Νεογέννητο: 10 παράξενα αλλά φυσιολογικά συμπτώματα

Νεογέννητο: 10 παράξενα αλλά φυσιολογικά συμπτώματα

Όσο κι αν έχετε προετοιμαστεί για τον ερχομό του μωρού σας, το πιθανότερο είναι ότι, όταν με το καλό το υποδεχθείτε, θα βρεθείτε ενώπιον... καταστάσεων που θα σας φανούν περίεργες έως και ανησυχητικές! Πριν σπεύσετε στο τηλέφωνο για να καλέσετε τον παιδίατρο (χωρίς, φυσικά να σας αποτρέπουμε να το κάνετε), δείτε κάποια από τα πιο κοινά «παράξενα» των νεογέννητων μωρών, τα οποία όμως είναι απολύτως φυσιολογικά!

Νινίδα

Ο επίσημος όρος είναι σμηγματόρροια του τριχωτού της κεφαλής και πρόκειται για αυτές τις κιτρινωπές φολίδες που εμφανίζονται συνήθως στο τριχωτό της κεφαλής των περισσότερων νεογέννητων μωρών, δημιουργώντας την εντύπωση ότι το κεφάλι τους ξεφλουδίζει.

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τη νινίδα είναι τρίβοντας απαλά το κεφαλάκι του μωρού με λίγο αμυγδαλέλαιο και χτενίζοντάς το, μετά το μπάνιο, με μία απαλή βούρτσα με τρίχες. Αν, ωστόσο, παρατηρήσετε πως το «πρόβλημα» χειροτερεύει και επεκτείνεται και στο πρόσωπο το μωρού, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο, ο οποίος μπορεί να συνταγογραφήσει κάποια ειδική αλοιφή.

«Έκρηξη» από κακά

Εντάξει, ίσως ο όρος «έκρηξη» να είναι λίγο υπερβολικός, αλλά είναι γεγονός πως δεν θα έχετε πάρει το χρίσμα του γονιού μέχρι να έρθει η στιγμή που οι τοίχοι γύρω από την αλλαξιέρα του μωρού σας θα γεμίσουν κακά. Με άλλα λόγια, πάρτε απόφαση πως για μερικούς μήνες θα καθαρίζετε κακά από παντού!

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με τους παιδιάτρους, είναι ότι τα κακά του μωρού είναι κατά κανόνα υγρά –η όψη και η υφή τους είναι σα μουστάρδα! Δεν απαιτείται, λοιπόν, ιδιαίτερος κόπος από το μωρό για να τα εκσφενδονίσει σε όλο το δωμάτιο ή και πάνω σας. Μην ανησυχείτε, όμως. Όσο τα κακά του μωρού έχουν χρώμα (το οποίο κυμαίνεται από καφέ, έως πράσινο και κίτρινο), και μικρά «σποράκια» μέσα τους, όλα είναι φυσιολογικά. Επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρο αν τυχόν δείτε ίχνη αίματος στα κακά του μωρού σας.

Μωρό με... στήθος;

Οι ορμόνες που κατέκλυσαν τον οργανισμό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό και το μωρό σας, με αποτέλεσμα πολλά νεογέννητα να έχουν κάπως πρησμένο στήθος. Μην ανησυχείτε, το πρήξιμο στο σημείο αυτό θα φύγει με τον καιρό.

Αν, όμως, παρατηρήσετε και κοκκινίλες γύρω από το στήθος τους μωρού σας και ειδικά αν συνδυάζονται και με πυρετό, καλό είναι να επικοινωνήσετε άμεσα με τον παιδίατρο.

Περίεργα... βογγητά

Αν νομίζατε ότι οι μόνοι ήχοι που θα βγάζει το μωρό σας είναι γελάκια και κλαματάκια... γράψτε λάθος! Τα μωρά βγάζουν διάφορους περίεργους θορύβους, μεταξύ των οποίων βογγητά, ξεφυσήματα, ρουθουνίσματα κ.α., τα οποία έχουν να κάνουν με τον αέρα που εξέρχεται από τις αναπνευστικές οδούς τους. Αν το μωρό έχει πολλές μυξούλες, ο αέρας θα βγαίνει πιο δύσκολα και το μωρό θα κάνει περίεργους ήχους. Καλό είναι, λοιπόν, να καθαρίζετε τακτικά τη μυτούλα του.

Σε κάθε περίπτωση, αν οι αναπνοές του μωρού σας φαίνονται ασύγχρονες ή βαριές, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο.

Συνεχές φτέρνισμα

Το μωρό σας, το οποίο μόλις ήρθε στον κόσμο, είναι εξαιρετικά ευαίσθητο σε αμέτρητους παράγοντας, στους οποίους εσείς έχετε πλέον αποκτήσει ανοσία. Αν, λοιπόν, παρατηρείτε κάποιες φορές να φτερνίζεται συχνά και για ώρα, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κρυωμένο –μπορεί απλά η μυτούλα του να «διώχνει» με τον τρόπο αυτό τα μικροσκοπικά σωματίδια που προσπαθούν να εισέλθουν στην αναπνευστική οδό του. Συμβαίνει, επίσης, συχνά τα μωρά να φτερνίζονται έντονα όταν βγαίνουν σον ήλιο ή όταν έχουν μυξούλες.

Επικοινωνήστε με τον παιδίατρο αν το φτέρνισμα του μωρού συνοδεύεται και από συριγμό, καθώς μπορεί να πρόκειται για κάποια αλλεργία ή για κάτι άλλο που χρειάζεται αντιμετώπιση.

Τυχαίες σπασμωδικές κινήσεις

Οι σπασμωδικές κινήσεις του μωρού ή τα χτυπήματα των άκρων είναι φυσιολογικά κατά τους πρώτους μήνες, καθώς το μωρό αναπτύσσεται και βελτιώνει τα αντανακλαστικά του. Συνήθως οι περίεργες αυτές κινήσεις μειώνονται μετά τους τέσσερις μήνες. Επειδή αυτές οι κινήσεις μπορεί κάποιες φορές να διαταράσσουν τον ύπνο του μωρού, κάποιοι γιατροί και μαίες συνιστούν το φάσκιωμα –ακολουθήστε τις συμβουλές του δικού σας.

Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας –για την ακρίβεια, να ανησυχήσετε αν το μωρό σας δεν κάνει αυτές τις σπασμωδικές κινήσεις.

Περίεργα σχηματισμένο κεφάλι

Ο τοκετός είναι δύσκολη υπόθεση, τόσο για τη μαμά όσο και για το μωρό, το οποίο πραγματικά παλεύει για να περάσει από τον γεννητικό σωλήνα. Δεν περίεργο ότι μετά από αυτό το ταξίδι βγαίνει έξω μωβ και πρησμένο! Και επειδή το κεφαλάκι του μωρού είναι ακόμα πολύ εύπλαστο, το ζούληγμα που υπόκειται για να περάσει από το οστό της πυέλου μπορεί να επηρεάσει το σχήμα του. Ακόμα, όμως, κι αν αυτό δε συμβεί κατά τον τοκετό, το κεφάλι του μωρού σας μπορεί να «πατικωθεί» ακόμα και από το κρεβατάκι, στο οποίο θα κοιμάται ανάσκελα. Αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, δοκιμάστε όταν είναι ξύπνιο να το ξαπλώνετε και στα πλάγια είναι να το κρατάτε περισσότερο όρθιο.

Αν, πάντως, περνούν οι εβδομάδες και το κεφαλάκι του δεν δείχνει να παίρνει φυσιολογικό σχήμα, συζητήστε το με τον παιδίατρό σας, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει ανάλογα.

Πρησμένα γεννητικά όργανα

Ειδικά στα νεογέννητα αγόρια, τα γεννητικά όργανα είναι πολύ πιο πρησμένα από όσο θα περιμένατε πριν γεννήσετε, ιδιαίτερα οι όρχεις. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της έκθεσης του βρέφους στις ορμόνες σας, όσο ακόμα είναι στην κοιλιά σας. Μην ανησυχείτε: Το πρήξιμο αυτό θα εξαφανιστεί με τον καιρό, με την ούρηση. Για την ακρίβεια, έχει βρεθεί ότι τα νεογέννητα αποβάλλουν τόσα πολλά ούρα τις πρώτες ημέρες ζωής τους που χάνουν έτσι σχεδόν το 10% του αρχικού βάρους τους.

Αν το πρήξιμο αυτό δεν μειωθεί κάπως μετά την πρώτη εβδομάδα γέννησης, ζητήστε την γνώμη του παιδιάτρου σας, για να βεβαιωθείτε ότι δεν τίθεται πρόβλημα υδροκήλης.

Αίμα στην πάνα

Έστω και ίχνος αίματος να δείτε στην πάνα του μωρού σας είναι αρκετό για να σας «φρικάρει». Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας: Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβεί αυτό, κατά κανόνα μη ανησυχητικοί. Αν έχετε κορίτσι, για παράδειγμα, μπορεί απλά να είναι μία ορμονική επίπτωση που φαίνεται στα ούρα της. Μία «μίνι περίοδος» όπως την αποκαλούν οι παιδίατροι. Μπορεί ακόμα τα σφιχτά κακά να δημιούργησαν κάποια πληγή στο μωρό. Φροντίστε, λοιπόν, να ενυδατώνετε καλά την περιοχή της πάνας μετά το πλύσιμο.

Σε κάθε περίπτωση, όσο φυσιολογικό κι αν είναι, για χάρη της προσωπικής σας ηρεμίας, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο και περιγράψτε αυτό που είδατε.

Στραβισμός

Για περίπου έξι μήνες μετά την γέννηση του μωρού είναι φυσιολογικό τα ματάκια του να «παρασύρονται» και να αλληθωρίζουν, ειδικά όταν είναι κουρασμένα ή προσπαθούν να επικεντρωθούν σε κάτι πολύ κοντά στο πρόσωπό τους. Υπάρχει, μάλιστα, και κάτι που λέγεται «ψευδοεσωτροπία» στα μωρά, το οποίο είναι μία εικονική παραίσθηση που προκαλείται όταν έχουν ίσια ρινική γέφυρα. Κοιτάξτε την δική σας ρινική γέφυρα και κοιτάξτε αυτή του μωρού σας –η δική σας είναι πολύ μεγαλύτερη και πιο προσδιορίσιμη. Γιατί έχουν τα μωρά τόσο φλατ μύτες; –θα αναρωτηθείτε. Για να μπορούν να θηλάζουν ευκολότερα –το ίδιο ισχύει και για το πηγούνι.

Επίσης, επειδή τα μάτια τους είναι τόσο απομακρυσμένα το ένα από το άλλο, συχνά φαίνεται σα να αλληθωρίζουν, ενώ στην πραγματικότητα κοιτάζουν από μία ορισμένη γωνία. Αν κοιτάξετε καλύτερα θα προσέξετε ότι οι κόρες των ματιών είναι σε ευθεία και κινούνται μαζί, αλλά μία από τις λευκές περιοχές εξαφανίζεται κάτω από την βλεφαρίδα. Προσπαθήστε να φωτογραφίσετε το μωρό σας με τα δύο μάτια του ανοιχτά και παρατηρήστε τις κόρες –θα πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία.

Τα μάτια του μωρού δεν θα πρέπει να βρίσκονται ακίνητα σε ένα σημείο, όμως –θα πρέπει να κινούνται προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Με τον ίδια τρόπο, δεν θα πρέπει να κάνουν περίεργες, πολύ «ανοιχτές» και κυκλικές κινήσεις. Αν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα δύο ή αν το μωρό συνεχίζει να αλληθωρίζει μετά τους έξι μήνες, μιλήστε στον παιδίατρό σας.

Πηγή: pregnant.thebump.com

v