματος όταν ξεκινά το μπιμπερό;

Όχι, αν στο μπιμπερό χρησιμοποιείτε μητρικό γάλα. Αν, όμως, δίνετε στο μωρό σας γάλα σκόνης, το οποίο είναι πιο «βαρύ» και χωνεύεται πιο αργά, μπορεί να αραιώσει η συχνότητα των γευμάτων του. Αυτό, ωστόσο, έχει να κάνει και με την ηλικία του μωρού.

Είναι δυνατόν το μπιμπερό να επιδεινώνει τους κολικούς;

Κάποιοι υποστηρίζουν πως «ναι», γιατί με το μπιμπερό το μωρό καταπίνει περισσότερο αέρα ή γιατί τα γάλατα σκόνης χωνεύονται πιο δύσκολα. Δεν έχει, όμως, εξακριβωθεί επιστημονικά τι είναι αυτό που προκαλεί κολικούς. Αυτό που έχει βρεθεί είναι ότι τα μωρά που θηλάζουν, εμφανίζουν λιγότερους κολικούς.

Πόσο πρέπει να ταΐζω το μωρό σε κάθε γεύμα με μπιμπερό;

Τα νεογέννητα τρώνε συνήθως από 30 έως 60 ml γάλα σε κάθε γεύμα με μπιμπερό. Στους 6 μήνες φτάνουν συνήθως τα 180ml και στους 8 μήνες τα 240ml.

Τι γίνεται με την αποστείρωση;

Τουλάχιστον μέχρι τους 4 πρώτους μήνες, τα μπιμπερό πρέπει να πλένονται καλά και να αποστειρώνονται ύστερα από κάθε γεύμα. Αποστείρωση χρειάζεται και το νερό μέσα στο οποίο θα διαλυθεί η σκόνη γάλακτος.

Έξυπνο tip: Μία λύση που θα σας γλιτώσει από χρόνο και κόπο, είναι να αποστειρώνετε πολλά μπιμπερό μαζί και παράλληλα να βράζετε νερό για να αποστειρωθεί (τουλάχιστον 10 λεπτά). Όταν τα μπουκάλια θα είναι έτοιμα, γεμίστε τα με όσο αποστειρωμένο νερό χρειάζεται για το γεύμα το μωρού σας, κλείστε τα καλά και τοποθετήστε τα βαθιά στο ψυγείο. Έτσι, όταν θα θέλετε να ταΐσετε το μωρό σας, το μόνο που θα χρειάζεται, θα είναι να ζεστάνετε το μπουκάλι σε ένα κατσαρολάκι με βραστό νερό (σαν μπεν μαρί) και έπειτα να ρίξετε τη σκόνη.

Πηγή: Webmd

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v