Απώλεια βάρους σε συγκεκριμένα σημεία: Γίνεται;

Απώλεια βάρους σε συγκεκριμένα σημεία: Γίνεται;

Αν έχει χρειαστεί ποτέ να κάνετε δίαιτα, πιθανώς να έχετε παρατηρήσει ότι παρά το γεγονός ότι μειώσατε σημαντικά τις θερμίδες στην διατροφή σας και παρά την εξαντλητική γυμναστική, χάσατε μεν βάρος αλλά όχι τόσο από τα σημεία όπου εστιάζεται το πρόβλημα: Μηροί, γλουτοί, κοιλιά ή από όπου πιστεύετε ότι χρειάζεται να αδυνατίσετε. Τι φταίει και, κυρίως, πώς μπορείτε να πετύχετε στοχευμένη απώλεια βάρους;

Στοχευμένη απώλεια βάρους μέσω της άσκησης

«Η απώλεια λίπους μόνο από συγκεκριμένα μέρη του σώματος είναι μύθος», λέει ο personal trainer κ. Νικόλας Γεωργιακώδης και εξηγεί πως «όταν κανείς ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα προπόνησης για απώλεια λίπους, θα χάσει κιλά συνολικά και όχι από το σημείο όπου εστιάζεται το πρόβλημα». Είναι γεγονός ότι υπάρχουν ασκήσεις ενδυνάμωσης μυϊκών ομάδων, για παράδειγμα οι κοιλιακοί «σφίγγουν» την περιοχή της κοιλιάς, αλλά δεν αφαιρούν λίπος. Αντίστοιχα, η προπόνηση με τρέξιμο πράγματι «καίει» λίπος, αλλά ομοιόμορφα από όλο το σώμα, όχι μόνο από τα πόδια.

Αυτό, λοιπόν, που μπορεί να κάνει μία γυναίκα που επιθυμεί στοχευμένη απώλεια βάρους είναι να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα προπόνησης για όλο το σώμα, π.χ. μέσω της αεροβικής, προκειμένου να «κάψει» συνολικά λίπος, και ταυτόχρονα να εντάξει σε αυτό συγκεκριμένες ασκήσεις που θα δίνουν έμφαση στην περιοχή που την «ενοχλεί».

Ενδεικτικά, δείτε εδώ ασκήσεις και κατάλληλη διατροφή για την περιοχή της κοιλιάς και εδώ ασκήσεις με έμφαση στα οπίσθια.

Ο ρόλος της διατροφής και των ορμονών στην απώλεια βάρους

Αυξανόμενος αριθμός επιστημόνων αρχίζει τα τελευταία χρόνια να συμφωνεί στο ότι η απώλεια βάρους πιθανώς να μην έχει αποκλειστικά να κάνει με τις θερμίδες που λαμβάνει το άτομο, έναντι των θερμίδων που «καίει», αλλά σημαντικό ρόλο να παίζουν και οι ορμόνες, ειδικά αναφορικά με τα σημεία που «βάζει» κανείς βάρος. Πιο συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2008 στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Nutrition υποστηρίζει ότι σε γενικές γραμμές οι γυναίκες έχουν περισσότερο λίπος στον οργανισμό από τους άνδρες και εναποθέτουν πιο εύκολα λίπος κάτω από το δέρμα. Αποτελεί, μάλιστα, κοινό γνώρισμα, από μία ηλικία και μετά, οι άνδρες να έχουν κοιλίτσα και οι γυναίκες «σωσίβιο» και γεμάτους μηρούς.

Αν τα νέα αυτά επιστημονικά συμπεράσματα ισχύουν, μπορεί κανείς να κάνει συγκεκριμένες αλλαγές στη ζωή του, οι οποίες να βελτιώσουν τις ορμονικές ανισορροπίες του. Θαύματα, όμως, δεν γίνονται. Όπως χαρακτηριστικά μας λέει ο διαιτολόγος-διατροφολόγος κ. Ανδρέας Ζουρδός «μπορεί κανείς να επηρεάσει τις ορμόνες μέσω της διατροφής, όμως η απώλεια λίπους, και δη από συγκεκριμένα μέρη του σώματος, δεν εξαρτάται από τις ορμόνες αλλά από την πρόσληψη ενέργειας –ας μην κάνουμε, λοιπόν, τις ορμόνες αποδιοπομπαίο τράγο στο πρόβλημα του βάρος». Ο μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος, λοιπόν, για να χάσει κανείς βάρος είναι με ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση, καθώς και ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να επηρεάζουν τις ορμόνες. Ποιες είναι αυτές:

Καλός ύπνος: Σύμφωνα με τον κ. Ζουρδό η λεπτίνη είναι μία ορμόνη που ρυθμίζει την απώλεια λίπους και την διάθεση για άσκηση μέσω του ύπνου, ενώ δευτερεύοντος επηρεάζει και την διατροφή. Έτσι, όταν το άτομο δεν κοιμάται επαρκώς και σωστές ώρες, αφενός νιώθει εντονότερο το αίσθημα της πείνας όταν ξυπνά, αφετέρου δεν έχει διάθεση για άσκηση.

Διακοπή καπνίσματος: Έχει παρατηρηθεί ότι οι καπνιστές παρουσιάζουν «κεντρική απόθεση λίπους», δηλαδή περισσότερο λίπος στην κοιλιά. «Μία γυναίκα, λοιπόν, που θέλει να μειώσει το λίπος στην κοιλιά, καλά θα κάνει –μεταξύ άλλων- να κόψει το τσιγάρο», όπως λέει ο διατροφολόγος.

Όχι στις ορμονικές δίαιτες – να στην ισορροπημένη διατροφή: Ο κ. Ζουρδός τονίζει ότι οι ορμονικές ανισορροπίες είναι συνήθως αποτέλεσμα της παχυσαρκίας, και όχι το αντίστροφο. Συμβουλεύει, λοιπόν, να αποφεύγουν οι γυναίκες τις λεγόμενες «ορμονικές» ή «γονιδιακές» δίαιτες, καθώς δεν προσφέρουν κάτι παραπάνω από μία συστηματική ισορροπημένη δίαιτα με περιορισμένη λήψη ζάχαρης και επεξεργασμένων υδατανθράκων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v