Δισκοπάθεια: Ανακουφίστε αποτελεσματικά τους πόνους στη μέση και στον αυχένα

Δισκοπάθεια: Ανακουφίστε αποτελεσματικά τους πόνους στη μέση και στον αυχένα

Η δισκοπάθεια στον αυχένα και στη μέση είναι μια εξαιρετικά συνηθισμένη πάθηση που "χτυπάει" τόσο άνδρες όσο και γυναίκες. O χειρουργός-ορθοπεδικός κ. Αντώνιος Αγγουλές μας μιλά για το πρόβλημα της δισκοπάθειας, πού μπορεί να οφείλεται, ποια είναι τα συμπτώματά της και κυρίως τι μπορούμε να κάνουμε για να την προλάβουμε και να την αντιμετωπίσουμε.

Τι είναι η δισκοπάθεια

Η δισκοπάθεια είναι η νόσος του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Αρχικά εκφράζεται με αφυδάτωση του δίσκου, στη συνέχεια με μείωση του ύψους του και στο τέλος με δημιουργία κοίλης. Μπορεί να εμφανιστεί στη μέση και στον αυχένα. Η δισκοπάθεια αφορά νεαρά κυρίως άτομα, ηλικίας από 20 έως 40 ετών, ενώ θεωρείται ότι είναι η πρώτη αιτία μη ειδικής οσφυαλγίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Εμφανίζεται και στα δύο φύλα, συνηθέστερα σε καπνιστές και παχύσαρκα άτομα.

Πού οφείλεται η δισκοπάθεια

Η δισκοπάθεια εμφανίζεται εξαιτίας συγκεκριμένων παραγόντων, με την κληρονομικότητα να μην αποτελεί τεκμηριωμένα έναν από αυτούς. Η πιο σημαντική αιτία είναι η νόσος του γραφείου, όπως ονομάζεται, δηλαδή η κακή στάση μπροστά στον υπολογιστή και στο γραφείο. Μια άλλη αιτία είναι το αδύναμο μυικό σύστημα καθώς επίσης και η έλλειψη γυμναστικής που διευκολύνουν την εμφάνιση δισκοπάθειας. Ο κ. Αγγουλές επισημαίνει πως η δισκοπάθεια έχει, επίσης, να κάνει και με την επιλογή επαγγέλματος. Δηλαδή, υπάρχουν ομάδες εργαζομένων που είναι πιο επιρρεπείς στο πρόβλημα, όπως είναι οι οδηγοί, οι αποθηκάριοι, οι νοσηλευτές, οι πωλητές που σηκώνουν βάρη καθώς επίσης και όσοι ασχολούνται συστηματικά με την άρση βαρών.

Πώς εκδηλώνεται η δισκοπάθεια

Το σημαντικότερο σύμπτωμα της δισκοπάθειας είναι ο έντονος πόνος στη μέση, ή αντίστοιχα στον αυχένα, η δυσκαμψία και η μείωση της κινητικότητας. Στη συνέχεια μπορεί να εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα που ενδεχομένως υποδηλώνουν μια δισκοπάθεια σε προχωρημένο στάδιο, όπως είναι το μούδιασμα στα πόδια, η διαταραχή στην κύστη, η απώλεια βάρους, ο πυρετός και η κόπωση. 

Διάγνωση δισκοπάθειας

Ο κ. Αγγουλές επισημαίνει ότι εάν κάποιος νιώσει έντονο πόνο στον αυχένα ή στην μέση και αυτός ο πόνος επιμείνει για αρκετές ημέρες τότε οφείλει να επισκεφθεί έναν ορθοπεδικό. Εκείνος θα κάνει μια καλή κλινική εξέταση προκειμένου να διαγνώσει το πρόβλημα. Εάν βρει ότι υπάρχει νευρολογική βλάβη, θα συστήσει ηλεκτρομυογράφημα. Αλλιώς μπορεί να χρειαστεί να γίνει μια μαγνητική εξέταση για να αποσαφηνιστεί η εικόνα της μέσης ή του αυχένα. Στην περίπτωση που φανεί ότι υπάρχει δισκοπάθεια, τότε ο γιατρός θα συστήσει την κατάλληλη αγωγή, αναλόγως την περίπτωση.

Τρόποι αντιμετώπισης της δισκοπάθειας

Αυτό που καταρχήν συνιστάται είναι η συντηρητική μέθοδος, δηλαδή ξεκούραση, αλλά όχι κατάκλιση, καθώς όπως υπογραμμίζει ο κ. Αγγουλές "η κατάκλιση κάνει κακό στον δίσκο". Κάποια αντιφλεγμονώδη/αναλγητικά φάρμακα για μικρό χρονικό διάστημα, η θερμοθεραπεία (θερμοφόρες), οι θερμαντικές κρέμες και οι φυσικοθεραπείες θα βοηθήσουν σίγουρα στο πρόβλημα. Ο κ. Αγγουλές αναφέρει πως ο βελονισμός έχει, επίσης, εξαιρετικά αποτελέσματα, όπως επίσης η γιόγκα, οι πιλάτες και μια λιγότερο γνωστή στη χώρας μας μέθοδος που ονομάζεται Τεχνική Alexander.

Η περίπτωση της δισκοπάθειας χρειάζεται υπομονή και φροντίδα. Σημαντικό είναι, σύμφωνα με τον κ. Αγγουλέ, να αναφέρουμε ότι "το 50% όσων εμφανίζουν δισκοπάθεια θα γίνει καλά μόνο του σε 15 μέρες, το 90% μέσα σε 3 μήνες ενώ μόνο το 20% θα εμφανίσει σύμπτωμα που θα γίνει χρόνιο".

v