Γυμναστική: Απαντήσεις σε όσα απασχολούν τις γυναίκες

Γυμναστική: Απαντήσεις σε όσα απασχολούν τις γυναίκες

Η γυμναστική θα έπρεπε να αφορά όλες τις γυναίκες. Ωστόσο, δεν είναι λίγες εκείνες που που θεωρούν πως δεν έχουν την αντοχή για να ξεκινήσουν κάποια μορφή άσκησης ή που απλά δεν ξέρουν τι είδους άσκηση να επιλέξουν. Η personal trainer διασήμων Simone De La Rue απαντά στις δέκα μεγαλύτερες και πιο συνηθισμένες απορίες γυναικών που αναζητούν την αποδοτικότερη μορφή άσκησης για το σώμα τους.

Τι είναι καλύτερο για το σώμα μου, η γιόγκα ή οι πιλάτες;

Η απάντηση είναι καθαρά υποκειμενική. Αν έχετε προβλήματα με τη μέση σας, δεν θα συνιστούσα την γιόγκα γιατί στρεσάρει το κάτω μέρος της πλάτης σε αρκετές στάσεις. Η γιόγκα είναι τέλεια επιλογή για stretching ενώ οι πιλάτες είναι καταπληκτική άσκηση για την ενδυνάμωση του σώματος.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε στο γυμναστήριο;

To μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνετε είναι να μην γνωρίζετε πώς να χρησιμοποιήσετε τα μηχανήματα.   Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι κάνουν τις ασκήσεις λάθος και στο τέλος καταλήγουν να τραυματίζονται. Γι' αυτό μη φοβάστε να ρωτήσετε τον γυμναστή πώς να τα χρησιμοποιείτε σωστά!

Υπάρχουν ασκήσεις που μπορώ να κάνω στο γραφείο (χωρίς να ενοχλώ τους άλλους);

Αν μπορείτε να κάνετε "καθισματάκια" ή άλλες ασκήσεις με τα πόδια, κάντε το! Μπορείτε, για παράδειγμα, κάθε φορά που πάτε να καθίσετε να μένετε για μερικά δευτερόλεπτα ακίνητη, σε απόσταση λίγων εκατοστών από το κάθισμα, με τα γόνατα λυγισμένα. Ή ακόμα καλύτερα: Αν σας πέσει κάτι στο πάτωμα, αντί να σκύψετε, κάντε ένα βαθύ κάθισμα! Και μη φοβάστε να σηκώνεστε πού και πού και να πηγαίνετε μικρές βόλτες στον χώρο εργασίας. 

Δεν είμαι πρωινός τύπος, αλλά αν δεν κάνω γυμναστική το πρωί μετά το αμελώ. Τι να κάνω;

Ούτε εγώ είμαι πρωινός τύπος! Αλλά βάζω, σαν ιεροτελεστία, κάθε μέρα το ξυπνητήρι νωρίς για να σηκωθώ. Εστιάστε στο συναίσθημα που θα έχετε μετά την γυμναστική. Θα σας ξυπνήσει, θα σας δώσει ενέργεια για να συνεχίσετε μέσα στη μέρα και, εν τέλει, έτσι δεν θα αγχώνεστε για αυτή την εκρεμμότητα αργότερα. Οι ενδορφίνες (οι ορμόνες της χαράς) θα σας πείσουν οτι αξίζει να κάνετε γυμναστική το πρωί!

Ποια είναι τα καλύτερα φαγητά που μπορούμε να τρώμε πριν τη γυμναστική;

Είναι καλύτερο να τρώτε υδατάνθρακες και πρωτεϊνες πριν τη γυμναστική και πρωτεινή μια ώρα μέτα την γυμναστική. Μπορείτε να δείτε εδώ τις 5 καλύτερες τροφές που μπορείτε να καταναλώνετε πριν τη γυμναστική. 

Μπορώ να κάνω διάδρομο αν πονάει το γόνατό μου;

Ναι! Χαμηλώστε τους ρυθμούς και απλά περπατήστε. Αν έχετε τραυματισμένο γόνατο, εστιάστε στο να δυναμώσετε τα πόδια μέσα από ασκήσεις όπως είναι οι ακροστασίες για γάμπες και οι εκτάσεις τετρακεφάλων.

Μπορώ να μειώσω το λίπος στην κοιλιά αν κάνω κοιλιακούς;

Αυτό είναι αποτέλεσμα 80% δίαιτας και 20% άσκησης. Οι τροφές που καταναλώνετε είναι εξίσου σημαντικές με τις ασκήσεις που κάνετε. H αγαπημένη μου τεχνική για επίπεδο στομάχι είναι η "σανίδα": Ξαπλώστε μπρούμυτα. Πιέστε με τις παλάμες το πάτωμα, σηκώστε το σώμα και φέρτε το στήθος σας μπροστά, έτσι ώστε οι ώμοι να βρίσκονται ακριβώς πάνω από τους καρπούς σας, σα να κάνατε πους απς και να βρισκόσασταν στην υψηλότερη θέση. Πιέστε τις φτέρνες σαν να σπρώχνετε τον τοίχο πίσω σας και εκτείνετε το κεφάλι έτσι ώστε να σχηματίζει μία ευθεία με το υπόλοιπο σώμα. Μείνετε σε αυτή τη στάση για ένα λεπτό. Έχετε πάντα καλά ρουφηγμένη την κοιλιά και τα οπίσθια ελαφρώς ανασηκωμένα.

Ποιες είναι οι καλύτερες ασκήσεις για να σμιλέψω τα μπράτσα μου;

Πολύ ωραία ερώτηση! Ο καλύτερος τρόπος για να δυναμώσετε τα μπράτσα είναι να χρησιμοποιήσετε έναν συνδυασμό από βαράκια 1-3 κιλών και λάστιχα αντίστασης. Χρησιμοποιώντας βαράκια λίγων κιλών και κάνοντας συχνές επαναλήψεις θα εξασφαλίσετε ότι οι μύες δεν θα υπεργυμναστούν και δεν θα φουσκώσουν. Τα λάσιτχα αντίστασης είναι ελαφριά και μπορείτε να τα έχετε μαζί σας όπου κι αν πάτε. 

Τι θα συνιστούσατε για μια 30λεπτη άσκηση;

Έχει αποδειχθεί ότι 10 λεπτά αερόβιων ασκήσεων είναι πιο αποτελεμσατικά από 30 λεπτά συνεχόμενης αερόβιας άσκησης. Οπότε εάν έχετε στη διάθεσή σας μόνο 20 λεπτά, κάνετε 10 λεπτά αεροβικής που μπορεί να αποτελείται από έναν συνδυασμό από σχοινάκι, burpees, και επιτόπια άλματα. Στη συνέχεια μπορείτε να ετσιάσετε στα βαθιά καθίσματα με άλματα, που θα ενδυναμώσουν τους μύες του σώματος, μαζί με πους απς και κοιλιακούς.

Τι είδους καλλυντικά χρειάζεται μια γυναίκα στο γυμναστήριο;

Ένα δροσιστικό σπρέι για το πρόσωπο, ένα αποσμητικό, ένα σαμπουάν με αφρόλουτρο, και οπωσδήποτε ένα μεγάλο μπουκάλι με νερό.

Πηγή: womenshealthmag.com

v